Kutya hasmenés: Mekkora bajt jelez? Hogy kezeljük?– Állatorvos válaszol

A hasmenés gyakori jelenség kutyáknál – éppen úgy, mint embereknél, és talán pont ezért vagyunk hajlamosak nem komolyan venni, miközben az egyszerű gyomorrontáson túl több súlyos, halálos kór is állhat a háttérben. Rendelőnkben sokszor már csak a legrosszabb esetekkel találkozunk, azokkal is nagyon-nagyon későn, amikor alig van esély a gyógyulásra. Ti ne járjatok így!

Ha ezt a cikket olvasod, minden bizonnyal most éppen azon töprengsz, miért megy kedvenced hasa, el kell-e látogatnod egy állatorvoshoz, vagy elég otthon kezelned valahogy a helyzetet.  Segítünk!

Ez már hasmenés? – avagy honnan tudod, hogy a kutya hasmenéssel küzd

 

A kutyák normális, egészséges bélsara szilárd, egyben marad, könnyen felszedhető, leginkább rudacska formájú, színe pedig a sötétbarna árnyalatai felé hajlik. Frissen a felülete kissé csillog a nedvességtől, de nyálka vagy vér semmiképp nincs benne, naponta pedig maximum 1-2 alkalommal távozik az állatka testéből.

A kutya hasmenésének egyik egyértelmű jele, ha a kaki nagyon híg és szétfolyik, amikor földet ér. Ebben az esetben a színe gyakran világosabb, mint normális körülmények között, de akár fekete vagy vörös is lehet. (erről a későbbiekben beszélünk majd) A híg állag mellett hasmenéskor jellemzően többször is ürít a kutya a megszokottnál: a szám nagyon változó lehet, akár napi 5-10 alkalom is.

Kertben tartott kutyáknál a hasmenést nem mindig egyszerű észre venni,  hiszen az ő kakilási szokásaikat nem figyeljük meg sétáltatás közben, de ha az állat bágyadt, kedvetlen, étvágytalan vagy gyengének tűnik, akkor érdemes erre a problémára is gyanakodni és nyitott szemmel járni.

Mikor igényel SÜRGŐS állatorvosi ellátást a kutya hasmenése?

 

A hasmenés okairól is fogunk beszélni, de most valószínűleg az jobban érdekel, szaladnod kell-e az állatorvosi rendelőbe, vagy sem. Nos, ez függ a kutya életkorától, általános egészségügyi állapotától és a hasmenés jellegétől is, úgyhogy csapjunk bele! Nézzünk pár esetet, amikor minél hamarabb orvosra van szükség!

 1. Kölyök kutya hasmenés: több szempontból is nagyon veszélyes
 
 

kutya hasmenés kölyökkutyáknálA kölyök kutya hasmenés nagyon hamar járhat a legsúlyosabb következményekkel. Az ő  apró testünk nem sokáig bírja tápanyagok nélkül, ahogy kezelés hiányában a kiszáradás is gyorsan végzetessé fajulhat. Ha nem marad meg bennük sem a táplálék, sem a víz, az mindenképpen egy életet veszélyeztető állapot.

Az erős hasmenés ráadásul utalhat többek között parvovírusos bélgyulladásra is, ami kölyök kutyáknál még akkor is igen nehezen kezelhető, ha korán állatorvoshoz kerülnek: sajnos gyakran elkerülhetetlen a tragédia. Mivel ez a betegség erősen fertőző, fontos, hogy a kutyusról minél hamarabb kiderüljön az érintettség – a környezetében élő kedvenceket pedig meg lehessen óvni.

(Szerencsére létezik a parvovírusos bélgyulladás ellen védőoltás, ez erősen ajánlott minden kutyusnak! )

Ha tehát a kölyök, egy évesnél fiatalabb kutyádnak van hasmenése, akkor azt ajánljuk, gondolkodás nélkül és azonnal fordulj állatorvoshoz, hiszen a kicsi élete akár pár órán is múlhat!

 1. Alapvetően beteg, legyengült szervezetű a kutya
 
 

Ha egy állat valamilyen betegséggel küzd, ha az immunrendszere legyengült, vagy valamiért alacsony a testsúlya, akkor egy erős hasmenés veszélyes lehet a számára. Egy ilyen kutyus állapota meglepően gyors romlásnak indulhat, ezért hasmenés esetén fontos állatorvoshoz fordulni. Lehet, hogy azt fogja mondani, 1-2 nap alatt tökéletesen kiheveri, de jobb félni, mint megijedni!

 1. Ha a hasmenés véres: akár friss, akár alvadt vér van a bélsárban
 

Ha a kutya hasmenése pirosas, vörös, vagy bordó-barna színű, az általában vér jelenlétére utal, ez pedig nagyon nagy baj! Leggyakrabban valamilyen bélrendszert érintő fertőzés vagy belső sérülés áll a háttérben, a kezeléshez pedig mindenképp állatorvosi segítségre lesz szükség. Véres bélsár esetén nincs apelláta, minél gyorsabban szakszerű ellátás kell!

 1. Ha már napok óta megy a hasa a kutyusnak
 
 

A hasmenés jó esetben 1, maximum 2 nap alatt elmúlik (ahogy nálunk, embereknél is ez lenne az ideális). Ennél hosszabb ideig tartó hasmenéses bántalmak már komoly aggodalomra adnak okot, így egyébként teljesen egészséges, erős, és más tünetet nem mutató állatokat is orvoshoz kell vinni. Nem szabad hetekig gondolkozni, vagy megvárni, amíg a kutyus teljesen legyengül! Sajnos bármilyen egyértelműnek hangzik, többen követik el ezt a hibát, mint gondolnád!

 1. Ha más, súlyosabb tüneteket is látsz
 
 

A hasmenést önmagában okozhatja egy egyszerű kis gyomorrontás is, de ebben az esetben kevés hányáson, étvágytalanságok és rövid ideig tartó bágyadtságon kívül más tünetnek nem nagyon kellene megjelennie. Tehát ha ezeken kívül más, aggodalomra okot adó jelet is látsz, fordulj orvoshoz! Ilyen lehet például a

 • remegés
 • koordinálatlan mozgás
 • kifejezetten erős hányás
 • görcsrohamok
 • láz
 • eszméletvesztés
 • nehéz légzés
 
 

Kutya hasmenés okai + megoldások: mi állhat a háttérben?

 

 1. Egyszerű gyomorrontás
 
 

Bármikor megtörténhet, hogy kutyusod pillanatok alatt bepuszilja az adagját, vagy megeszik valami nem teljesen neki valót, utána pedig rendetlenkedni kezd a gyomra. Ha ez áll a háttérben, akkor a hasmenés hamar normalizálódni fog, Te pedig megnyugodhatsz. Gyakran előfordul az ilyen, főleg azoknál a kedvenceknél, akik hajlamosak a habzsolásra és mindent IS képesek lennének megenni.

Megoldás:

 • Egy 8-12 órás koplaltatás a folyadékutánpótlás figyelésével, később pedig gyomorkímélő, nem túl zsíros vagy fűszeres táplálék választása.
 
 
 1. Ételallergia – ételintolerancia
 
 

Gyakori jelenség, hogy a kutyus a tápja valamely összetevőjére reagál rosszul. Az allergia jele ezen kívül még a folyamatos vakarózás és a szőrhullás is lehet, úgyhogy ezeknek az együttes jelenlétére mindenképp figyelj! Ha ez okozza a hasmenést, akkor az hosszabb ideig fenn fog állni, allergént nem tartalmazó ételre váltáskor pedig megszűnik. Allergiát okozhat többek között a:

 • marha
 • csirke
 • borjú
 • hal
 • disznó
 • tejtermékek
 • tojás
 • búza
 

Megoldás:

 • Meg kell találni az allergiát okozó összetevőt, majd azt kerülni kell. Az állatorvosok el tudnak végezni többféle allergia tesztet is, amiből pontosan megállapítható, mire érzékeny az eb.
 
 
 1. Hirtelen tápváltás
 
 

Na igen, ez kifejezetten gyakori jelenség. Ha szeretnéd leváltani az aktuális tápot egy másik fajtára, és azt egyik napról a másikra teszed, minden átmenet nélkül, akkor igen valószínű, hogy kedvenced hasmenéssel és hányással reagál majd. Az állapot persze elmúlik, de érdemes megelőzni!

Megoldás:

 • Ha már megtörtént a baj, akkor a gyomorrontáshoz hasonlóan kell kezelni a helyzetet, de érdemesebb megelőzni a problémát! Ha le szeretnéd váltani a jelenlegi tápot egy másikra, akkor azt legalább egy héten keresztül tedd, úgy, hogy először csak egy nagyon kis mennyiséget keversz az új tápból a régihez. Növeld az új táp arányát minden egyes nap, egészen addig, amíg a régit elhagyhatod.
 
 
 1. Stressz
 
 

Az új környezet, egy új családtag érkezése vagy akár egy utazás is kiválthat a stresszre érzékeny kutyusoknál hasmenést, sőt, az állatorvos meglátogatása után is rendetlenkedhet a pocak. A stressz rájuk is hat, tehát akár ilyen egyszerű oka is lehet a hasmenésnek.

Megoldás:

 • A nyugodt környezet biztosítása és a napirend visszaállása általában megoldja a hasmenés problémáját, de a gyomorkímélő táplálékok ebben az esetben is hasznosak lehetnek. A stresszes helyzetek kerülése nem mindig lehetséges, de amennyire csak lehet, érdemes megpróbálni!
 
 
 1. Vírusos fertőzések, bakteriális megbetegedések – férgek
 
 

A szalmonellózis, a bélférgesség, a szopornyica és sajnos a parvovírusos bélgyulladás is okozhat hasmenést, ezek a betegségek pedig már sokkal súlyosabbal, mint a korábban említett kiváltó okok.

A férges kutya széklete bizonyos esetekben jól megmutatja a probléma forrását (szabad szemmel is láthatók benne a férgek), gyakran azonban csak kivizsgálás után lehet megállapítani, pontosan mi a baj. Ha a hasmenés nem múlik el magától 1-2 nap alatt, vagy nagyon súlyos formát ölt, akkor gyorsan állatorvoshoz kell fordulni, különben tragédia is lehet a vége!

Megoldás:

 • Ebben az esetben mindenképp állatorvosi ellátásra van szükség, aki a betegség alapvető okának meghatározása után dönt a kezelésről. Írhat fel többek között féreghajtó-parazitaölő készítményeket, antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, vagy infúziót is.
 
 
 1. Daganatos megbetegedések
 
 

A daganatos elváltozások rengeteg különféle tünetet produkálhatnak, és a hasmenés egy közülük. Általában nem ez áll a háttérben, de gazdiként nem lehet kizárni a lehetőségét, csakis állatorvosként.

Megoldás:

 • Ebben az esetben első sorban a daganatot kezelik, hiszen az váltja ki a hasmenést. Ezen kívül gyomortámogató, bélflóra helyreállító, immunerősítő és hasfogó készítményeket is kaphat az állat.
 
 

Kutya hasmenés kezelése otthon: mit tehetsz?
 

A kutyusok hasmenését – ha csak egy kis gyomorrontás okozza – nem kell különösebben kezelni, elég az is, ha fél napig megkíméled gyomrát a tápláléktól, majd lassan, kicsi adagokkal szoktatod vissza az ételhez.

A csirkehús és a nyúlhús ilyenkor kifejezetten kímélheti kedvenced gyomrát: ha ezt vízben megfőzöd pár szál répa vagy más zöldség kíséretében, akkor húslevesként is adhatod neki! Hasmenés közben-és után is jót fog tenni a gyomrának, de persze semmilyen fűszert nem szabad használni!

Kevés főtt rizst is adhatsz kutyusodnak a sovány húsok mellé, mindezt kis adagokban, hogy ne terhelje le az egy egyébként is megviselt gyomrát és beleit.

Ha egy nap után a kutyus állapota semmit sem javul, nem szabad tovább próbálkozni és várni, ha pedig azt látod, hogy a víz sem marad meg benne, azonnal állatorvoshoz kell fordulni! Az otthoni kezeléssel csak rövid ideig lehet kísérletezni, hiszen ha a probléma súlyosabb, mint amit házilag meg lehetne oldani, akkor értékes órákat vesztegetsz el!

Amikor a kutyusnak megy a hasa, az egy igen bizonytalan helyzet. Nehéz eldönteni, súlyos-e a helyzet, vagy csak egy kis habzsolás áll a háttérben, de reméljük, hogy ezzel a cikkel tudtunk segíteni. Legalább abban, hogy tudd, mikor kell AZONNAL állatorvost keresned!