Védekezzünk bolha, szúnyog és kullancs ellen télen? Kibírják a hideget?

A legtöbb gazdi szerencsére azt már tudja, hogy a kullancsok, a szúnyogok és a bolhák súlyos, akár halálos betegségeket is átadhatnak az állatoknak, a védekezésre azonban sokan csak a melegebb évszakokban gondolnak. Ki hinné, hogy ezek a kis lények hóban-fagyban is képesek bajt okozni? Pedig nagyon is megteszik, cikkünkben pedig pontosan erről fogunk beszélni egy kicsit.

Nézzük meg, miért kell a téli hónapokban is gondoskodni a kedvencek védelméről!

 

Miért kell egyáltalán védekezni a bolha, a kullancs és a szúnyog ellen?

 

Ezek a kicsi állatkák sajnos nem csupán azért károsak, mert a csípésük kellemetlen, esetleg még fájdalmas is az állatok számára. Betegségeket is terjesztenek és bár némelyiket könnyen ki lehet kezelni, akadnak olyanok is, amelyek akár az állat életébe is kerülhetnek. A következőkben röviden megnézzük ezeket a betegségeket, csak hogy lásd, mennyire fontos ez a téma.

 

1. Bolha által terjesztett betegségek

 

A bolhák csípése gyakran okoz az állatoknál allergiás bőrgyulladást, szőrhullást, súlyos viszketést és elfertőződő sebeket, miközben a bolhákból könnyen megfertőződhet kedvenced galandférgekkel is. Mivel rövid időn belül akár több száz apróság is megcsípheti kedvenced, kölyök állatoknál hamar felütheti a fejét a vérszegénység, ami akár az állat halálához is vezethet.

 

2. Kullancs által terjesztett betegségek

kullancs által terjesztett betegségekA kullancsok által terjesztett betegségek közül kettőt érdemes leginkább megemlíteni. Az egyik a babézia, amibe akár pár nap leforgása alatt is belehalhat egy állat, a másik pedig a Lyme-kór, ami többek között elhúzódó és többször fellángoló ízületi gyulladásban nyilvánul meg.

 

3. Szúnyogok által terjesztett betegségek

 

A szúnyogok által terjesztett betegségek közül az egyik leggyakrabban (az utóbbi években különösen sokszor) jelentkező a szívférgesség, ami súlyosan károsíthatja az állat szívét, ereit, tüdejét. Az állatok testében kifejlődő férgek sajnos gyakran okoznak elhullást.

A szúnyogok ezen kívül gyakran terjesztenek bőrférgességet is, ami akár súlyos idegrendszeri tüneteket vagy heves gyulladást is okozhat. Az állapot bőrviszketéssel és kicsi, akár fájdalmassá váló csomókkal is járhat.

 

A bolha, a szúnyog és a kullancs kibírja a hideget? Télen is aktívak?

 

 

Persze egyértelmű, hogy az említettek közül egyik állat számára sem ideális a téli hideg, de ez nem azt jelenti, hogy mindannyian egytől-egyig elpusztulnak, amikor beállnak a fagyok. Jellemző rájuk, hogy a petéik vagy akár a kifejlett példányok is egyfajta lelassult anyagcseréjű, nyugalmi állapotba kerülnek a hűvös napokon, majd melegebb időjárás hatására aktivizálódnak és ismét élelmet keresnek. Meghúzhatják magukat a meleg házakban is, ahol – különösen a bolha – elbújnak a padló repedéseiben vagy más, védett helyeken.

Mivel hazánkban a telek egyre kevésbé kemények, mivel a hőmérő egyre gyakrabban mutat ezekben a hónapokban is plusz fokokat, könnyen megtörténhet (és meg is történik), hogy jó pár szúnyog, bolha és kullancs aktív marad.

Ilyen szempontból a szúnyog az, ami télen sokkal kisebb eséllyel kezd el lakmározni kedvencedből, a bolha és kullancs azonban szinte bármikor támadhat. Egy betegség kialakulásához pedig elég egyetlen fertőzött állat csípése is!

A kedvenceket védelmét tehát a téli időszakban sem szabad figyelmen kívül hagyni! Különböző spot-on készítményekkel, vagy akár havonta egyszer alkalmazandó tablettával is vigyázhatsz kedvenceidre a hideg hónapokban, épp úgy, mint nyáron.

A bolhák, a kullancsok és a szúnyogok egyetlen évszakban sem tűnnek el teljes mértékben, így az általuk terjesztett betegségek is mindig kockázatot jelentenek. Ne bízd a véletlenre kedvenced életét, gondoskodj inkább a megelőzésről!