Patkánymérget evett a kutya? Így mentsd meg a kedvencedet!

Először is: nyugodj meg! Sok gazdi nem tudja, de a patkányméreg megevése nem feltétlenül jelenti a kutyus elhullását, sőt…ha észleled a problémát, akkor igen jó eséllyel kis kedvenced teljes mértékben fel fog épülni. A következő pár sort a patkánymérgeknek szenteljük, illetve a mérgezéssel kapcsolatos legfontosabb információknak. Tarts velünk!

Hogyan hat a patkányméreg? Mennyire veszélyes?

A legtöbb patkányméreg azért veszélyes, mert nagy mértékben csökkentik a véralvadás sebességét-és mértékét, így az állat testén/testében vérzések lépnek fel. Miután a méreg elkezd hatni, akár egy apró sérülés is nagy bajt okozhat, a belső vérzések pedig károsítják a szerveket is, ami végső esetben kedvenced halálával járhat. A patkánymérgek hatóanyagai a májban raktározódnak el, onnan pedig akár két hónapig is kifejthetik a hatásukat, így a problémával nem csupán pár napig kell számolni, hanem valamivel hosszabb távon is.

A mérgezés súlyossága persze függ attól is, hogy mennyi patkányméreg került a kutyus szervezetébe: minél nagyobb mennyiséget fogyasztott el, annál súlyosabb állapotba kerülhet.

Milyen tüneteket okoz a patkányméreg?

A patkányméreg nem okoz azonnali tüneteket, 2-4 nap is eltelik, mire a gazdi bármi változást észlelhet. Mivel a méreg hatására vér ürülhet a testnyílásokból, feltűnő lehet az állat fekvőhelyén megjelenő vérfolt, illetve az ivóvízébe került vér.

Az is gyanús lehet, ha egy kisebb vágás nem kezd el gyógyulni, hanem folyamatosan vérzik, de vemhes kutyáknál a hirtelen vetélés is mérgezésre utalhat.

Ezek talán a leglátványosabb-és leggyakoribb tünetek, de van még pár jel, amiből gyanút foghatsz. Ilyen például az íny elfehéredése-és vérzése, az étvágytalanság, a levertség, illetve a görcsrohamok is – ami az agy bevérzésére utalhat.

Előfordulhat még sárgaság (a máj érintettsége miatt), nehézlégzés és a vizelet/széklet is véres lehet.

Mit kell tenned, ha patkánymérget evett a kutya?

Ha azt gyanítod, hogy a kedvenced hozzáférhetett patkányméreghez, akkor sem kell kétségbe esned! A legjobb az lenne, ha azonnal állatorvoshoz vinnéd, de lehetőleg a méreg dobozát is vidd magaddal! Ezzel sokat segíthetsz a doktoroknak.

 

Hánytatás

 

Amikor elviszed kedvenced az állatorvoshoz, Ő valószínűleg meg fogja hánytatni. Sok portál javasolja, hogy ezt Te magad csináld, Mi azonban nem ajánljuk. A hánytatáshoz csak egy állatorvos tudja biztosítani a megfelelő eszközöket és a biztonságos közeget.

 

K1-vitamin, vérátömlesztés

Epatkánymérget evett a kutya-k1 vitaminzek után következhet a patkányméreg ellenszere, a K1-vitamin. Ez segíti a vér alvadását, ezáltal pedig semlegesítheti a méreg hatását. Fontos, hogy ennek az egyszeri beadása még nem elég. Mivel a méreg hatóanyagai akár hetekig is elraktározódhatnak a májban, a vitamin beadására is többször van szükség.

Az állatorvos injekció formájában beadja, másnaptól pedig oldat formájában kell folytatni az adagolást. Ha egy állat nagyon későn kerül állatorvoshoz, akkor sem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, hiszen a vérátömlesztés még ilyenkor is segíthet.

Mire számíts a kezelés időtartama alatt?

Ha patkánymérget evett a kutya és megkezdődik a kezelése, akkor az pár hétig eltarthat. Legtöbbször az állat nem igényel állandó állatorvosi felügyeletet, de a K1-vitamin beadására oda kell figyelni.

Mivel a méreg megviseli a májat, a vesét-és a gyomrot, érdemes a lábadozás időszakában kímélő tápot kínálni a kutyusnak, illetve a megfelelő folyadék utánpótlásra is ügyelni kell. Fontos, hogy kedvenced csak akkor tekinthető gyógyultnak, ha azt egy vérvétel után meg lehet erősíteni!

A lényeg tehát, hogy ha a kedvenced patkánymérget evett, ne ess kétségbe! A legjobb, ha minél hamarabb szakemberek kezébe adod a kutyust, akik biztonságos körülmények között tudnak segíteni rajta!

Ha úgy gondolod, patkánymérget evett a kutyusod, hozzánk is nyugodtan elhozhatod! Gyertek a Kincsembe!