Ló sántaságvizsgálat

A lovak igen gyakran küzdenek sántasággal, aminek szakszerű kivizsgálása, kezelése kiemelt fontosságú. Ehhez nagy tapasztalatra és speciális műszerekre van szükség, de a Kincsem-ben minden rendelkezésre áll.

Ló sántaságvizsgálat: miért annyira fontos?

A lovak igen gyakori problémája a sántaság, amit többféle állapot is kiválthat, a megfelelő kezelési mód kidolgozása nélkül pedig súlyos következményekkel járhat. 

Ez az állapot sportlovaknál csökkent teljesítményt, munkalovaknál csökkent teherbírást okozhat, de a kiváltó tényezőtől függően fertőzéshez, mozgásképtelenséghez, erős fájdalmakhoz, a fájdalom miatt pedig emésztési zavarokhoz, kólikához vezethet. 

A sántaság, a lovak járási nehézsége minden esetben kivizsgálást és kezelést igényel, nem szabad félvállról venni a helyzetet. Ha úgy érzed, valami nincs rendben lovad mozgásával, vedd fel velünk a kapcsolatot!

ló labtörés

Milyen tünetei lehetnek a sántaságnak?

Könnyen gondolhatná az ember, hogy lovak esetében a végtagok problémája egyértelműen megmutatkozik valamilyen formában, pedig ez nem feltétlenül igaz. Rengeteg múlik az állat jellemén, fájdalomtűrésén és mozgási stílusán, de az sem mindegy, korábban milyen típusú munkát végzett a paripa. 

Hogyan zajlik egy ló sántaságvizsgálata?

Fizikális vizsgálat

A fizikai vizsgálat jelentheti a ló mozgásának megfigyelését különböző gyakorlatok végzése közben, az általános egészségi állapot felmérését, illetve a test, végtagok tapintásos-hajlításos vizsgálatát. Sok esetben már ennél a szakasznál körvonalazódik a sántaságot kiváltó probléma helye.

Diagnosztikai érzéstelenítés

Az érzéstelenítését lentről felfelé, szakaszosan végezzük, így amikor egy rész injekciózása után a sántaság elmúlik, már látjuk, a láb melyik pontja érintett. Ezt a vizsgálatot nem minden állat esetében lehet elvégezni!

Képelkotó eljárások

Fájdalommentes röntgen és ultrahang vizsgálatokkal a korábban körülhatárolt terület problémája teljes pontossággal meghatározható, így elkezdődhet a megfelelő gyógyszeres kezelés vagy más típusú ellátás. A vizsgálatot a Kincsem-ben, kivételes esetben pedig a helyszínen is vállaljuk.

A ló sántaság okai: mitől alakulhat ki?

Ló lábbetegség vizsgálata

A lovak sántasága egy összetett állapot, aminek több kiváltó oka lehet. Ezért is fontos a sántaságvizsgálat, hiszen más-más betegségek más-más kezelést igényelnek. Na de milyen állapotok állhatnak a sántaság mögött?

A ló sántaságának kezelési lehetőségei

A lovak sántaságát csak akkor lehet eredményesen kezelni, ha megtudjuk, mi okozza a problémát, a sántaságvizsgálat így kritikus fontosságú lehet számodra. A diagnózis felállítása után állatorvosaink már el tudják dönteni, gyógyszeres terápiára, valamilyen rögzítési technikára, patkolási stílus módosítására, vagy esetleg műtéti kezelésre van szükség. Bizonyos esetekben a tartási körülmények megváltoztatása és a takarmányozás módosítása jelentős javulást eredményezhet, ahogy egyes vitaminokkal és étrendkiegészítőkkel is érdemes lehet segíteni lovad felépülését. 

A sántaság okának megállípítása után szinte minden esetben egy összetett kezelési folyamat veszi kezdetét, ami a fájdalom csillapításából, a probléma elhárításából és a rehabilitációból áll. Ha szeretnéd lovadat a legjobb kezekben tudni, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy minél hamarabb elvégezhessük a szükséges vizsgálatokat és ráléphessenállatod a gyógyulás útjára!