A kutya gyomorcsavarodás – egy állapot, ami pár óra alatt halálos lehet!

A Kincsem Állategészségügyi Központban rengeteg különböző esettel találkozunk nap mint nap, némelyikről pedig úgy gondoljuk, muszáj beszélnünk. Ilyen a kutyákat érintő gyomorcsavarodás is, ami sajnos jó pár páciensünket gyötörte már. Ebben a cikkben megnézzük, mi is pontosan a gyomorcsavarodás, milyen fajta kutyákat érint leginkább, mik a kiváltó okai és a tünetei, illetve beszélünk a kezelésről és a megelőzésről is.

Tarts velünk, hogy nagyobb eséllyel észre vedd, ha baj van!

Gyomorcsavarodás kutyáknál: Mi ez pontosan? Mi történik?

 

Kutya gyomorcsavarodás- hempergésA kutyusok gyomra nem egy szigorúan helyhez között, elmozdulásra képtelen szerv, hanem egy lazán felfüggesztett, tágulékony rendszer. Erre természetesen szükség is van, hiszen a vizet és a táplálékot csak így tudja magába fogadni az állat, ugyanakkor az instabilitás problémát is okozhat.

Amikor ugyanis az állat gyomra kitágul – táplálék, folyadék vagy gázok hatására – könnyedén átbillenhet egy természetellenes helyzetbe és megcsavarodhat a saját tengelye körül.

Majdnem olyan ez, mint amikor felfújsz egy lufit, a végét pedig elcsavarod és megkötöd: nem jut ki belőle semmi. Míg a léggömbnél ez nem jelent problémát, egy kutyus szervezetét súlyosan érinti, hiszen részleges vagy teljes elzáródás alakul ki a nyelőcső és a belek felőli részen is, miközben megcsavarodhat a lép és sérülhet több fontos ér funkciója is.

A kutya gyomorcsavarodás következményei: milyen problémákat okoz?

 

Amikor egy kutya gyomra megcsavarodik, több dolog is történik egyszerre.

 • Elzáródás keletkezik a gyomorban, így annak tartalma hányással nem tud távozni. (Vagy nem teljes mértékben)
 • A gyomor fala feszülni kezd a belső nyomástól, aminek következtében egyes részei elhalhatnak, vagy akár repedés is keletkezhet. Elhalhat a lép is.
 • Az elhalt szövetekből méreganyagok szívódhatnak fel, amelyek toxikus sokkot okozhatnak.
 • A gyomortartalom erjedésnek indul, amitől gázok keletkeznek, ez pedig még nagyobb feszülést okoz.
 • A hatalmasra növekedett gyomor elzárhat fontos ereket, ami a keringés összeomlását és további szervkárosodást idézhet elő.
 • A rekeszizomra és a tüdőre akkora nyomás nehezedhet, hogy a kutyus nem lesz képes megfelelő módon lélegezni, így pedig oxigénhiány alakulhat ki. Az állat akár meg is fulladhat.

Láthatod, hogy a helyzet több szempontból is igen súlyos egy gyomorcsavarodást követően, ezért is kritikusan fontos minél gyorsabban felismerni, ha valami nincs rendben.

Melyek a gyomorcsavarodás tünetei kutyáknál?

 

A gyomorcsavarodáskor jelentkező tünetek egy rövid ideig talán nem tűnnek olyan súlyosnak, ezért fontos, hogy ilyen esetben a gazdik legyenek inkább túlzottan elővigyázatosak, mint hogy későn reagáljanak.

Tudni kell, hogy a gyomorcsavarodás leggyakrabban evés után alakul ki, így az etetést követő 1-2 órában érdemes nyitott szemmel járni. Ha a következőket veszed észre, ne hezitálj! Inkább legyen vaklárma, mint későn felfedezett gond!

 • Az evés után hamar kialakuló, a kutyusra egyébként nem jellemző nyugtalanság, fel-alá járkálás, zavart viselkedés és kedvetlenség. Nem akar sem leülni, sem lefeküdni és láthatóan zavarja valami.
 • A has megnagyobbodott, puffadtnak tűnik, érintésre pedig a kutyus elhúzódik, felnyüszít.
 • Az állat légzése szapora lesz és felszínes, megterhelés nélkül, álló helyzetben is indokolatlanul zihál.
 • Előrehaladottabb állapotban – ami ennél a problémánál egy óra alatt is kialakulhat – a kutya összeeshet, gyakran nem reagál sem a gazdira, sem más külső ingerre.
 • Nyálzás

Mi válthatja ki a gyomorcsavarodást? Milyen kockázati tényezők ismertek?

 

 Gyomorcsavarodás szinte bármilyen korú és bármilyen fajtájú kutyát érinthet, sokszor előzmény nélkül, vannak azonban olyan tényezők, amelyekre érdemes odafigyelni.

 • Kiválthatja a gyorsan behabzsolt, nagy mennyiségű táplálék és víz.
 • Okozhatja az evés előtti és az evés utáni megerőltető mozgás, hempergés, ugrálás
 • Nagytestű kutyákat gyakrabban érint, mint a kisebb fajtákat.
 • Kan kutyáknál gyakrabban jelentkezik.
 • Veszélyeztetettebbek az idősebb állatok, mint a fiatalok.
 • Stresszes, korábban rossz körülmények között élő kutyusok többször érintettek.
 • Veszélyt jelent a túlsúly.
 • Kockázatos a korábbi gyomorcsavarodás és a felmenőknél jelentkező gyomorcsavarodás is.
 • Közre játszanak az alacsony minőségű, túl sok gabonát és kevés rostot tartalmazó tápok is.

Kezelhető a gyomorcsavarodás? Mit lesz, ha megtörténik a baj?

 

Ennél az állapotánál a korai felfedezés szó szerint sorsdöntő, hiszen a gyomorcsavarodás kialakulásától számítva a kutyusnak kezelés nélkül csupán pár órája van hátra.

A legfontosabb tehát az, hogy az állat nagyon gyorsan orvoshoz kerüljön.

A rendelőben vérvétellel és röntgenfelvétel készítésével állapítják meg, hogy valóban gyomorcsavarodásról van-e szó, ha pedig beigazolódik a gyanú, csökkenteni fogják a gyomorban lévő nyomást, miközben használhatnak fájdalomcsillapítókat, különböző gyógyszereket és infúziót is.

Ha a kutyus állapotát sikerül stabilizálni, egy komoly műtét keretében helyre igazítják a megcsavarodott szervet, az elhalt, károsodott szöveteket pedig eltávolítják.

A sikeres műtéteknek általában az is a része, hogy a gyomrot hozzávarrják a hasfalhoz annak érdekében, hogy többet ilyen ne történhessen.

Sajnos a műtéttel a kezelés nem érhet véget: körülbelül egy hétig megfigyelés alatt kell tartani a kutyust és antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Milyen esélyei vannak egy gyomorcsavarodásos kutyának?

 

A felépülés – mint már említettük – nagyban függ a korai felismeréstől, a korai pedig ebben az esetben szinte percekben mérhető. Akkor a legjobbak az esélyek, ha az állat egy-két órán belül állatorvoshoz kerül.

A műtét persze kockázatos, ami egy ilyen súlyos állapotban nagyon megviselheti a kutyát, a sikeres beavatkozás pedig még mindig nem garancia a túlélésre. A véráramba kerül méreganyagok sajnos az ezt követő napokban még okozhatják a négylábú elpusztulását.

Az időben felfedezett és szakszerűen kezelt állatok kb. 70-80%-a túléli a gyomorcsavarodást, de ez az esély minden ellátás nélkül eltöltött perccel csökken. 5-6 órával a csavar kialakulása után szinte semmi remény nincs már.

Meg lehet előzni a kutya gyomorcsavarodás okozta szenvedéseit?

 

100%-os mértékben nem, hiszen minden óvatosság ellenére is kialakulhat. Létezik azonban egy módszer, amivel nagy mértékben segíthetsz a helyzeten. A kezelési lehetőségek között említettük, hogy a műtét közben a gyomrot hozzávarrják a hasfalhoz, hogy ezzel akadályozzák meg az újabb csavarodást.

Kevesen tudják, de ezt a műtétet megelőző jelleggel is el lehet végezni, a beavatkozás pedig csupán minimális – a legapróbb műtétnél is jelen lévő – kockázattal jár.

Nagytestű kutyák esetében érdemes konzultálni erről az állatorvossal, most azonban nézzük meg, mi mást tehetsz a megelőzés érdekében.

 • Hagyd el a napi egyszeri etetést és inkább többször adj a kutyusnak kisebb adagokat.
 • Közvetlenül evés előtt és evés után ne engedd játszani, szaladgálni, hemperegni.
 • Lassítsd le a falatozását speciális, habzsolásgátló tállal. Nem nagy összeg és tényleg rengeteget segíthet!
 • Biztosíts számára nyugodt környezetet a táplálkozáshoz, ha kell, válaszd külön erre az időszakra a többi állattól.

 

Mint láthatod, már pár egyszerűbb lépéssel is sokat tehetsz a megelőzés érdekében. Ha Neked is nagytestű kutyád van, mindig legyen ott a fejedben, hogy mire kell figyelned, hiszen ezzel megmentheted kedvenced életét!