A sün tartása-és betegségei: Hogyan gondoskodj tüskés barátodról?

Sünit tartani háziállatként nem bonyolult dolog, csupán pár egyszerű alapelvre kell figyelned. Ha éppen azon gondolkozol, hogy egy tüskés barátot fogadj magad mellé, akkor érdemes elolvasnod ezeket a sorokat. Mai témánk a sün tartása, a szükségletei, illetve a sün betegségek, melyek veszélyeztethetik kedvenced egészségét.

Tarts velünk, hogy profi sün gazdi lehess!

Milyen a sünik személyisége? Milyen gazdinak való ez az állat?

sün tartásaNem lehet azt mondani, hogy minden süninek egyforma a vérmérséklete, így a viselkedésük is teljesen más lehet. Míg az egyikük barátságos és érdeklődő, a másik egy igazi kis méregzsák. A leendő gazdinak tehát készen kell állnia arra, hogy nem biztos, hogy egy kezesbárány kis sünije lesz. Ez sokszor az arcukra van írva…

Ha minden a legjobb forgatókönyv szerint alakul, akkor a sün egy kedves, barátságos és kíváncsi állat, aki viszonylag ritkán borzolja fel a tüskéit. Ez leginkább akkor fordul elő, amikor megrémül vagy ingerült lesz.

Nem szereti, ha megzavarják alvás közben és a hirtelen mozdulatokat, zajokat is nehezen tűri. Nem mindegyik sün kedveli, ha kézbe veszik, úgyhogy ezzel óvatosnak kell lenni.

A sün nem egy olyan állat, akit egész nap lehet simogatni és babusgatni, nem fog örömében a nyakadba ugrani, amikor hazaérsz a munkából és azt sem várhatod el tőle, hogy engedelmeskedjen az utasításaidnak, így csak akkor vedd magadhoz, ha ez nem okoz gondot.

Ha olyan házi kedvencre vágysz, akivel aktív kapcsolatban lehetsz, akit trükkökre taníthatsz és akivel elmehetsz sétálni, vagy túrázni, akkor a sün nem a legjobb választás. Mivel éjszakai állat, nappal nagyrészt aludni fog, éjjel pedig, amikor Te pihennél, ő mozgásba lendül. Ez sem mindenkinek megfelelő, úgyhogy alaposan gondold végig, tudtok-e majd együtt élni.

A süni tehát olyan gazdinak való, aki nem feltétlenül akarja babusgatni az állatát, akinek nem okoz gondot az, ha egy kicsit nehezebb természetű kedvence van, illetve akinek nem gond, ha az állat éjszaka aktív.

A sün tartása: Milyen alapvető felszerelésekre lesz szükséged?

Ahogy már említettük, egy süni tartása nem túl bonyolult, de pár dologra azért szükséged lesz. Kelleni fog például egy ketrec, ami elég nagy ahhoz, hogy az állat kényelmesen elférjen benne. Minimum egy 50×100 cm-es ketrec kelleni fog, de természetesen minél nagyobb, annál jobb. Hasznos, ha olyat választasz, amin van egy nagyobb ajtó, hogy könnyebb legyen az apróság etetése.

Ezen kívül a süninek muszáj biztosítanod egy bújót is, hiszen nappal ő aludni szeretne, ehhez pedig kell egy biztonságos, sötét kis rejtekhely. Ezt a bújót akkor is használhatja, ha megrémül valamitől, úgyhogy duplán hasznos lesz. Többféle bújót is találhatsz: vannak kis házikók, zsákok és különböző textil termékek is, úgyhogy akár szuper dizájnt is adhatsz a sünbirodalomnak.

Etető-és itatóeszközre is szüksége lesz. Az etetéshez tökéletes egy lapos kis tálka, az itatáshoz pedig jól jön egy ketrecre szerelhető önitató. Az állat vize így garantáltan mindig tiszta lesz és csak annyit iszik, amennyire szüksége van.

Ezek az alapok. Ezen kívül jól jöhet még egy kis lapát az alom összeszedéséhez, illetve valamilyen doboz, amibe a sünit a takarítás idejére teszed. Egy vastag kesztyű sem lesz ártalmas: ha a sün éppen nincs jó kedvében, de muszáj megfognod, akkor életmentő lehet.

Természetesen alom is kelleni fog: ehhez használj fapelletet. Valamilyen játékról is érdemes gondoskodnod, legyen az egy kis labda, egy hajtható kerék, vagy pár PVC cső.

Mit eszik a sün? Milyen élelmet adj neki?

A süni etetéséhez tökéletesen megfelel az apró szemű macskaeledel, de fontos, hogy ne csak ezt kapja. Szeretik a rovarokat (lisztkukac, gyászbogárlárva), lehet nekik nyers-és főtt húst is adni, illetve tojást, zöldségeket és gyümölcsöket. Amit nem szabad a süni elé tenni, az a tej, és a tejtermékek, ugyanis szegények laktózérzékenyek.

Némelyikük eléggé finnyás tud lenni, nem esznek meg mindent, de ezt a gazdinak ki kell tapasztalni.

Hogyan kell nevelni a sünit?

A sün tartása nem ér véget az állat-és az eszközök beszerzésével, tüskés barátodat nevelni is kell. Vagy, legalábbis meg lehet vele próbálkozni. A kézhez szoktatás folyamatát nem szabad elkapkodni, de ne is add fel az első kudarcok után! Többszöri, türelmes próbálkozás kell hozzá és még úgy sem biztos, hogy simogatható lesz.

A sünit időnként meg is kell fürdetned. Nem gyakran, csak akkor, ha valamivel nagyon összekoszolja magát, vagy olyan szinten összenyálazza a tüskéit (amire sajnos hajlamos) hogy már tarthatatlan a helyzet. Ilyenkor fogj egy puha sörtéjű fogkefét és valamilyen természetes sampont, majd óvatosan mosogasd le vele.

Ezek az állatok kedvelik a szobahőmérsékletet, úgyhogy ezzel nagy probléma nem lehet. Nagyjából 26 fokig jól érzik magukat. Ha szeretnéd, szaporíthatod őket házilag is, de akkor nagyon figyelj oda arra, hogy a fiú-és a lány sünit a szülés előtt elkülönítsd egymástól, különben fennáll a veszélye annak, hogy az anya megeszi a kicsinyeket.

Télen arra is oda kell figyelned, hogy még véletlenül se merüljön téli álomba. Ha azt veszed észre, hogy nagyon keveset mozog, hidegek a lábai-és a hasa, vagy alig tudod felébreszteni, akkor tartsd melegebben és ne engedd visszaaludni. A téli álomból sajnos előfordulhat, hogy nem ébred fel.

Több sünit együtt tartani veszélyes lehet. Az azonos neműek olykor nagyon jól kijönnek egymással, máskor viszont a leggyengébb egyedet bánthatják, megharaphatják, rosszabb esetben meg is ölhetik. Eltérő nemű süniket együtt tartani nem jó ötlet…ha csak nem akarsz aranyos bébi sünöket látni.

Milyen tipikusan sün betegségek vannak? Mi árthat az egészségének?

1. Méh-és szájüregi daganatok

A nőstény sünöknél nagyon gyakori a méh daganatos elváltozása. Ez olyannyira igaz, hogy ajánlott ivartalanítani őket, ha nem szeretnél kicsi sünöket. Ha az állat vizeletében vért látsz, vagy hirtelen étvágytalanná-és kedvetlenné válik, akkor érdemes felkeresni az állatorvost, aki műtéttel még megmentheti a kedvencedet.

A szájüregben is elég gyakran jelennek meg daganatok, ami gátolhatja az állatot az evésben is. Érdemes időnként ellenőrizni a süni fogainak környékét, vagy elvinni egy állatorvoshoz, aki szakértő szemmel nézhet rá a kis kedvencre.

2. Wobbly Hedgehog Syndrome

Ez egy neurológiai betegség, ami sajnos legtöbbször végzetes. Az állat mozgása esetlen, botladozik, majd egyre nehezebben mozog. A süni sokszor elveszíti az étvágyát, ettől pedig le is fogy, az izmai pedig sorvadásnak indulnak. Körülbelül egy év alatt sajnos a süni valószínűleg elpusztul.

3. Elhízás

Erre nem csak az emberek, hanem a sünök is hajlamosak. A túl sok táp és a túl kevés mozgás együttese miatt a az alapvetően ovális állatból gyakran kerekded lesz, ami akadályozza a mozgásban-és az összegömbölyödésben is.

4. Fogászati problémák

A sünöket gyakran sújtja fogbetegség. Ilyen a fogkőképződés, az íny elburjánzása, a fogak kilazulása és az íny gyulladása is. Ez fájdalmas lehet a kis kedvenc számára, ugyanakkor táplálkozási problémákat is okozhat. Hogy ezt megelőzd, pár havonta nézesd meg sünid fogazatát egy állatorvossal, aki meg is teheti a szükséges lépéseket.

5. Bőrbetegségek

A sünik hajlamosak az atkásodásra, a tüskék nagymértékű elhullatására és a bőrgyulladásra is. Ezek a problémák sokszor nem önmagukban jelentkeznek, hanem valamilyen más betegség nyomán, ugyanis a legyengült immunrendszerű állatok hajlamosabbak a bőrbetegségekre.

Szerencsés esetben a sünid akár 6-7 évig is melletted maradhat, ezért fontos, hogy a megfelelő körülményeket tudd biztosítani a számára. Nem kell hatalmas kiadásokra-és bonyodalmakra készülnöd, de az állatorvost időnként meg kell látogatnotok. A rendszeres ellenőrzés az, ami a legtöbbet segíthet tüskés kis kedvencednek.