Kutya szőrhullás: Bajt jelent? Mi az oka?

kutya szőrhullásSzinte minden kutyus vedlik: bizonyos fajták kevésbé, mások olyan hevesen, hogy az elhullajtott szőr kitesz egy másik kutyust is. Ezzel pedig nincs is semmi baj. Problémára akkor gyanakodhatsz, ha kedvenced a szokásos vedlési időszakon túl is hullajtja a szőrét, akár a teljes testén, akár foltokban. A következő percekben megnézzük, mi számít nem normális szőrhullásnak és mi lehet ennek az oka. A kezelési lehetőségekről is ejtünk pár szót.

Kutya szőrhullás: Mikor normális? Mikor nem az?

Minden kutyusnak hullik a szőre, olyan ez, mint nekünk a hajunk, azonban kicsit sem mindegy, hogy a hullás milyen mértékű és mikor következik be. Mancsos kedvenceinknek van kettő fontos vedlési időszakuk: az egyik tavasszal, amikor elmúlnak a hideg idők, a másik ősszel, amikor közelít a téli zimankó.

Tavasszal a legtöbb esetben gyorsabb és intenzívebb a hullás, hiszen ilyenkor cserélik le a vastag téli bundát, ősszel a vedlés kevésbé látványos. A köztes időszakban is hullik az állatok szőre, de nem olyan mértékben, hogy egy-egy simogatás után a kezedben maradjon egy kisebb macskányi adag.

Tehát el lehet mondani, hogy a vedlési időszakban történő szőrhullatás teljesen normális, vedlési időszakon kívül a nagymértékű hullatás már nem az.

A kutya szőrhullás kevésbé veszélyes okai

A kutyus rendellenes szőrhullása mögött nem minden esetben áll súlyos egészségügyi probléma, betegség. Előfordul, hogy viszonylag egyszerűen helyre hozható állapot okozza a bajt: nézzük is meg, melyek ezek!

1. Alultápláltság, tápanyaghiány

A kevés mennyiségű, vagy rossz minőségű táplálék az egész szervezetre rossz hatással van, így nem meglepő, hogy a bőr és a szőrzet állapota is megérzi. A kutyus bőre szárazzá, sérülékennyé, érzékennyé válhat, a szőre pedig foltokban, súlyosabb esetben az egész testén megfakulhat, kihullhat. Ezen az állapoton szerencsére viszonylag könnyen lehet segíteni: ha a kutyus megkapja a számára megfelelő mennyiségű és minőségű eledelt, a bunda hamar helyre áll.

Egészséges, kiegyensúlyozott kutyatápok állatorvosi ajánlással

1. Stresszes helyzetek

A kutyusok is érző lények, ezért számukra is vannak borzalmasan megterhelő szituációk. Ilyen lehet minden nagyobb változás: költözés, kisbaba érkezése a családba, egy váratlan haláleset, új háziállat megjelenése, vagy akár egy állatorvos meglátogatása is – a viharokról és a tűzijátékról nem is beszélve. Ha valóban ez áll a háttérben, akkor egy kis idő elteltével a szőrhullás normalizálódni fog, mivel az állat is megnyugszik.

A gazdinak ilyenkor érdemes sokat foglalkozni a kutyussal: a simogatás és a játék pozitívan hat majd rá.

3.Allergia

Elég sok dologra lehet allergiás a kutyus, ezek pedig akár szőrhullással is járhatnak. Problémát okozhat a por, a pollenek, különféle vegyszerek, a bolhák, de akár a tápja is. Ha ez a helyzet, fontos megtalálni a kiváltó okot és – amennyiben lehetséges – megszüntetni. Persze ez nem mindig egyszerű, de szerencsére már kutyusok számára is létezik hatásos allergiagyógyszer, így az állatorvos meglátogatása nagyon fontos!

A kutya szőrhullás súlyosabb okai:

1.Különböző fertőzések

A kutyus bőrét is érinthetik gombás-és bakteriális fertőzések, amiknek általános tünete a viszketés, a kipirosodás és a  szőr foltokban kihullása. A fertőzés sokszor egy másik problémához társul, így nem csak ezt kell kezelni, hanem ki kell deríteni az alap betegséget is, ami lehet allergia, vagy akár hormonális zavar is.

Helyileg a szőrhullást gyógysamponokkal, krémekkel és gyógyszerekkel szokták kezelni, de az állatorvos másfajta kezelést is előírhat.

Bőrkímélő kutya sampon bentonittal

2.Hormonális problémák

A törzsön, szimmetrikusan megjelenő szőrhullás leggyakoribb oka valamilyen hormonális probléma. Ilyenkor az állat nem érzi magát kellemetlenül, nincs viszketés, nem vakaródzik és a bőre sem irritált. Okozhatja pajzsmirigy alulműködés, Cushing-szindróma, vagy a nemi hormonok nem megfelelő termelődése – egy azonban biztos: állatorvosi kezelés lesz szükséges!

3.Súlyos betegségek, rák

A májat, a vesét, a tüdőt és más belső szerveket érintő betegség is járhat szőrhullással, ahogy a daganatos megbetegedések is, mivel ilyen esetben a szervezet minden erőforrást a beteg területre irányít: ezt pedig a bőr-és a szőr sínyli meg.

Kutya szőrhullás kezelése: hogyan lehetséges?

A kezelés mindig attól függ, mi áll a szőrhullás  hátterében. Ha allergia, akkor esetleg tápot kell váltani, kerülni a vegyszereket, vagy a pollenben gazdag területeket, ha hormonális probléma, akkor műtét, vagy élethosszig tartó gyógykezelés kell.

A tápanyaghiányból adódó problémákat megfelelő eledel választásával lehet orvosolni, míg daganatos megbetegedés esetében műtét, kemoterápia vagy sugárkezelés is szóba jöhet.

Láthatod, hogy rengeteg oka lehet a kutya szőrhullásának – egyik súlyosabb probléma, másik kevésbé. Fontos, hogy vedd komolyan a jeleket, ugyanis nem biztos, hogy az áll a háttérben, amire gondolsz. A valódi okot csak egy állatorvos tudja biztosan megmondani!