Hőguta kutyáknál, cicáknál: így vedd észre és ezt tedd, ha baj van!

Nemsokára megérkeznek az első kánikulák, a meleg időnek azonban nem csak előnyei vannak, hanem bizony veszélyeket is hordoz magában. Hőguta kutyáknál, cicáknál és más állatoknál is jelentkezhet, így nem csak nekünk, embereknek kell vigyáznunk magunkra, hanem kedvenceinkre is muszáj jobban odafigyelnünk.

Nézzük meg, mi is az a hőguta, mikor jelentkezhet, milyen tünetek esetén érdemes gyanakodnod és mit tehetsz, hogy megelőzd a legsúlyosabb következményeket!

Mi az a hőguta egyáltalán? Mikor jelentkezik és mi történik ilyenkor?

A hőguta kutyáknál, macskáknál és embereknél is akkor jelentkezik, amikor a környezet hőmérséklete tartósan magas, a test pedig nem képes elegendő mértékben lehűteni saját magát. A nyári forróságban ez az állapot akár az udvaron, vagy séta közben is kialakulhat, de zárt autóban is hatalmas veszélynek vannak kitéve kedvenceink.

Autóban rekedve már akkor is hamar megvan a baj, ha kint csupán 20 fok van, ugyanis alig fél óra alatt akár 40 fokig is felkúszhat a benti hőmérséklet. Erre sokan nem gondolnak, és tavasszal-ősszel nyugodt szívvel hagyják kutyusaikat a zárt járműben, később pedig nem értik, miért van olyan rosszul kedvencük.

Hőgutánál a problémát a test tartósan magas – 40 – 41 fok feletti – hőmérséklete okozza. Ez a belső állapot nyáron a következő esetekben fordulhat elő leggyakrabban:

 • A kutyusnak nagyon vastag a bundája
 • Nincs a kertben, udvaron olyan árnyékos hely, ahová behúzódhat hűsölni
 • Nincs előtte elegendő mennyiségű folyadék, vagy egy meglévő betegség miatt hasmenése van, hányással küzd
 • A gazdája klíma nélküli autóba zárja, ott felejti
 • Túl sokat szaladgál, ugrál, játszik a napon, hűsölés nélkül

 

Ezek közül általában több tényező egyszerre okozza a problémát, amit tovább súlyosbíthat, ha az állat idős, vagy valamilyen betegséggel küzd. A 41 fok feletti testhőmérséklet károsan hat a kutyusok szervezetére: túlterheli a szívet, felgyorsítja az anyagcserét, károsítja a sejteket, ezáltal pedig a belsőszervek működését is befolyásolja.

Hőguta esetén a kutya kiszáradhat, agykárosodást szenvedhet, összeomolhat a keringése és több szerve is leállhat, ami sajnos hamar halálos következményekkel járhat.

Milyen tünetek utalhatnak hőgutára? Mit fogsz látni a kutyuson, ha baj van?

 • Gyors, erőteljes és hangos lihegés, ami teljesen más, mint amit megszoktál. Fontos tudni, hogy a legtöbb kutyus nyáron egyébként is liheg, ez természetes folyamat, a lihegés mértéke azonban közel sem mindegy: mindig kedvenced általános viselkedését vedd kiindulópontnak, az alapján döntsd el, lehetséges-e, hogy baj van.
 • Ügyetlen, koordinálatlan járás, vagy teljesen lecsökkent aktivitás, mozgásképtelenség.
 • Jelentkezhet hasmenés és hányás Erre mindenképp figyelni kell, ugyanis még tovább súlyosbíthatja az egyébként is fennálló kiszáradást.
 • Vörös nyelv és íny, duzzadt nyelv. Ez leginkább kiszáradásra utal, ami hőguta jelentkezésekor kialakul.
 • Eszméletvesztés, kóma: ha ezt látod, az már nagyon komoly gondot jelez. ilyen esetben azonnal állatorvost kell hívnod, nincs más lehetőség!
 • Megemelkedett (40-41 fok feletti) testhőmérséklet, szapora szívverés: ezt a tünetet azért tettük a legutolsó helyre, mert nem valószínű, hogy ezt fogod először észre venni – ha egyáltalán feltűnik.

 

Összességében tehát elmondható, hogy ha a fenti tünetek valamelyikét a tavasztól őszig tartó időszakban észleled kedvenceden, érdemes hőgutára gyanakodnod. Persze más betegségek is állhatnak a háttérben, így az állatorvos meglátogatása mindenképp indokolt!

Hogyan segíthetsz kedvenceden, ha hőgutára gyanakszol?

Hőguta kutyáknál: hűvös helyre kell vinni, ha baj van

Ha lehetséges, hogy kutyusod hőgutát kapott, akkor nagyon fontos, hogy gyorsan cselekedj – ez pedig nem csak azt jelenti, hogy érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni.

Túlhevült kedvenced első lépésben vidd hűvös, árnyékos helyre, de lehetőleg ez ne egy 10 – 15 fokkal is hidegebb helyiség legyen. Törekedj a fokozatosságra! A testhőmérséklet csökkentésére nedves törölközőt is használhatsz, amivel törölgetheted kutyusod fejét, lábait és hasát.

Megpróbálhatod vízzel itatni, de semmiképp ne akarj jéghideg folyadékot belé tuszkolni! A szobahőmérsékletű ital jobb lesz számára, de ha nem hajlandó bele kortyolni, ne erőltesd! Inkább törölgesd a száját nedves kendővel, amíg orvoshoz nem kerültök.

Ne akard ilyenkor se etetni, se sétáltatni és a játékot is kerüld, amíg jobban nem lesz! Fontos, hogy a szervezete le tudjon hűlni, ebben pedig a mozgás egyáltalán nem segít!

A hőguta komoly dolog, így akkor is vidd kedvenced állatorvoshoz, ha úgy tűnik, átvészelte a legrosszabbat, ugyanis előfordulhat, hogy infúzióra, vagy egyéb kezelésre lesz szüksége!

Fontos tehát, hogy a nyári időszakban mindenképp figyelj oda kutyusod állapotára! Soha ne hagyd klíma nélküli autóban, és ne foszd meg a hűsölés, na meg az ivás lehetőségétől! Ez a pár dolog már önmagában is életet menthet kánikula idején.