Kutya körömvágás: A legpontosabb útmutató gazdiknak!

Sok gazdi alapból nem gondol erre, pedig a kutyusoknak nem csak a bundáját kell karban tartani, hanem a karmait is. Ez felelősségteljes feladat és nem is teljesen veszélytelen, ezért fontos róla minél részletesebben beszélni.

Ebben a cikkben eláruljuk, mi történhet, ha nem foglalkozol a kutyusod körmének levágásával, ez után pedig beszélünk arról, hogyan is kell ezt biztonságosan csinálni.

Kutya körömvágás: Mi történik, ha elhanyagolod?

A körömvágás (helyesen karomvágás, de szinte senki nem hívja így)  a kutyusod számára sem csupán szépészeti beavatkozás, hanem egy nagyon is fontos egészségügyi ellátás. Miért? Mert a túlnőtt karom rengeteg sérülés-és fájdalom forrása lehet.

Képzeld csak el, hogy egészen addig növeszted a lábujjaidon a körmöt, amíg az járás közben már a földön kopog. Először is…fujj…másodszor…auuu! Felfelé nyomná a lábujjaidat, fájna a körömágyad, idővel könnyen megsérülhetne a körmöd és járni sem tudnál normálisan.

A kutyákra szinte ugyan ez vonatkozik. A túlnőtt karmok súlyosan megsérülhetnek, ezek a sebek pedig el is fertőződhetnek. Az állandó lábfájdalom sántaságot-és gerincproblémákat okozhat, a karom pedig akár a talppárnába is benőhet. Ez súlyos fájdalommal jár, az állat pedig gyakorlatilag képtelen lesz járni.

Ugye nem szeretnéd, hogy a Te kedvenced így járjon?

Hogyan kell levágni a kutya körmeit? Mi a nehéz benne?

A kutya körömvágás nem csak azért nehézkes, mert egy kis állatot kell viszonylag nyugalomban tartani hozzá, hanem azért is, mert a karmai szerkezete nem olyan, mint az emberi körömé. A mi körmünk érzéketlen, az övékben azonban van egy élő rész, amibe tapasztalat nélkül a gazdi könnyen belevághat. A legtöbb gazdi ettől retteg, hiszen a karmok megsértésé erős vérzéssel járhat, a kutyusnak pedig súlyos fájdalmat okozhat. Most megpróbálunk segíteni abban, hogy kicsit magabiztosabban „vághass bele”!

1. Készítsd elő a legfontosabb eszközöket!

A következő dolgokra szükséged lesz:

  • Karomvágó eszköz: szerezned kell egy speciális, karomvágáshoz használandó ollót, csipeszt, vagy egyéb szerszámot. Ezek általában nem túl drágák, a használatuk pedig nem bonyolult. Ma már találhatsz olyan csipeszt is, amiben egy speciális érzékelő jelzi, hol van az élő rész a kutyus karmában, de ezeknek jóval borsosabb az ára.
  • Vérzéscsillapító por: Erre abban az esetben lesz szükség, ha véletlenül mégis belevágnál az élő részbe. Előfordul, ne ess kétségbe!
  • Gumikesztyű: Erre is abban az esetben lesz szükség, ha a kutyus karma megsérül.
  • Jutalomfalat: A kutyusod – főleg az első pár alkalommal – biztosan nem fog rajongani az ötletért, hogy Te már most levágod a karmát. A juti fali ebben sokat segíthet – na meg persze a sok-sok simogatás.

2. Nyugtasd meg a kutyust!

Fontos, hogy a kedvenced nyugodt legyen, különben körömvágás közben saját magának is sérülést okozhat. Ezért mindenképpen szánj elég időt a simogatásra, sőt: az a legjobb, ha egy kimerítő játék után kezdesz bele a munkába.

3. Vizsgáld meg, nagyjából mennyit kellene vágnod a karmokból!

Ezt egyszerűen megteheted: csak nézz rá a kutyus mancsára amikor a padlón áll. Látni fogod, hogy mi az a karomhossz, ami már nem érne le a földre és azt is, hogy ehhez mennyit kell lecsípni belőle.

Ha még egyáltalán nincs tapasztalatod, akkor ne akarj annyit levágni, amennyit csak lehet: inkább csípj le annyit, amivel már éppen nem kopogtatja meg a csempét! Maximum hamarabb kell megismételni a procedúrát, de legalább sem Neked, sem a kedvencednek nem lesz kudarcélménye.

4. Fogd meg a mancsát!

Az ügyetlenebb kezeddel emeld fel a kutyus mancsát olyan módon, hogy az ujjai kissé szétnyíljanak. Így sokkal jobban fogod látni a karmokat és könnyebben el is éred őket.

5. Vágj bele!

Fontos, hogy a kutyus karma a vágás után a természetes kopásból adódó formára hasonlítson, ami azt jelenti, hogy alulról, viszonylag egyenesen – de maximum 45 fokos szögben –  kell levágni belőle a darabkákat.

kutya körömvágás

Mint már említettük, az első pár próbálkozásnál inkább ne csípj le sokat, csak annyit, amennyit feltétlenül muszáj. A fehér karmú kutyáknál egyébként egyszerűbb a helyzet, mivel ott az élő rész látványosabb, fekete karmoknál azonban vakon dolgozol. Ha meglátsz a sötét karomban egy szabályos fehér kört, akkor feltétlenül hagyd abba a vágást! Az ábrán láthatod a kutya karmának élő részét, illetve azt a vonalat is, amit a vágásnál követned kellene. 

6. Ha megsérül a karom:

Ha minden igyekezeted ellenére mégis belevágsz a kutyus karmának élő részébe, akkor se ess kétségbe! Előfordul. Egy nagyon pici vérzéscsillapító port tegyél a karomra – persze ehhez húzz gumikesztyűt – az ujjaddal egy pillanatra enyhén nyomd rá a port és ügyelj arra, hogy elálljon a vérzés.

A kutya körömvágás nem olyan nehéz, de tapasztalat kell hozzá, ahhoz pedig sokszor rögös út vezet. Ha félsz, hogy elrontanád, akkor inkább keress fel egy állatorvosi rendelőt-vagy egy kutyakozmetikust, aki szakszerű pedikűrt nyújthat a kutyusnak.

Bejegyzésben szereplő kép forrása: www.petnail.hu