Kutya ivartalanítás utáni komplikációk: Mi történhet kedvenceddel?

Bármennyire szeretnénk azt mondani, hogy a kutyák és a cicák ivartalanítása teljes mértékben kockázatmentes, ez sajnos nem lenne igaz. Mint minden műtétnek, ennek is megvannak a maga veszélyei, gazdiként pedig ezekről fontos tájékozódni.

Nézzük meg, milyen enyhe és milyen súlyosabb komplikációk léphetnek fel ivartalanítás közben és után!

FONTOS! A kutya ivartalanítás utáni komplikációk ritkán jelentkeznek!

Ivartalanítás_kutyaNéhány gazdit már az is elrettenti a műtéttől, ha meghallják, hogy lehetnek komplikációk, pedig ennek nem lenne szabad így történnie! Az állatorvosok elővigyázatosságának, a fejlett műszereknek és a biztonságos gyógyszereknek köszönhetően igen kicsi a valószínűsége annak, hogy egy-egy kedvenc ivartalanításakor komplikáció lépjen fel. 

Sokkal gyakoribb, hogy az ivartalanítás hiánya vezet olyan betegségek kialakulásához, melyek akár az állat életébe is kerülhetnek: pl.: gennyes méhgyulladás, emlődaganat, prosztata gyulladás, here daganat. Ezeket az idejében elvégzett műtéttel jó eséllyel meg lehet előzni.

Kutya ivartalanítás utáni komplikációk: Nézzük meg, mi történhet!

1. Altatáshoz kapcsolódó problémák

Az ivartalanítást altatásban végzik, ez pedig nagymértékben megterheli az állatok szervezetét. Fiatal, egészséges kedvenceknél ez nagyon ritkán okoz gondot, de idősebb állatoknál már számításba kell venni a lehetőséget, hogy rosszul reagálnak majd.

A műtét előtt ezért az állatorvos alaposan megvizsgálja a kutyust és ellenőrzi az általános állapotát, hogy tudja, biztonságos-e elkezdeni a beavatkozást. Persze minden kockázatot így sem lehetséges kizárni.

Jelentkezhetnek szívet érintő komplikációk, allergia, légzési nehézségek és az is előfordulhat, hogy az állat nem ébred fel az altatásból.

2. Ébredés utáni hányás

Ezt nem feltétlenül kell komplikációként kezelni, hiszen gyakran nem jelent súlyos problémát, csaupán az altatószerekre adott reakcióról van szó. A többszöri, súlyos hányás azonban aggodalomra ad okot, különösen akkor, ha láz vagy más tünet is társul mellé. Ilyenkor haladéktalanul értesíteni kell az állatorvost!

3. Belső vérzés

Ahhoz, hogy súlyos belső vérzés alakuljon ki, elég egy hajszálérnek megrepednie. Szerencsére ez is nagyon ritkán következik be, de ilyenkor a műtét körüli terület – herék, nemi szervek, has – megduzzadhat, megdagadhat, nagyon súlyos esetben pedig vérezhet is. Az állapot azonnali ellátást igényel, mivel a késlekedés sajnos könnyen az állat életébe kerülhet!

4. A seb elfertőződése

Ha a kutyus nyalogatja a sebét, vagy esetleg piszkos-sáros lesz a terület, az könnyen okozhat elfertőződést. Ilyenkor a seb pirosabb lesz a kelleténél, erősebben váladékozik vagy akár vérzik is, az állat pedig belázasodhat. Egy ilyen fertőzést komolyan kell venni és lehetőség szerint minél hamarabb fel kell keresni az állatorvost, aki megkezdheti a felületi – vagy akár a gyógyszeres – kezelést.

A gallér és a műtét utáni védőruha azért olyan fontos, mert ezekkel el lehet kerülni a fertőzéseket, ezáltal pedig a további kezeléseket is.

5. A varrat szétnyílása

Kifejezetten ritka dolognak számít, de meg kell említeni, mint komplikációt. Az orvos a sebet több rétegben varrja össze, ezek a varratok pedig kifejezetten erősek, ennek ellenére azonban előfordulhat, hogy egy-egy nagyobb ugrás, vagy erőkifejtés hatására felszakadnak.

Ez erős fájdalmat és vérzést okoz, így a gazdi viszonylag gyorsan és könnyen észre veheti a problémát. Egy ilyen, felszakadt seb gyors és szakszerű ellátást igényel, így akár hétvégén, akár késő este történik, azonnal állatorvost kell hívni!

A megelőzés fontos része, hogy a műtét utáni első napokban kedvencedet ne emelgesd és lehetőleg ne hagyd ugrálni, szaladgálni, a többi állattal játszani.

Ezek a kutya ivartalanítás utáni komplikációk nagyrészt megelőzhetők az állatorvos és a gazdi közös, együttes odafigyelésével, de néhány esetben nem lehet őket kiküszöbölni.

Ilyenkor válik fontossá a gyors reagálás és az azonnali segítségkérés.