Kólika lovaknál: Így vedd észre és ezt csináld!

Lovat tartasz? Akkor a kólikától szinte biztos, hogy Te is rettegsz, hiszen ez az alattomos állapot nagyon könnyen veszélybe sodorhatja az állat életét. Sok lótartó elsiklik a tünetek felett, nem érzi át a helyzet súlyosságát, ennek pedig gyakran egy menthetetlen állapot a következménye.

Ebben a bejegyzésben a lovakat sújtó kólika témáját járjuk körül, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy gazdiként milyen tünetekre kell felkapnod a fejed és mit kell (vagy nem szabad) tenned. Tarts velünk!

 

Kólika lovaknál? Pontosan mit jelent?

 

A „kólika” kifejezés több hasi fájdalommal járó elváltozásra is utal, tehát nem egyetlen konkrét betegségnek számít, hanem inkább egy több kórnál is megfigyelhető tünetegyüttest takar. Lovak esetében kólikának azt szokás nevezni, amikor emésztőrendszerük valamiért nem működik megfelelően, ennek következtében pedig kialakul a bélsárpangás (a ló nem tud üríteni). Ebben az állapotban felléphet bélcsavarodás, bélszakasz elhalás, gyomorrepedés, illetve a megrekedt bélsárból felszívódó méreganyagok is veszélybe sodorhatják az állatot. Ezek mind igen súlyos, életveszélyes következmények, így lovas gazdiként minden okod megvan a kólikától való félelemre.

 

Kólika lovaknál: miért nehéz felismerni?

 

kólika lovaknálVannak betegségek, állapotok, melyek viszonylag egyértelmű tüneteket mutatnak: nos, a kólika nem teljesen ilyen. Az állat viselkedéséből persze gyanút lehet fogni, de egy avatatlan szempár esetleg meg sem látja, hogy valami nincs rendben. Amikor pedig észre is veszi a tulajdonos, hogy az állat rosszul van, sok esetben úgy érzik, nem súlyos a probléma, mivel a lovak nem mindig mutatnak erőteljes tüneteket.

Kezdő lótartók-és hobbilovasok, akik nem töltenek az állattal rengeteg időt, még nehezebben vehetik észre a kólika jeleit, hiszen nem feltétlenül tudják, milyen az állat megszokott viselkedése és mi az, ami ettől eltér.

Sajnos a kólika tüneteinek súlyossága nem mutat egyenes arányosságot az állat állapotának komolyságával. Az épphogy 1-2 tünetet mutató ló is lehet olyan állapotban, hogy sürgős kezelés nélkül pár órán belül meghal, úgyhogy erre támaszkodva egyetlen lótartónak sem szabad elhessegetnie a problémát!

 

 

A kólika lovaknál egyébként a következő látványosabb tüneteket okozhatja:

 

 

  • Étvágytalanság, kedvetlenség: az állatok esetében ez soha nem jó jel, gyakran valamilyen egészségügyi probléma előjele-vagy mellékhatása, így erre mindenképp figyelj oda! Nem biztos, hogy kólikát jelent, de más problémákra is felhívhatja a figyelmet.

 

  • A has nézegetése: Amikor az állat gyakran nézegeti a hasát, több, mint valószínű, hogy valami nem stimmel azzal a testtájjal. Ne vedd félvállról, ez egy határozottan intő jel!

 

  • Lefekszik-felkel: Ha azt látod, hogy a lovad lefekszik, majd gyorsan fel is kel és ezt többször meg is ismétli, ideje gyanakodni, hogy fájdalmak gyötrik.

 

  • Izzadás: Ha a ló a nyári kánikulában, vagy megterhelő munka után izzad, az teljesen természetes. Állat-függő, melyikük mennyire hajlamos a verejtékezésre. Abban az esetben azonban, ha nincs kifejezett forróság és nem is dolgozott a ló, nem kellene izzadnia. Ha ilyet veszel észre, lehet, hogy kólikás!

 

  • Elmaradó vizelet: Amikor kólikás a ló, sokszor fájdalmat okoz neki a vizeléssel járó erőlködés, így csak felveszi a megszokott pózt, de nem ürít semmit. Ahhoz, hogy ezt észre vedd, már jobban ismerned kell az állatot!

 

  • Bélsár mennyiségének csökkenése, ürítés megszűnése: Ha úgy látod, hogy lovad egy ideje nem ürített bélsarat, vagy csak nagyos kis mennyiségűt, az bajt jelent. Vedd komolyan!

 

Ezeket a tüneteket Te magad is észre veheted még akkor is, ha nem gyanakszol semmilyen problémára, úgyhogy mindig járj nyitott szemmel!

 

Mi tegyél, ha úgy hiszed, kólikás lehet a lovad?

 

 

1. Hívj állatorvost!

 

 

Lehetőleg azonnal. Minél hamarabb érkezik segítség, annál nagyobb az esélye annak, hogy lovadnak nem lesz komolyabb baja. Ha tudod, add meg az orvosnak az állat pulzusszámát, a rektális hőmérsékletét, nyálkahártyájának színét – írd körül a viselkedését, illetve röviden számolj be a közelmúltban kapott oltásokról, féreghajtókról, gyógyszerekről. Már ezzel is sokat segítesz!

 

 

2. Ne hagyd a lovat se enni, se inni!

 

 

Ezek sajnos súlyosbíthatják a helyzetet. Ha a ló gyomrában felgyülemlett a korábban bevitt takarmány, akkor az evéstől még tovább feszülhet ez a szerv – ami végül akár gyomorrepedést is okozhat. Ha ez megtörténik, a lovad menthetetlen állapotba kerül.

 

 

3. Sétáltasd a lovat kíméletesen!

 

 

Lassan, kíméletesen, óvatosan mozgasd az állatot, de ha le akar feküdni, engedd neki! A mozgás jót tehet, de a kifárasztás nem, mivel a pacinak ilyenkor minden energiájára szüksége van.

 

 

4. Gondoskodj szállító eszközről!

 

 

Előfordulhat, hogy a lovadat meg kell operálni, ehhez pedig egy állatkórházba kell majd szállítani. (például hozzánk, a Kincsem Állategészségügyi Központba, ahol lovak műtéteit is a legmodernebb felszerelésekkel tudjuk elvégezni) Fontos, hogy rendelkezésre álljon egy olyan lószállító jármű, amivel akár azonnal el lehet indulni, amennyiben az állatorvos úgy ítéli meg.

 

 

Mit NE tegyél kólika gyanús lovaddal?

 

 

1. NE késlekedj!

 

Mivel Te magad nem fogod tudni megítélni, mennyire súlyos a helyzet, nem szabad várni! Amint gyanút fogsz, hívd az állatorvost, mert kólika esetében az idő kulcsfontosságú. Nem várhatsz arra, hogy romlik-e a helyzet, mert ezzel akár meg is ölheted a lovat. Emeld fel azt a telefont: inkább tévedj, mint késlekedj!

 

 

2. NE dolgoztasd az állatot!

 

A megterhelő munkát mindenképpen kerülni kell! A vágtázásra és a dombmászásra közel sem ez a legjobb időpont, ugyanis sokkal többet árthat, mint amennyit használna.

 

 

3. NE kezeld Te magad!

 

Semmiképpen ne próbáld meg fájdalomcsillapítókkal, beöntéssel, vagy különböző gyógyszerekkel saját kezűleg gyógyítani lovadat – az orr-nyelőcső szonda bevezetését pedig végképp felejtsd el! Ezek mind tapasztalatot-és szakértelmet igénylő feladatok, melyeknek a helytelen elvégzése az állat halálát is okozhatja!

 

 

4. Ne adj be neki gyógyszereket!

 

Csak akkor adj bármit a lovadnak, ha az állatorvos azt kifejezetten előírta! Magadtól ne próbálkozz inkább semmivel, mert azon kívül, hogy maga az anyag lehet akár teljesen fölösleges, vagy káros is, még a beadás módjával is kárt tehetsz az állatban!

 

Reméljük, hogy tudtunk pár hasznos alap információval szolgálni a kólikával kapcsolatban! A kezelési-és megelőzési lehetőségekről egy másik bejegyzésünkben fogunk beszélni, addig is, olvassatok bele a csüdsömörről szóló írásunkba is!