Macska ivartalanítás ár 2024-ben: mennyibe kerül és miért?

A cica gazdik egyik legnagyobb dilemmája, hogy ivartalanítsák-e kedvencüket, vagy sem. Sokszor és sokan beszélnek a beavatkozás előnyeiről, ugyanakkor az árakról kevesebb szó esik. Minden gazdi szeretné tudni, mennyibe kerül egy macska ivartalanítása, így mi most főleg erről a témáról fogunk beszélni.

Megnézzük, körülbelül milyen árakra számíthatsz és azt is elmagyarázzuk, miért kerül a műtét annyiba, amennyibe.

Macska ivartalanítás ár: körülbelül mennyibe fog ez Neked 2024-ban kerülni?

Ebben a táblázatban az általunk talált legalacsonyabb és legmagasabb macska ivartalanítás árakat láthatod, a „Kincsem árak” oszlopban pedig azt, amennyibe nálunk kerül egy ilyen beavatkozás.

 

Átlagos árak

Kincsem árak

Kandúr

12 000 Ft – 27 000 Ft

14 000 Ft

Nőstény

16 000 Ft – 42 000 Ft

22 000 Ft

Az ivartalanítás egy műtét, aminek nincs semmilyen központilag meghatározott ára, ez pedig azt jelenti, hogy többé-kevésbé minden rendelő és állatorvos saját maga szabja meg, mennyit kér egy beavatkozásért. A „többé-kevésbé” azért került bele a mondatba, mert az árat legtöbbször gazdasági folyamatok és területi viszonyok is befolyásolják, nem csupán az, hogy egy orvos mit szeretne.

Idén valószínűleg a legtöbb praxis meg fogja emelni az ivartalanítás árát, ez pedig nagyrészt annak tudható be, hogy minden hihetetlen mértékben drágult. Sajnos kevés olyan állatorvosi intézmény létezik ma Magyarországon, amelyik megtehetné, hogy ilyen mértékű infláció mellett is megtartja a régi árakat.

Miért kerül ennyibe a macska ivartalanítás?

Sokan azért tartózkodnak az ivartalanítástól, mert drágának tartják, így fontos elmagyaráznunk, miért kerül ez a beavatkozás annyiba, amennyibe.

1. Miből áll egy ivartalanítás? Mit kell az árába bele számolni?

 Először is ott vannak a műtéthez használt eszközök és gyógyszerek: szikék, fecskendők, altatószer, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, sebvarró fonal, gallér és minden egyéb, amit az orvosoknak igénybe kell venniük.

Bele kell számolni az állatorvosok és az asszisztensek munkabérét, a közüzemi számlákat, bérleti díjakat, a különböző adókat és járulékokat, a rendelő felújítási és karbantartási díját, a fejlesztéseket és gyakorlatilag mindent, ami egy rendelő működése közben költségként merül fel. A profit pedig még csak ez után jön.

2. Miért vannak ekkora különbségek egyes rendelők között?

Ha láttad a táblázatot, bizonyára neked is feltűnt, milyen széles skálán mozognak az árak. Ennek rengeteg oka van, de általánosságban elmondható, hogy Budapesten, a vármegyeszékhelyeken és a nagyobb városokban magasabb árra számíthatsz, mint más településeken.

Budapesten például a bérleti díjak rettentően elszálltak, amit a rendelők csak magasabb árakkal tudnak kigazdálkodni – ugyanezen okból kifolyólag pedig az alkalmazottak bérigénye is nagyobb, amit szintén be kell építeni a kezelések költségébe.

Ez csak egyetlen oka az árkülönbségeknek, ami persze nem minden. Az is sokat számít, hogy az adott régióban hány állatorvos tevékenykedik, milyen a rendelő felszereltsége, vagy a régióban milyen az általános életszínvonal.

3. Miért drágább a nőstény macska ivartalanítása?

Láthatod, és már tapasztalhattad is, hogy a nőstény macskák ivartalanítása drágább, mint a kandúroké. Ennek főleg az az oka, hogy a nőstények műtéte jóval időigényesebb és bonyolultabb, mint a fiú cicáké.

Kandúr macskáknál viszonylag kicsi vágással el lehet távolítani a heréket (a rejtett heréket leszámítva), míg nőstények esetében komolyabb beavatkozást igényel a petefészkek – illetve esetenként a méh – eltávolítása. Nőstények esetén fennáll annak a lehetősége is, hogy vemhesség közben kell elvégezni a műtétet, ami szintén emel az áron.

Természetesen senkit nem kényszeríthetünk arra, hogy vállalja az ivartalanítás költségeit, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az állatok egészsége szempontjából ez igen fontos lenne. Megelőzhető vele a heredaganat, az emlő daganat, a méh gyulladása és daganatos elváltozásai, illetve az is, hogy kóbor cicusok legyenek az utcán.

Hozd el a Kincsem-be kedvencedet és légy felelősségteljes gazdi!

Ha pedig a műtét után is szeretnéd biztosítani cicád egészségét, akkor próbáld ki az Aptus Multicat cicavitamint, a Purina ivartalanított macskák számára fejlesztett speciális tápját,  vagy a szuper ízületvédő BiogenicPet halolajat!

purina macskatáp ivartalanított cicáknak