Kehes ló, lóasztma? Mire számíthatsz, mit tehetsz?

A lóasztma világszerte rengeteg lovat érint, ráadásul egy gyógyíthatatlan betegségről van szó, így érdemes pár szót szentelni neki. A következő percekben beszélni fogunk a kehesség kialakulásáról, a tüneteiről, kezelési lehetőségeiről és arról, mit tehetsz a megelőzés érdekében.

 

Kehesség: ugyan az, mint a lóasztma, a COPD, vagy a RAO?

 

kehes lóKorábban a kehességet nevezték COPD-nek is, azaz magyarul krónikus obstruktív tüdőbetegségnek – de az orvosok idővel rájöttek, hogy a lovak ezen betegsége sok mindenben eltér az embereknél megjelenő, leginkább a dohányzáshoz köthető tüdőbetegségétől, ezért Amerikában elterjedt a RAO elnevezés, azaz a Recurrent Airway Obstruction, amit Magyarországon is használtak/használnak.

A kehesség egyébként egy népiesebb, régi elnevezése a lovakat sújtó betegségnek, amit 2016-óta lóasztma néven is emlegetnek. Tehát a címben feltett kérdésre a válasz: igen. Ezek az elnevezések ugyanazt az állapotot takarják. De pontosan mit?

 

Kehes ló: Mi ez a betegség? Mi okozza?

 

Az AAEP (American Association of Equine Practitioners) szerint a betegség kialakulásában a környezeti tényezők mellett szerepet játszik a genetika is, ugyanis az egészséges szülőktől származó lovakban 10% körüli az előfordulás, míg két beteg szülő mellett ez az arány már 44%.

A kehességben szenvedő lovak légúti nyálkahártyája megduzzad, folyamatosan váladék termelődik, a légutak fala pedig megvastagszik, ami nagyban szűkíti a belső keresztmetszetet. (vagyis azt a felületet, amin keresztül levegő áramolhat a tüdőbe) Jellemző az állapotra, hogy gyakran gyulladással jár, illetve a légzés folyamatos nehezítettségével.

A betegséget magát leggyakrabban az istállókban kialakult kedvezőtlen levegő okozza, ezen belül a por, a vizeletből kipárolgó ammónia, illetve a szénában-és szalmában megjelenő penész. Ezeket az anyagokat a ló belélegzi, az érzékeny állatok tüdeje azonban rosszul reagál rá és kialakul a kehesség.

 

Milyen tüneteket mutat egy kehes ló? Mire számíthatsz?

 

  • Gyakran köhög: enyhébb kehesség esetében főleg terhelés hatására, mozgás után, súlyosabb esetben már nyugalmi állapotban is.
  • Vagy ellenáll a mozgatásnak, vagy munka hatására nehezen vesz levegőt, zihál.
  • A zihálás pihentetés hatására gyakran javul, vagy akár teljesen el is múlik.
  • A nehézlégzés enyhébb esetben csak terhelés közben jelentkezik, súlyosabb esetben már pihenés közben sem kap rendesen levegőt a ló.
  • Az állat kondíciója idővel leromlik, fogyás jelentkezik, illetve a sörénye-és a farok szőrzete is elvékonyulhat.

 

Ha a lovad tehát kehes, számítanod kell arra, hogy nem fog tudni olyan komoly igénybevétellel járó munkákat elvégezni, mint korábban. Ezen kívül arra is fel kell készülnöd, hogy a kehes lóval folyamatosan foglalkoznod kell majd: gyógyszerekre, odafigyelésre és törődésre lesz szüksége, ami nem csak időbe, de pénzbe is kerül majd.

 

Mit tehetsz, ha kehes a lovad? Hogyan lehet gyógyítani?

 

Sajnos a kehesség egy gyógyíthatatlan betegség, ezért csupán az állapot romlását lehet megelőzni, illetve a tünetek súlyosságát csökkenteni. Ehhez alapvető fontosságú a káros környezet megváltoztatása.

Az istállót nem szabad teljesen lezárni, biztosítani kell az épület átszellőzését, ezzel ugyanis csökkenthető a benti levegőben szálló por és az ammónia mennyisége is.

A szénát érdemes beáztatni, mielőtt a lovaknak adod, mivel így a penészspórák (amik szinte mindegyik szénában megtalálhatók) nem tudnak felporzani a levegőbe – az állat pedig nem lélegzi be őket. Az alomként használt szalmáról érdemes átállni valami másra, hogy a penészt minél inkább kiiktasd az állat életéből.

Ezen kívül fontos az állandó állatorvosi kontroll, hogy nyomon lehessen követni a betegség alakulását. Az állatra télen fokozottan oda kell figyelni, a takarózását nem szabad hanyagolni!

Gyógyszerek közül a szteroid gyulladáscsökkentők, illetve bizonyos fajta köptetők alkalmazhatók: erről azonban kizárólag az állatorvos dönthet. Gyógynövényekből készült, természetes légzéskönnyítőket is lehet alkalmazni, de előbb erről is érdemes konzultálni egy orvossal!

 

Ha úgy gondolod, hogy lovadnak légzési problémái vannak, ne késlekedj! Keress fel egy megbízható lovas állatorvost, hogy minél eredményesebb kezelést tudjon biztosítani patás barátod számára!

Ne feledd, a Kincsem Állategészségügyi Központ is nyitva áll előttetek!