Kólika lovaknál: Így vedd észre és ezt csináld!

Lovat tartasz? Akkor a kólikától szinte biztos, hogy Te is rettegsz, hiszen ez az alattomos állapot nagyon könnyen veszélybe sodorhatja az állat életét. Sok lótartó elsiklik a tünetek felett, nem érzi át a helyzet súlyosságát, ennek pedig gyakran egy menthetetlen állapot a következménye.

Ebben a bejegyzésben a lovakat sújtó kólika témáját járjuk körül, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy gazdiként milyen tünetekre kell felkapnod a fejed és mit kell (vagy nem szabad) tenned. Arról is beszélni fogunk, hogy a Kincsem Állategészségügyi Központ hogyan, milyen kezelésekkel segítheti egy állat felépülését, illetve megnézzük, hogyan veheted fel velünk a kapcsolatot. Kezdjük is!

Kólika lovaknál: pontosan mit jelent? Mit okozhat?

A „kólika” kifejezés több hasi fájdalommal járó elváltozásra is utal, tehát nem egyetlen konkrét betegségnek számít, hanem inkább egy több kórnál is megfigyelhető tünetegyüttest takar. Lovak esetében kólikának azt szokás nevezni, amikor emésztőrendszerük valamiért nem működik megfelelően, ennek következtében pedig kialakul a bélsárpangás (a ló nem tud üríteni). Ebben az állapotban felléphet bélcsavarodás, bélszakasz elhalás, gyomorrepedés, illetve a megrekedt bélsárból felszívódó méreganyagok is veszélybe sodorhatják az állatot. Ezek mind igen súlyos, életveszélyes következmények, így lovas gazdiként minden okod megvan a kólikától való félelemre.

Kólika lovaknál: miért nehéz felismerni?

kólika lovaknál

Vannak betegségek, állapotok, melyek viszonylag egyértelmű tüneteket mutatnak: nos, a kólika nem teljesen ilyen. Az állat viselkedéséből persze gyanút lehet fogni, de egy avatatlan szempár esetleg meg sem látja, hogy valami nincs rendben. Amikor pedig észre is veszi a tulajdonos, hogy az állat rosszul van, sok esetben úgy érzik, nem súlyos a probléma, mivel a lovak nem mindig mutatnak erőteljes tüneteket.

Kezdő lótartók és hobbilovasok, akik nem töltenek az állattal rengeteg időt, még nehezebben vehetik észre a kólika jeleit, hiszen nem feltétlenül tudják, milyen az állat megszokott viselkedése és mi az, ami ettől eltér.

Sajnos a kólika tüneteinek súlyossága nem mutat egyenes arányosságot az állat állapotának komolyságával. Az épphogy 1-2 tünetet mutató ló is lehet olyan állapotban, hogy sürgős kezelés nélkül pár órán belül meghal, úgyhogy erre támaszkodva egyetlen lótartónak sem szabad elhessegetnie a problémát!

A kólika lovaknál egyébként a következő látványosabb tüneteket okozhatja:

Mi tegyél, ha úgy hiszed, kólikás lehet a lovad?

1. Hívj állatorvost, szólj nekünk!

Lehetőleg azonnal. Minél hamarabb érkezik segítség, annál nagyobb az esélye annak, hogy lovadnak nem lesz komolyabb baja. Ha tudod, add meg az orvosnak az állat pulzusszámát, a rektális hőmérsékletét, nyálkahártyájának színét – írd körül a viselkedését, illetve röviden számolj be a közelmúltban kapott oltásokról, féreghajtókról, gyógyszerekről. Már ezzel is sokat segítesz!

Ha a hajdúböszörményi központunk közelében tertózkodsz, akkor mindenképp szólj nekünk, hiszen könnyen lehet, hogy nem csak tanáccsal tudunk szolgálni, hanem akár gyors kezeléssel is. 

2. Ne hagyd a lovat se enni, se inni!

Ezek sajnos súlyosbíthatják a helyzetet. Ha a ló gyomrában felgyülemlett a korábban bevitt takarmány, akkor az evéstől még tovább feszülhet ez a szerv – ami végül akár gyomorrepedést is okozhat. Ha ez megtörténik, a lovad menthetetlen állapotba kerül, amin gyakran már műtéti úton sem lehet segíteni.

3. Sétáltasd a lovat kíméletesen!

Lassan, kíméletesen, óvatosan mozgasd az állatot, de ha le akar feküdni, engedd neki! A mozgás jót tehet, de a kifárasztás nem, mivel a pacinak ilyenkor minden energiájára szüksége van.

4. Gondoskodj szállító eszközről!

Előfordulhat, hogy a lovadat meg kell operálni, ehhez pedig egy állatkórházba kell majd szállítani. (például hozzánk, a Kincsem Állategészségügyi Központba, ahol lovak műtéteit is a legmodernebb felszerelésekkel tudjuk elvégezni) Fontos, hogy rendelkezésre álljon egy olyan lószállító jármű, amivel akár azonnal el lehet indulni, amennyiben az állatorvos úgy ítéli meg.

Mit NE tegyél kólika gyanús lovaddal?

1. NE késlekedj!

Mivel Te magad nem fogod tudni megítélni, mennyire súlyos a helyzet, nem szabad várni! Amint gyanút fogsz, hívd az állatorvost, mert kólika esetében az idő kulcsfontosságú. Nem várhatsz arra, hogy romlik-e a helyzet, mert ezzel akár meg is ölheted a lovat. Emeld fel azt a telefont: inkább tévedj, mint késlekedj!

2. NE dolgoztasd az állatot!

A megterhelő munkát mindenképpen kerülni kell! A vágtázásra és a dombmászásra közel sem ez a legjobb időpont, ugyanis sokkal többet árthat, mint amennyit használna.

3. NE kezeld Te magad!

Semmiképpen ne próbáld meg fájdalomcsillapítókkal, beöntéssel, vagy különböző gyógyszerekkel saját kezűleg gyógyítani lovadat – az orr-nyelőcső szonda bevezetését pedig végképp felejtsd el! Ezek mind tapasztalatot és szakértelmet igénylő feladatok, melyeknek a helytelen elvégzése az állat halálát is okozhatja!

4. Ne adj be neki gyógyszereket!

Csak akkor adj bármit a lovadnak, ha az állatorvos azt kifejezetten előírta! Magadtól ne próbálkozz inkább semmivel, mert azon kívül, hogy maga az anyag lehet akár teljesen fölösleges, vagy káros is, még a beadás módjával is kárt tehetsz az állatban!

Kólikás ló kezelése a Kincsem Állategészségügyi Központban

Hajdúböszörmény központi részén, a Kincsem-ben is vállaljuk kólikával küzdő lovak kezelését. Mivel ennek az állapotnak több oka is lehet, ezért pontos ellátás típusokról csak egyeztetést- és az állat vizsgálatát követően tudunk beszélni. A rendelőben van lehetőség orr-nyelőcső szonda levezetésére, ami ilyen esetben igen gyakran életmentő lehet, ugyanakkor műtéti kezelések elvégzésére is készen állnak orvosaink. 

A kólikás állatok teljes felépülését támogathatjuk, ugyanis rendelkezésünkre áll minden szükséges vizsgálati eszköz, gyógyszer, műtéti felszerelés és szakember,kamerával megfigyelt, klimatizált boxainkban pedig a lábadozás is tökéletes biztonságban folytatódhat. Amennyiben kólikára gyanakszol, keress fel minket elérhetőségeink egyikén! 

Megbeszéljük lovad tüneteit, az észrevételeid, majd átvesszük, milyen lehetőségeid vannak. Előfordulhat, hogy behívunk a központba, ahol elkezdődhetnek a vizsgálatok és maga a kezelés. Ne késlekedj!