Féreghajtó lovaknak: Miért, hogyan és mivel kell hatékonyan féreghajtani?

Féreghajtó lovaknak? Nézzük meg közelebbről is a témát! A lovak féregfertőzésének kezelése nagyon fontos, de nem annyira egyszerű, mint sokan gondolják. A biztonságos és hatékony féreghajtás többről szól, mint egy gyógyszer beadása: több körülményt is figyelembe kell venni, és rengeteg apróságra kell koncentrálni, hogy sikeres legyen a kezelés.

Most megnézzük, miért kell a lovak féreghajtásával foglalkozni, milyen szereket lehet erre a célra használni és hogyan néz ki egy helyes féreghajtási folyamat.

Mit kell feltétlenül tudni a lovak férgességéről? Mik a veszélyei?

1. Milyen férgek veszélyesek a lovakra?

A lovak szervezetében élő férgek közül érdemes megemlíteni a fonálférgeket (kis strongylidák, nagy strongylidák), az orsóférgeket, és a galandférgeket, mivel ezek gyakran előfordulnak hazánkban is. Szerencsére ritkán találkozunk gyomorféreggel, tüdőféreggel, szemféreggel, törpefonál-féreggel és Parafilaria férgekkel, úgyhogy ezekkel most részletesen nem foglalkoznánk.

Kis strongylidák

A Kis  strongylidák maximum kb. 2,5 cm nagyságú férgek, amik fertőzött bélsárral, alommal vagy takarmánnyal kerülnek be a ló szervezetébe. Ilyenkor még lárva állapotban vannak, és így jutnak el a vékony/vastagbélbe. A bélfal nyálkahártyájában betokosodnak, tavasz elején pedig tömegesen előbújnak, ami a nyálkahártya sérülését, vérzést és különböző bakteriális fertőzéseket okozhat. A folyamat komoly fájdalmakkal járhat és kólikához is vezethet, de befolyásolja a belek tápanyagfelszívó képességét is, ami a lovak teljesítményének csökkenését vonja maga után.

Féreghajtó lovaknak: férgek típusai

Nagy strongylidák

 A Nagy strongylidák körülbelül 4 cm hosszúságúra nőhetnek meg a lovak testében, ahová leginkább fertőzött bélsárral és takarmánnyal jutnak be, legelés közben. Lárva állapotban megtapadnak a vékonybél és a vakbél nyálkahártyáján, ahol szövettel és vérrel táplálkoznak. A lárvák bekerülhetnek a lovak véráramába, így eljuthatnak a májba vagy a hasnyálmirigybe.

A fertőzés következménye lehet a belek szövetének károsodása, bakteriális fertőzések kialakulása, vérszegénység, bélfekélyek megjelenése, az erek megrepedése, különböző belső vérzések, hashártya gyulladás vagy kólika.

Orsóférgek

Az orsóférgek  jóval hosszabbra nőnek, mint az imént említett strongylidák, ugyanis ezek könnyedén elérhetik a 15-20 cm-t is, és különösen a csikókra jelentenek veszélyt. Leginkább takarmánnyal és vízzel kerül be az állatok szervezetébe, ahol a bélfalon keresztül a véráramba jutnak. Elérik a tüdőt, onnan a nyelőcsövet, majd vissza jutnak a csikó beleibe és kifejlődnek.

Az orsóférgek súlyos károsodást, bevérzéseket és gyulladásokat okozhatnak a lovak májában/tüdejében, de a tömegesen megjelenő férgek akár a beleket is elzárhatják. Fontos továbbá, hogy az orsóférgek azt a táplálékot hasznosítják, amire a csikónak lenne szüksége, így az állat súlyosan lesoványodhat, legyengülhet, a szőrzete pedig megfakul.

Galandférgek

A galandférgek maximum 8 cm hosszú paraziták, amik a vastagbelet a vékonybéllel összekötő szakaszban telepszenek meg. A lovak testébe a köztigazda páncélosatkák elfogyasztása útján kerül. Szívókáikkal a bél nyálkahártyájára tapadnak, a béltartalomból pedig felveszik a számukra nélkülözhetetlen tápanyagokat. Jelenlétük gyulladást, bélfal vastagodást, fekélyeket és elzáródást is okoz, ezen kívül pedig fokozzák a bélcsavarodás és a súlyos kólika kialakulásának kockázatát.

2. Hogyan terjed a féregfertőzés?

Féreghajtás lovaknak - férgesség következményei

Persze ezt nem lehet egyetlen válasszal letudni, ugyanakkor azt elmondhatjuk, hogy leggyakrabban fertőzött víz, takarmány, friss fű vagy más lovaktól származó bélsár okozza a megbetegedést. A legelő használata különösen kockázatos, de akár az istállóban is bekerülhetnek különböző férgek az állat szervezetébe, úgyhogy a „négy fal” között tartás egyáltalán nem megoldás.

3. Mi lehet a következménye a lovak férgességének?

A férgek fajtájánál már említettünk pár következményt, de fontos hangsúlyozni, hogy bár nem kimagaslóan gyakran, de a férgesség a lovak elhullásához is vezethet. Félvállról venni tehát egyáltalán nem szabad a féreghajtást: sem hobbi lovak, sem sportlovak esetén.

A férgek gyakran okoznak:

 

 • Bélfal sérülést, szövetelhalást
 • Fekélyeket
 • Belső vérzést – akár a májban, tüdőben is
 • Vérszegénységet
 • Bakteriális fertőzést
 • Gyulladásokat
 • Bélelzáródást
 • Bélcsavarodást
 • Fogyást
 • Tápanyaghiányt
 • Teljesítménycsökkenést
 • Hasmenést
 • A szőrzet megfakulását
 • Kólikát

Féreghajtás és megelőzés: hogyan lehet minimalizálni a férgek okozta károkat?

1. Féreghajtó lovaknak: Milyen szert lehet használni?

Mindenek előtt fontos megjegyezni, hogy recept vagy állatorvosi ajánlás nélkül semmiféle féreghajtó készítményt nem lenne szabad lovaknak adni, és ez több szempontból is igaz.

Nem minden féreghajtó hatóanyag alkalmas az összes típusú férgesség kezelésére, így egy rosszul megválasztott termékkel könnyen lehet, hogy semmire nem fogsz menni. Sőt! Helytelen gyógyszerválasztással inkább csak a férgek ellenállóképességét növeled, ami hosszú távon súlyos gondokat okozhat a lótartók teljes közösségében.

Ellenőrizetlen forrásból származó féreghajtók nem is biztos, hogy azt a hatóanyagot tartalmazzák, és olyan mennyiségben, ahogy az fel van tüntetve rajtuk. Az adagolási útmutató is lehet hibás – már ha egyáltalán van ilyenük – amivel a túladagolást és a teljes hatástalanságot egyszerre kockáztatod.

Tehát a leglényegesebb az, hogy féreghajtáshoz kizárólag állatorvosi utasításra, – ideális esetben a férgek típusának meghatározása után – vásárolj bármilyen készítményt. Az össze-vissza adagolt, mindenféle tudatosságot nélkülöző féreghajtásnak könnyen lehet az a következménye, hogy a paraziták előbb-utóbb nem fognak reagálni a gyógyszerekre, így sokkal nehezebb lesz velük megküzdeni.

Magyarországon hatásos és megbízható szernek tekinthető a

 

 • Panacur (paszta, szuszpenzió)
 • Fenbendanin por
 • Equalan paszta
 • Vermitan paszta
 • Equiverm paszta

2. Mi a helyzet a gyógynövényekkel és a természetesként hirdetett anyagokkal?

A gyógynövények hasznos dolgok, de amikor olyan, súlyos állapotot előidéző betegséget szeretnénk kezelni, mint amilyen a férgesség, érdemes kétszer is átgondolni használatukat és csak abban az esetben adni belőle az állatnak, ha egy orvos kifejezetten ajánlja.

A természetes eredetű féreghajtók/gyógynövények hatásosságáról nem állnak rendelkezésre olyan szintű vizsgálati eredmények, mint más, ellenőrzött gyógyszerekről, a gyógynövényes készítményekre vonatkozó szabályozás ráadásul közel sem olyan szigorú, mint egy gyógyszernek minősülő készítmény esetében.

 

Gyógynövények a lovak féregtelenítésében

Az American Association of Equine Practitioners (AAEP) tájékoztatója szerint ezeknek a termékeknek a hatásosságára nincsen semmilyen garancia, mivel az engedélyeztetéshez nem szükségesek szigorúan felügyelt, klinikai vizsgálatok. Ez azt is jelenti, hogy hatástalanság esetén nem vonható felelősségre lényegében senki.

A gyógynövényekre ráadásul jellemző, hogy nagyon ingadozó a hatóanyagtartalmuk, tehát a megfelelő adag beállítása soha nem lesz olyan egyszerű, mint egy féreghajtó gyógyszer esetében.

Lehet-e hatásos a gyógynövényes féreghajtás? Persze, lehet. Ajánljuk-e, hogy csak erre hagyatkozz? Egyáltalán nem. A férgesség nem játék, hiszen ­*érdemi* kezelés nélkül a ló elhullását is okozhatja.

3. Hogyan kell a féreghajtást elvégezni? Mire van szükség a gyógyszeren kívül?

A lovak féreghajtását sem elhanyagolni, sem túlzásba vinni nem szabad, mert mind a két gyakorlat nagyon káros lehet. Évente 2-4 alkalommal lenne ideális elvégezni: minimum tavasszal és ősszel, de leginkább három havonta.

Havonta alkalmazni ezeket a gyógyszereket kicsit sem ajánlott: indokolatlanul megterheli a ló szervezetét, ráadásul ez is hozzájárul a paraziták ellenállóképességének növekedéséhez. A vakcinázáshoz hasonlóan a lovak féregtelenítését is érdemes egy előre kidolgozott terv szerint végezni.

Ha valaki nem csak egyetlen lovat tart, akkor fontos, hogy az egész állomány egyszerre legyen féregtelenítve, különben az állatok könnyedén visszafertőzhetik egymást, ez azonban még mindig nem elég.

A féreghajtással egyidejűleg legelőrészt kell váltani (a fertőzött bélsár miatt), az istállókban teljes mértékben le kell cserélni az almot, és a fertőtlenítő takarítás is elengedhetetlen. Ha új ló érkezik a gazdához, akkor az állaton ideális esetben még azelőtt elvégzik a féreghajtást, hogy a többiek közé engednék.

A gyógyszer beadása általában nem jelent különösebb nehézséget a tulajdonos számára, az állatorvosnak sokkal inkább a kezelés megtervezésében, a paraziták fajtájának meghatározásában, a megfelelő hatóanyagú féreghajtó kiválasztásában és a tanácsadásban van szerepe.

A lovak féreghajtása átgondolt tervezést, tapasztalatot, odafigyelést és energia befektetést igényel – az állatorvos és a tulajdonos részéről egyaránt. Az elhanyagolása súlyos egészségügyi problémákat okozhat, ami jóval több bajt von maga után, mint amennyi kellemetlenséggel maga a féreghajtás járna.

Ha segítségre van szükséged ezzel a témával kapcsolatban, keress bizalommal!