Így ápold a kedvenceidet műtét előtt és műtét után

Fontos útmutató minden gazdi számára!

műtét előtti útmutató

 

Egyszer a legtöbb gazdi életében eljön az a pillanat, amikor a kedvencét valamilyen okból kifolyólag meg kell műteni, ha pedig erre kerül a sor, érdemes tisztában lenni azzal, mit kell tenni a műtét előtt és a műtét után. Most eláruljuk, mit tegyél, mielőtt elhozod hozzánk műtétre a kedvencedet és hogyan gondoskodj róla az operációt követően.

Tudj meg többet műtéti kezeléseinkről!

 

 

Műtét előtti útmutatás: így készüljetek fel a beavatkozásra!

 

Az egyik legfontosabb dolog az, hogy a műtét előtt a kedvenced koplaljon 12 órát, innia pedig az operációt megelőző 4 órában már nem lenne előnyös. Erre azért van szükség, mert az altatáshoz és a fájdalomcsillapításhoz használt gyógyszerek időnként hányást okozhatnak, ami eszméletlen/félig kába állapotban akár az állat fulladását is okozhatja.

Ezen kívül fontos, hogy végiggondold, korábbi műtéteknél, kezeléseknél fellépett-e valamilyen komplikáció vagy allergia. Ha ezekről részletesen beszámolsz nekünk az operációt megelőzően, az rengeteget segíthet.

 Ami már nem is a Te dolgod, hanem a miénk, de azért érdemes megemlíteni, mint műtét előtti teendőt, az az alapos, előzetes kivizsgálás. Ezt csakis nagyon sürgős, életmentő műtét esetén hagyjuk ki, hiszen a vizsgálatok segítségével tudjuk felmérni az altatás és a műtét esetleges kockázatait.

 

Így ápold kedvencedet a műtét után

 

A jól sikerült műtét után a kedvenced pár napig extra figyelmet és törődést igényel és erre érdemes felkészülnöd. Pár napig nem lenne a legjobb, ha egyedül hagynád lábadozni, ezért vagy szabadságra kell menned, vagy rábízni valakire, aki figyelni tud rá.

Fontos, hogy se enni, se inni ne adj neki egészen addig, amíg tökéletesen magához nem tér. Ha már magabiztosan tud sétálni és állni, akkor nincs baj, nyugodtan kaphat élelmet.

Amire nagyon oda kell figyelned, az a hányás. A műtét napján teljesen normális dolog, de 2-3 nappal az operáció után már nem az, így ha mégis megtörténik, azonnal keress fel minket!

A másik kritikus pont a védőgallér: ennek a varratszedésig az állaton kell lennie és figyelni kell, hogy a sebet semmiképpen se érje el, ugyanis a nyála súlyos fertőzések forrása lehet.

Ha a műtét után szeretnéd a kedvenced fájdalmaid csökkenteni, akkor csak és kizárólag az ő szervezetéhez speciálisan kifejlesztett szert használj, embereknek szánt gyógyszert SOHA, hiszen az az állat halálát is okozhatja.

 

A műtét előtti és műtét utáni teendők ismeretén nagyban múlik a kezelés hatásossága, ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni azt a pár utasítást, amit be kell tartani. Gyors gyógyulást kívánunk minden kedvencnek!