A madarak etetése télen: Mivel szabad és mivel nem?

A madarak téli etetése egy igen érdekes téma, amiről mindenképpen érdemes beszélni. Az emberek sajnos a legnagyobb jószándéktól vezérelve is képesek hatalmas károkat és súlyos fájdalmat okozni, így hát fontos, hogy a lehető legtöbben megértsék, mire is van „szüksége” a hideg évszakokban is hazánkban tartózkodó madaraknak.

Nézzük meg, mit kell tudni erről a témáról!

 

Mennyire fontos a madarak téli etetése? Kell egyáltalán ezzel foglalkozni?

madarak etetése télen: szükséges ez?A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatása alapján azt kell mondjuk, hogy az itthon telelő madarak igazából nem szorulnak rá az etetésre, hiszen azért nem alakult ki náluk a vándorlás szokása, mert itt is megtalálják a szükséges mennyiségű élelmet.

A kismadarak etetése tehát nem létszükséglet: legtöbbjük túl fogja élni a telet, a gyengébb példányok elhullása pedig teljesen természetes folyamat: az állatvilág nagyrészt így működik.

 

Miért helyeznek ki mégis sokan etetőket?

 

Hogy valami nem szükséges, az nem azt jelenti, hogy nem is lehet hasznos. Bát az országban telelő madarak képesek egyedül is boldogulni, egy kis könnyen elérhető eleség mindig jól jön a számukra.

A madarak etetése ráadásul nem csak nekik segítség, hanem az emberekre is jó hatással van. Megismerteti a gyerekekkel a természetet, közelebb hozza hozzájuk a madarak világát, a megfigyelésükből pedig kicsik-nagyok rengeteget tanulhatnak. A madarakkal való törődés oldja a stresszt és segít egy kis nyugalmat csempészni ebbe a rohanó világba.

 

Milyen eleséget szabad adni a madaraknak? Mit nem?

 

Annyi biztos, hogy házi ételmaradékot, édességet, kekszet, tésztát, chipset, kenyeret és más állatoknak szánt tápot szigorúan tilos madáretetőbe tenni! Ezeket imádják a madarak, de sajnos nagyon könnyen az apróságok halálát okozhatják!

Ezek helyett válassz inkább olajos magvakat (főleg napraforgót), állati zsiradékot (kacsát, sertést, libát) és gyümölcsöket. Az alma például tökéletes választás. Ez a faggyúgolyó például szuper lehet az etetőbe, ahogy ez a kifejezetten téli etetéshez összeállított keverék is!

 

Mire kell még feltétlenül odafigyelni a madarak téli etetésével kapcsolatban?

 

Említettük, hogy az eleség megválasztása nagyon fontos, ugyanakkor érdemes egy madáritatóról is gondoskodni. Sokszor jobban örülnek a friss víznek, mint az élelemnek!

Ezen kívül fontos, hogy ha december elején elkezded az etetést, ne hagyd félbe a hetek múlásával! A madarak hamar megszokják, hogy nálad eleségre találnak és akkor is vissza fognak járni, ha nem raksz ki nekik semmit. Ez pedig rengeteg fölöslegesen elpazarolt energiát jelent a számukra!

Amit még kifejezetten fontos szem előtt tartani, az az, hogy a fiókák kikelése után már semmiképp ne etesd a madarakat! A kicsik nem képesek megemészteni a mageleséget, ami így a fájdalmas elhullásukat okozza!

Csak akkor etesd a madarakat, ha biztosan tudod, hogyan és mit szabad nekik adni. Ez is egy felelősségteljes dolog, amit egyáltalán nem szabad félvállról venni!