Álvemhesség? Milyen állatokat érint és mi ez?

Az álvemhesség nem betegség, hanem egy természetesnek mondható folyamat, ugyanakkor nem is veszélytelen. Minden gazdának érdemes tudnia, mi ez és miért alakul ki, na meg azt is, hogy mit kell tennie, ha ilyen állapotban van kedvence. Nézzünk meg pár érdekességet az álvemhességről!

 

Mi az az álvemhesség? Csak a kutyáknál jelentkezik?

 

Ha szóba kerül az álvemhesség, akkor azt leggyakrabban a kutyusokhoz társítjuk, pedig nem csak ők kerülhetnek ebbe az állapotba. Valamivel ritkábban ugyan, de megjelenik cicáknál, nyulaknál, vadászgörényeknél, sőt, még lovaknál is! A válasz tehát nem, nem csak a kutyák lehetnek álvemhesek, bár tény, hogy a legtöbb gazdit miattuk érinti a „probléma”.

Az álvemhesség a tüzelés, ivarzás alatt megjelenő hormonális változások következménye: az állat teste vemhesség nélkül is olyan tüneteket produkál, mintha hamarosan kölykök érkeznének. Ez a kedvencek viselkedését is befolyásolja, hiszen ők is „azt hiszik”, hogy nemsokára anyává válnak.

Az álvemhesség nem természetellenes folyamat és nem is betegség. Egy olyan állapot, ami falkában élő állatoknál nagyon hasznos tudott lenni, hiszen ha bármi baj történt a valóban utódot világra hozó nőstényekkel, a kicsik etetését át tudták venni az álvemhes egyedek – végeredményképp pedig a faj fennmaradt. Mivel ma már erre ritkán van szüksége az állatoknak, az állapot szükségtelenné vált.

 

Milyen tünetek utalnak álvemhességre? Mit okoz az álvemhesség kutyáknál?

 

álvemhesség tünetei: babusgatásA fizikai tünetek és a viselkedés megváltozása is feltűnő lehet a tüzelés utáni 6-12. hét folyamán. A has térfogata növekedésnek indul, mintha a kicsik fejlődnének benne, az emlők megduzzadnak és gyakran a tejelválasztás is beindul, hogy a képzelt kicsiket etetni tudja az állat. Gyakori a hányás és az állat vizesedése is, ahogy letargiára is hajlamosabbá válik kedvenced az álvemhesség ideje alatt.

Az álvemhes kutyák és más, hasonló helyzetben lévő állatok viselkedése elkezd olyanná válni, mintha valóban kicsinyeket várnának. Ez megnyilvánulhat a hasuk ösztönös védelmében, a plüsseik, játékaik dédelgetésében, rongyok gyűjtögetésében, vagy a fokozott bújósságban is. Az étvágyuk is megváltozhat, illetve a vízfogyasztási szokásaik is: bármelyik irányba.

Előfordul, hogy álvemhes kedvenceid még a fialásra hasonlító magatartást is felvesznek, úgy tűnik, mintha tolófájásaik lennének, ennek ellenére kicsik természetesen nem jönnek a világra.

 

Veszélyes az álvemhesség? Milyen hatással van az állatokra?

 

 

Ahogy már említettük, az álvemhesség nem betegség, ugyanakkor igencsak megterhelő lehet kedvenceid számára, különösen akkor, ha a tünetek nagyon erősen jelentkeznek. A legnagyobb veszélyt a tejtermelés jelenti, hiszen annak ideális esetben távoznia kell az állat szervezetéből. Ha ez nem történik meg, a pangó tej emlőmirigy-gyulladást, később pedig tájogot is okozhat, ami akár az emlődaganat kialakulásának kockázatát is megemelheti. Álvemhesség alatt a méh nyálkahártyájának túlburjánzása sem ritka eset, gyakran álvemhes kutyáknál pedig a méhgyulladás kialakulásának kockázata is magasabb.

 

Meg lehet előzni az álvemhesség kialakulását?

 

 

Régóta terjed az a tévhit, hogy ha a kutyus minimum egyszer kicsiknek ad életet, akkor kevesebb eséllyel alakul ki nála álvemhesség. Sajnos/nem sajnos, ez az állítás pont annyira megalapozatlan, mint hogy a kutyáknak minimum egyszer elleniük kell ivartalanítás előtt.

Az álvemhesség megelőzésére tehát ez a módszer nem alkalmas, az ivartalanítás azonban igen. Sokszor említettük már, mennyire fontos elvégezni ezt a műtétet azoknál az állatoknál, akiket nem szeretnél tenyészteni és ezt most is csak hangsúlyozni tudjuk.

Ezen kívül léteznek bizonyos hormonális kezelések, amelyek hatásosak lehetnek, de ezeket a mellékhatásaik miatt nem javasolnánk. A legjobb megoldásnak mindenképpen az ivartalanítást tartjuk!

 

Álvemhesség kezelése: lehetséges? Mi a teendő gazdiként?

 

 

Amikor észreveszed kedvenceden az álvemhesség tüneteit, először is érdemes kicsit megkeményítened a szíved, ugyanis a túlzott simogatás és szeretgetés csak meghosszabbítja az állapotot. A dédelgetett plüsseit és rongyait sem rossz ötlet elvenni tőle, bármilyen kegyetlenül is hangzik.

Ha a kutyus nagyon ingerlékeny, dühös, egyáltalán nem eszik, vagy vadul nyalogatja az emlőit, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, de enyhébb lefolyás mellett is ez a legjobb, amit tehetsz.

Léteznek bizonyos gyógyszerek, amiket ilyenkor az állatorvos felírhat kedvencednek, de enyhíthet a szorongásán és a kellemetlen fizikai tüneteken is segíthet. Szükség lehet az emlő borogatására, stresszoldó készítményekre, vagy akár védőgallérra is, ami megakadályozza, hogy az állat hozzáférjen az emlőkhöz.

Az álvemhesség tehát egy természetes, mégis veszélyes állapot, amivel gazdiként mindenképpen foglalkozni kell. Reméljük, tudtunk ebben segíteni!