Kutya daganat: mire számíthat egy gazdi?

kutya daganatA daganatos megbetegedések sajnos sem az embereket, sem az állatokat nem kímélik, így a gazdiknak is fontos tisztában lenniük a rák jelentette kockázat mértékével, a különböző intő jelekkel, a daganat típusokkal, a kilátásokkal és a kezelési lehetőségekkel.

 

A következő bejegyzésnek kettő fontos célja van:

 

 

 1. Felhívni az egészséges kutyák gazdáinak figyelmét a különböző kockázati tényezőkre, tünetekre és daganattípusokra
 2. Tájékoztatni a daganatos állatok gazdáit az általános kezelési lehetőségekről, kilátásokról és arról, mire kell felkészülniük

 

Kutya daganat: mi ez egyáltalán? Mit nevezünk daganatnak?

 

 

Daganat kialakulásakor olyan sejtek kezdenek ellenőrizetlen szaporodásba, melyek nem képesek a test számára szükséges funkciók ellátására, ugyanakkor rengeteg energiát vesznek el a szervezettől fejlődésük közben. Ezek a sejtek nem úgy működnek, mint az egészségesek: nem pusztulnak el idővel, hanem egyre csak növekednek, közben pedig károsítják a környező szöveteket, szerveket. A beteg sejtek a véráramba kerülve eljuthatnak a test többi részére is, ahol szintén sokszorozódhatnak: ilyenkor beszélünk áttétekről. A folyamatnak éppen az a lényege kutyáknál, mint embereknél – és sajnos legalább annyira veszélyes is.

 

 

Mennyi az esélye a kutya daganat kialakulásának?

 

 

Jó lenne azt mondani, hogy a daganatos megbetegedés kialakulásának esélye nagyon alacsony, de sajnos ez nem igaz. Az American Veterinary Medical Association és a Veterinary Cancer Society adataira hivatkozva a kutyák nagyjából 25%-ánál jelentkezik életük során daganat, 10 éves kor felett pedig 50% az esélye, hogy rákos lesz az állat. A kutyusok egyik vezető haláloka is a rák, különösen idős korban. A Kincsem Állategészségügyi Központban is heti szinten találkoznak állatorvosaink daganatos kutyusokkal, így egyértelműen beszélni kell a témáról! Vágjunk is bele!

 

 

Milyen tényezők növelik a daganat kialakulásának kockázatát kutyáknál?

 

 

Talán furcsán hangzik, de az egyik „kiváltó ok” éppen az egyre javuló életkörülményekben és a szakszerű állatorvosi ellátásban keresendő: a kutyusok ugyanis így sokkal tovább élnek, mint régen. Az állat idősödésével a szervezete egyre nehezebben tudja megakadályozni a rosszindulatú sejtburjánzást, ezért is láthattad azt, hogy 10 éves kor felett lényegesen megugrik a daganat kialakulásának kockázata.

Az idős kor persze nem az egyetlen tényező! A gazdik életmódjának változása is kihat a kutyák szervezetére, például ők is ki vannak téve a szennyezett levegőnek, a kevés mozgásnak és a rengeteg mesterséges ételadaléknak. Ezen kívül daganatos betegségek kiváltó okai lehetnek még különböző vegyi anyagok, sugárzás, a tartósan gyenge immunrendszer, illetve genetikai hajlam.

Az ivartalanítás elmulasztása is vezethet rákhoz, erről pedig egy későbbi cikkünkben még külön beszélni fogunk. A sor tehát elég hosszú, a különböző káros hatások pedig sokszor egymást erősítve vezetnek daganatos betegséghez.

 

 

Milyen tünetek utalhatnak daganatra?

 

 

 • Bőrelváltozások, dudorok, csomók, fekélyek
 • Nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek
 • Indokolatlan fogyás vagy hízás
 • Hirtelen jelentkező levertség, aktivitás csökkenés
 • Különböző rohamok, izomrángás, görcsök
 • Szájat érintő hirtelen elváltozások, vérzések
 • Bűzös lehelet
 • Vérzések, váladékozás (szem, orr, száj, végbél stb.)
 • Állandó köhögés
 • Hasmenés, szorulás, vizelési szokások megváltozása

 

Persze minden lehetséges tünetet nem tudunk felsorolni, így inkább azt tanácsolnánk, hogy bármilyen indokolatlan változást észlelsz kedvenced viselkedésében vagy testén, keress fel egy állatorvost! Minél hamarabb veszik észre a bajt, annál nagyobb eséllyel lehet gyógyítani!

 

 

Milyen fajta daganatok alakulnak ki a leggyakrabban?

 

 

 • Emlődaganat
 • Csontrák
 • Bőrrák
 • Végbél környéki daganat
 • Here/prosztata daganat
 • Gyomor daganatai
 • Máj daganatai

 

 

Mi történik, ha valóban daganatos a kutya?

 

 

Amikor az állatorvosi vizsgálat alkalmával felmerül a daganat gyanúja, először is biztosra kell menni. Különböző képalkotó eljárásokkal meg kell bizonyosodni arról, hogy valóban daganatról van szó, szövettani vizsgálattal pedig pontosítani lehet, hogy jó-vagy rosszindulatú elfajulásról van-e szó.

A megfelelő kezelés kiválasztását csak akkor lehet megkezdeni, amikor már biztosan ismerik a daganat típusát és jellemzőit, illetve a beteg kutyus állapotát.

 

 

Milyen esélyei vannak a túlélésre?

 

Amikor kiderül, hogy a kutyus rákos, minden gazdi választ akar kapni erre a kérdésre. Az esélyeket alapvetően befolyásolja a daganat fajtája, mérete, agresszivitása, a rák stádiuma, a kutyus mérete, életkora, nem utolsó sorban pedig az általános egészségi állapota.

Szerencsére általánosságban elmondható, hogy a rákos kutyák közel 60%-a megéli az egyéves kort, 40%-uk pedig a 3 éves kort is. A gyógyulási arányt máshogy nem is lehet értelmezni, hiszen a rák gyakori jellemzője a kiújulás.

Az esélyek az operálható daganatoknál a legjobbak: ha teljes mértékben el lehet távolítani a tumort, az nagyon jó jel, főleg akkor, ha korán észreveszik. A nem műthető – vagy nem teljes mértékben műthető – esetek már veszélyesebbek: a kemoterápia és a sugárkezelés ugyanis nem minden esetben hatásos.

 

 

Milyen kezelést alkalmaznak a leggyakrabban?

 

 

Amennyiben lehetséges, az állat testéből műtéti úton eltávolítják a daganatot. Időnként nyirokcsomókat, vagy akár szerveket is ki kell műteni a gyógyulás érdekében. Hatékonyan alkalmazható továbbá kemoterápia, sugárkezelés és immunterápia is – vagy ezeknek a kombinációja.

Egyes esetekben elég egyfajta kezelés, máskor több típust is kell egyszerre alkalmazni, hogy az állatnak esélye legyen a felépülésre. A kezelés része természetesen az állat immunrendszerének erősítése, a kezelések mellékhatásainak csökkentése, illetve a hatékony fájdalomcsillapítás is.

Fontos megemlíteni, hogy nem minden beteg esetében lehet cél a gyógyulás: előfordul, hogy a daganat növekedésének lassítása és a minél jobb életminőség fenntartása a legfontosabb.

A kezelés fajtájának kiválasztásához sok szempontot kell figyelembe vennie az állatorvosnak:  különböző daganatok máshogy reagálnak egy-egy kezelésre, ugyanakkor a kutyus életkorát és általános egészségi állapotát is figyelembe kell venni.

 

 

Mivel jár még a kutya daganat? Mire kell felkészülnie a gazdinak?

 

 

Ha kiderül, hogy egy kedvenc daganatos megbetegedésben szenved, akkor fontos a gazdinak felkészülnie a következő időszakra. Ilyenkor persze nem ez az elsődleges szempont, de tudni kell, hogy a kezelés költséges is lehet, ez pedig sok gazdit súlyosan megterhel.

Ezen kívül előfordulhat, hogy a kutyussal sokkal többet kell majd foglalkozni, mint korábban. Lehet, hogy állandó felügyeletre lesz szüksége, amihez vagy szabadságot vesz ki a tulajdonos, vagy keres valakit, aki mindig az állat mellett maradhat.

A kezelés időszakára lelkileg is fel kell készülni, hiszen rengeteg félelemmel és aggodalommal fog küzdeni a gazdi. Tudni kell kezelni azt is, ha a kutyust már nem lehet megmenteni és sajnos el kell engedni a kis mancsát.

 

A daganatos megbetegedések mindig borzalmas érzelmi hullámvasúttal járnak, akár embereknél, akár állatoknál jelentkezik, de fontos tudni, hogy nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni! Ma már a legtöbb esetben lehet kezelni ezeket a problémákat, a lényeg csupán annyi, hogy időben észre vegyék a bajt.