Kutya útlevél, kisállat útlevél: Mikor kell? Hogyan szerezd be? Mire kell figyelni?

A nyaralási szezon beindulásával sokakban felmerül a kérdés, lehet-e kutyával vagy más kisállattal külföldre utazni, ha pedig lehet, annak milyen szabályai vannak. Most nézzük meg, milyen helyzetekben van szükség kutya útlevél igénylésére, hogyan-és honnan lehet ezt beszerezni és melyek az útlevél kiállításának feltételei.

Kutya útlevél, kisállat útlevél: milyen esetben van rá szükség?

Kisállat útlevélre legtöbb külföldi utazásod alkalmával szükséged lesz – persze csak akkor, ha kedvenced (kutyád, cicád, vadászgörényed) is Veled tart. Ha úticélod az Európai Unión belül található, vagy Észak-Írországba tartasz, akkor Európai Kisállatútlevél igényléséről kell gondoskodnod, míg abban az esetben, ha EU-n kívüli országból érkeznél az Unióba, kérned kell egy Uniós Állategészségügyi Bizonyítványt.

kutya útlevél, kisállat útlevél

Tehát még egyszer:

  • EU-n belüli országból EU-n belüli országba utazáshoz: Európai Kisállatútlevél
  • EU-n kívüli országból EU-n belüli országba utazáshoz: Uniós Állategészségügyi Bizonyítvány
  • EU-n belüli országból EU-n kívüli országba utazáshoz: a célország határozza meg a követelményeket

Hivatalos tájékoztatást erről a témáról a következő weboldalon is találsz: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_hu.htm

Indulás előtt érdemes ezt is átolvasnod!

Hogyan szerezhetők be a különböző kisállat útlevelek? Kihez kell fordulnod?

  1. Európai Kisállatútlevél: Ezt az iratot a legtöbb állatorvos – aki rendelkezik erre vonatkozó engedéllyel – ki fogja tudni állítani számodra. Hozzánk, a Kincsem Állategészségügyi Központba is bátran ellátogathatsz nyaralásod előtt, elvégezzük a szükséges vizsgálatokat és kiállítjuk az útlevelet.
  2. Uniós Állategészségügyi Bizonyítvány: Ezt az okmányt az indulási (tehát nem EU-s) ország egy hatósági állatorvosától kell igényelned, aki legfeljebb 10 nappal az Európai Unióba érkezésed előtt állíthatja ki – korábban nem. A bizonyítvány a kiállítási dátumtól számított 4 hónapig lesz érvényes.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie kedvencednek ahhoz, hogy megkapja az útlevelet?

Vannak bizonyos alapvető követelmények, melyeknek mindenképp meg kell felelnie kedvencednek ahhoz, hogy megkapja a szükséges okmányokat.

Rendelkezniük kell…

 

  • beültetett mikrocsippel, vagy 2011. július 3. előtt készített azonosító tetoválással.
  • érvényes veszettség elleni oltással (erre figyelj oda, mert az útlevél csak a az oltás lejárati dátumáig lehet érvényes, ami akár az utazásod közepére is eshet!)
  • bizonyos esetekben echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelésben

 

Ezen kívül előfordulhat, hogy bizonyos országok extra követelményeket szabnak meg. A nyaralás tervezésekor nézz utána, milyen szabályok érvényesek a kiválasztott területen!

Cicáknak is kötelező a mikrocsip és a veszettség elleni oltás ahhoz, hogy útlevelet kapjanak?

cica útlevél

Összezavarhat a tény, hogy hazánkban oltani és mikrocsippel ellátni sem kötelező a macskákat. Fontos ugyanakkor tudnod, hogy a külföldi utazáshoz mind a kettőre szükséged lesz, hiszen máshogy nem kaphat doromboló kedvenced útlevelet.

Tehát a válasz: IGEN! Számukra is kötelező!

Az útlevelek kiállításának költsége változó, de általában 5-12 000 Ft között mozog, ugyanakkor a költségeket emelheti, ha pótolni kell a mikrocsip beültetést, vagy a veszettség elleni oltást.

A kisállatokkal való utazás nem túl bonyolult, de pár dologra oda kell majd figyelned! Készülj elő alaposan és tájékozódj, mielőtt lefoglalnád a szállást és a repülőjegyet, nehogy kellemetlen meglepetés érjen!