Állattartó telepek fejlesztésének támogatása – érthető információk mindenkinek!

Július 30-tól végre lehetőség nyílik egy vissza nem térítendő támogatás igénylésére, ez pedig rengeteg állattartó telepet érinthet az országban. Nézzük meg, kinek érdemes pályáznia, milyen feltételeknek kell megfelelnie és milyen információkról érdemes tudnia azoknak, akik bele vágnának! Mivel számos teleppel állunk kapcsolatban mi magunk is – állatorvosi szolgáltatásainknak hála, amiket Te is kérhetsz – úgy gondoltuk, érdemes utána járnunk a témának.

Állattartó telepek fejlesztésének támogatása: ki igényelheti?

A támogatást igényelhetik:

 • Mezőgazdasági termelők
 • Családi mezőgazdasági társaságok
 • Kollektív beruházások, azon belül:
 • Termelői csoportok
 • Termelői szervezetek
 • Termelői integrációs szervezetek
 • Mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezetek

Szociális szövetkezetek

Állattartó telepek pályázata

Fontos, hogy az igénylőnek, vagy az igénylő szervezetnek rendelkeznie kell minimum 10 000 euró STÉ üzemmérettel, illetve éves bevételük legalább 40%-nak mezőgazdasági tevékenységből kell származnia. Ezeket az értékeket és összegeket persze tudni kell igazolnia annak, aki élne a lehetőséggel.

Az STÉ kiszámításához segítséget nyújtó STÉ kalkulátort a NAK weboldalán lehet elérni, de a következő hetekben ezt valószínűleg minimálisan módosítani fogják. Mindenesetre jó kiindulópont lehet már most is!

Hány projektet fognak támogatni? Körülbelül mire kell számítani?

A tervezett 150 milliárd forintos keretösszeg várhatóan körülbelül 250-300 művelet támogatására lesz elég. Ez nem kevés, de azért érdemes már az első értékelési szakaszig beadni a igénylést, hiszen az érdeklődés valószínűleg elég nagy lesz. De ha már itt tartunk, nézzük is meg a határidőket!

Meddig kell benyújtani a pályázatot? Mik a határidők?

Az állattartó telepek fejlesztésének támogatásához kapcsolódó pályázat benyújtására folyamatosan lesz lehetőség 2024. július 30-tól 2025. március 17-ig, de ez az időszak szakaszokra van bontva. A pályázati dokumentumokkal érdemes minél hamarabb elkészülni, ugyanis késlekedés esetén a keretösszeg akár el is fogyhat.

Nézzük az értékelési szakaszokat:

 • Értékelési szakasz: 2024. július 30. – 2024. augusztus 12.
 • Értékelési szakasz: 2024. augusztus 13. – 2024. augusztus 26.
 • Értékelési szakasz: 2025. február 18 – 2025. március 03.
 • Értékelési szakasz: 2025. március 04. – 2025. március 17.

Mekkora összeget lehet igényelni? Milyen arányú lehet a támogatás?

Fontos lehet tudni, pontosan mekkora összeg igényelhető ennek a pályázatnak a keretében, illetve hogy a projekt teljes költségvetésének hány százaléka kérhető támogatás formájában. Próbáljuk meg ezt a lehető legegyszerűbben megnézni:

Minimálisan és maximálisan igényelhető támogatás

 • Általános szabály: Minimum 200 millió Ft, maximum 5 milliárd Ft
 • 3. célterületre (bővebben később) vonatkozó szabály: Maximum 500 millió Ft
 • 4. célterületre (bővebben később) vonatkozó szabály: Maximum 30 millió Ft

Támogatás maximális mértéke a teljes költségvetéshez képest

 • 1. célterület: a teljes költségvetés 50%-a
 • 2. célterület: a teljes költségvetés 50/70%-a (a célterületnek két alcsoportja van, az egyik esetében 50%, a másik esetében 70%)
 • 3. célterület: a teljes költségvetés 80%-a
 • 4. célterület: a teljes költségvetés 70%-a

Milyen célra kérhető az állattartó telepek fejlesztésének támogatása?

A támogatás meglehetősen sok különböző célra igénybe vehető, ezeket pedig célterületenként csoportosították. Érdemes megnézni, egy-egy támogatási terület mit foglal magában, hogy nagyjából átlásd, milyen tervek esetén lehet pályáznod.

1. Célterület: Állattartó telepek általános korszerűsítése

 • Baromfitartó telepek – sertéstartó telepek – szarvasmarhatartó telepek – Juh-és kecsketartó telepek – egyéb állattartó telepekkel kapcsolatos korszerűsítés.
 • Például a következő elemek, folyamatok kiépítésére, fejlesztésére: szellőztetés, hűtés-fűtés, fejés, tárolás, etetés és itatás, keltetés, istálló építés, karám kiépítés, nyírás.

2. Célterület: Állattartó telepek fejlesztését szolgáló zöld beruházások

 • Épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítések, felújítások. Az állattartó telepek energiahatékonyságát (legalább 10%) szolgáló fejlesztések tartoznak ide.
 • Hőszigetelés, nyílászáró csere, fűtési-hűtési rendszerek korszerűsítése, világítási rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos technológiák beépítése, napkollektorok szerzése, napelemes; hőszivattyús; geotermikus rendszer kialakítása, szélenergiához kapcsolódó megoldások létesítése.

3. Célterület: Állattartó telepek fejlesztése az ammónia-kibocsátás csökkentés érdekében

 • Trágyatároló fedése, új tárolók építése, tetőszigetelés, különböző berendezések szerzése: légmosó, csepegésmentes itató, trágyakihúzó, trágyakihordó.

4. Célterület: Állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása, sertéságazat esetén a farokkurtítás visszaszorításával

 • Építéssel járó fejlesztések, nagyobb férőhely biztosítás.

Milyen időintervallumon belül kell befejezni a támogatott műveleteket?

A támogatás elnyerése kötelezettséget von maga után, a vállalt korszerűsítéseket el kell végezni. Ennek a támogatási okirat véglegessé válásától számított 36 hónapon belül meg kell történnie, tehát 3 év áll az állattartók rendelkezésére.

Kérhető előleg a projekt megvalósításához?

Igen, a támogatási összeg 25%-ig, maximum 500 millió Ft-ig kérhető előleg, de az igényelt előleg mértékével megegyező önerővel kell hozzá rendelkezni. Ez azt jelenti, hogy 200 millió Ft előleg esetén ugyanekkora összegnek kell rendelkezésre állnia az állattartó kezében.

Hogyan igényelhető a támogatás?

A támogatási kérelmet kizárólag online lehet benyújtani, ügyfélkapus azonosítást követően ezen a weboldalon keresztül:

https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/

Az eredetileg papíralapú dokumentumokat digitalizált (pl. pdf, jpeg) formában kell csatolni a kérelemhez, a feltölteni kívánt file-t pedig annak tartalma alapján szükséges elnevezni. Elektronikus aláírással hitelesített dokumentum benyújtása az eredeti elektronikus formában szükséges.

Az támogatáshoz persze ettől sokkal részletesebb információk is tartoznak, de azt akkor érdemes végigolvasni, ha már megszületett az elhatározás a pályázat benyújtása mellett. Érdemes továbbá szakértő pályázatíró segítségét kérni, hiszen egy profin összeállított dokumentációval nagyban nő a sikeresség esélye is!