Kutya altatás: Kockázatos? Hogyan zajlik?

Az altatás minden gazdi rémálma, de sajnos sokszor nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kutyus részesülhessen a megfelelő ellátásban. Vajon mennyire kockázatos ez a folyamat és hogyan zajlik? Tudj meg többet erről a kényes témáról most!

Kutya altatás: csak műtéteknél lehet rá szükség?

A válasz: nem! Persze a legtöbb esetben valóban kisebb-nagyobb műtéteknél kerül rá a sor, de vannak olyan vizsgálatok, melyekhez a betegnek teljesen nyugodtan és mozdulatlannak kell lennie. Ilyen például egy fogkőszedés, vagy röntgen is, amikor az állat rövid altatása válhat szükségessé. Ritka eset, de előfordulhat, hogy egy kutyus annyira kezelhetetlen, hogy már az alapvető kivizsgáláshoz is ehhez a módszerhez kell folyamodni.

Kutya altatás kockázatos?

Kockázatos a kutyus altatása? Lehet tőle baja?

Azt mondani, hogy az altatás teljesen veszélytelen és abszolút nem jár semmilyen kockázattal, hazugság lenne. Sajnos teljes mértékben még a legnagyobb gondosság mellett sem lehet kizárni, hogy az állat rosszul reagál a beadott gyógyszerek valamelyikére. Ha ez megtörténik, annak sajnos lehet az a következménye, hogy a kutya még a műtét előtt vagy az alatt életét veszíti, esetleg az eljárást követően nem ébred fel.

Fontos azonban, hogy ennek az esélye elenyésző! Ahogy az embereknél, úgy az állatoknál is felléphetnek komplikációk, melyeket senki nem láthat előre.

Mit tesz az állatorvos a kockázat csökkentésének érdekében?

Az orvosok természetesen tisztában vannak a veszélyekkel és mindent el is követnek annak érdekében, hogy semmi baj ne történhessen. Az előre tervezett műtéteknél ebből a szempontból könnyebb a helyzet: ilyenkor több és alaposabb vizsgálatra is lehetőség van, felmérhetik a belsőszervek állapotát és működését akár vér-és laborvizsgálatokkal, esetleg röntgen felvételekkel és ultrahanggal. Ezekből, az állat életkorából és a korábbi betegségeiből már elég tisztán látható, mennyire veszélyes az altatás egy-egy kutyus esetében.

Ezekről a vizsgálatokról bővebben is olvashatsz a szolgáltatásainkról szóló oldalakon!

Életmentő beavatkozásoknál a lehetőségek sajnos jóval korlátozottabbak, hiszen az állat állapota miatt nem biztos, hogy van idő többféle vizsgálat elvégzésére. Ilyenkor a gazdi vagy elhalasztja a műtétet, de ezzel hatalmas kockázatot vállal, vagy inkább az altatás esetleges következményeivel néz szembe.

Az állat gyors vizsgálata és a kórtörténetének ismerete ad ilyenkor az orvosoknak támpontot, de ebben a helyzetben a gazdinak mindenképpen nehéz döntést kell meghoznia.

Egy kockázat azonban alapos vizsgálatok ellenére sem zárható ki, ez pedig nem más, mint az altatószerre való érzékenység, allergia. Sajnos ez bármelyik kutyánál megjelenhet és akár a kedvenc elvesztésével is járhat.

Hogyan zajlik a kutya altatás? Mi történik az állattal?

Az „altatás” szó önmagában kissé félrevezető lehet, hiszen nem pusztán annyi történik, hogy a kutyus egy időre elalszik. Ez az állapot egy ájulás-szerű, kissé inkább a kómára emlékeztető dolog, nem hétköznapi szunyókálás. Ennek megfelelően az előidézése is egy komplex folyamat.

Nagy könnyebbséget jelent, ha az állatnak be lehet helyezni egy vénakanült, amin keresztül további szúrások nélkül is bármikor egyszerűen beadható neki a szükséges gyógyszer. Ez a premedikáció szempontjából is fontos lenne, ami azt jelenti, hogy még a tényleges altatószerek előtt a kutyus egyfajta nyugtató és feszültségoldó anyagot kap, hogy könnyebben lehessen bánni vele és kevesebb altatószerre legyen szükség.

A altató egyébként injekció és gáz formában is adható a kutyusnak, az alvás szükséges mélységéhez igazítva. Kiegészítésként infúziót is szokás adni az állatnak, hogy az altatás során leesett vérnyomását kiegyensúlyozzák vele. Ez a mesterségesen előidézett állapot időnként nem biztosít teljes fájdalommentességet, így ezt további gyógyszerekkel szükséges garantálni.

Figyelik műtét közben, hogy az altatás rendben zajlik-e?

Természetesen! Az altatás megkezdése után az állatorvosok figyelemmel kísérik a kutya pulzusát, légzését, véroxigén szintjét és a vérnyomását is, így, ha bármilyen változást észlelnek, azonnal be tudnak avatkozni.

A kutya altatás mindig hordozni fog magában veszélyeket, de bizonyos esetben másképp nem lehet a kedvenced életét megmenteni vagy az egészségét megőrizni. Természetes, hogy tartasz tőle, de hidd el: a kutyusod az állatorvosok kezében biztonságban van!