Macska kötőhártya-gyulladás: Láss tisztán!

Hogy a cica is tisztán láthasson!

A cicák eléggé hajlamosak a különböző szemet érintő betegségekre: nem véletlen, hogy gyerekkori emlékeink között szinte mindannyiunknak ott szerepel egy macsek szemének kamillateával mosogatása. (ami egyébként annyira nem jó ötlet, inkább vásároljunk egy gyógyszertárban bórvizet) Ebben a cikkben beszélünk egy kicsit a macska-kötőhártya gyulladás okairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről, hogy ne csak a cicád, de Te is tisztán láthass.

Mi az a kötőhártya-gyulladás? Pontosan mi a baja a cicának, amikor begyullad a kötőhártyája?

macska kötőhártya gyulladásKötőhártya-gyulladásról akkor beszélünk, amikor a szemhéjakat belülről borító, illetve a szemfehérjét is lefedő, vékony hártya valamilyen okból begyullad, kitágulnak az ott található erek és ez kellemetlen tünetek sorozatát idézi elő a cicánál. A problémát felszínre hozhatják különféle vírusok, baktériumok, szemet irritáló anyagok, vagy akár valamilyen allergia is.

A kötőhártya-gyulladásnak tehát legtöbbször van egy háttérben meghúzódó kiváltó oka, amit fontos lehet kideríteni, ugyanis vannak esetek (például az ételallergia, vagy a herpesz vírus) amikor a patikai bórvíz önmagában nem jelentene megoldást.

A macska kötőhártya-gyulladás okai: Mi állhat a háttérben?

Cicáknál nagyon gyakran okoz kötőhártya-gyulladást a herpesz vírus (FHV), a calici vírus, a chlamidia baktérium, a macska influenza, az étel/pollen allergia, illetve a verekedésből fakadó sérülés. Okozhatja a gyulladást tehát valamilyen fertőzés, betegség, szembe került idegen anyag vagy trauma is. Vegyszerek, tisztítószerek vagy akár cica fürdetők is előhozhatják ezt a kellemetlen problémát.

Macska kötőhártya-gyulladás tünetei: Mikor kezdj gyanakodni?

Mivel kötőhártya-gyulladás során a kötőhártyában lévő hajszálerek kitágulnak, ezért a cica szeme vörösesnek, rózsaszínesnek tűnhet, ezen túl pedig a szemek váladékozhatnak, könnyezhetnek. Mivel ez az állapot kellemetlen viszketéssel és fájdalommal is járhat, valószínűleg látni fogod a cicádon ennek a jelét, de bágyadt, kedvetlen, étvágytalan is lehet.

A tünetek jelentkezhetnek egyszerre mindkét szemen, csak az egyik szemen, vagy a valamennyi időeltolódással mindkét szemen. A macska kötőhártya-gyulladás járhat együtt orrfolyással, tüsszögéssel és lázzal is, különösen akkor, ha a problémát a macska influenza okozza.

 

Mit tegyél, ha kötőhártya-gyulladástól tartasz?

A kötőhártya-gyulladás bizonyos fajtáit otthon, házilag is kezelheted, de ha a betegség mögött vírusos-vagy bakteriális fertőzés áll, ez nem fog működni. Mivel ezt laikusként nem lehet eldönteni, fontos, hogy amint lehet, elvidd a cicádat egy állatorvoshoz.

Ha a macskád nem kapja meg a szükséges kezelést, a szemei akár súlyos, maradandó sérülést is szenvedhetnek, ez pedig vakságot is okozhat.

Az első lépés tehát mindenképpen az állatorvos legyen! Ő meg tudja mondani, mi okozta a gyulladást és tud javasolni olyan kezelést, ami biztosan segíti a cicus felépülését.

Hogyan lehet kezelni a cicák kötőhártya-gyulladását?

A kezelés természetesen a kiváltó októl függ. Hatékonyak a különböző antibiotikumos, vírus ellenes és szteroidos szemcseppek, szemkenőcsök, esetleg szájon át bevehető tabletták. Az állatorvos által felírt készítményekkel megszüntethető a gyulladást kiváltó probléma, megelőzhető az felülfertőződés és a cicus kellemetlenségei/fájdalmai is enyhíthetők.

Hogyan lehet megelőzni a macskák kötőhártya-gyulladását?

Ezt az állapotot nem minden esetben lehet megelőzni, de van pár dolog, amit Te is megtehetsz annak érdekében, hogy a cica szeme egészséges maradjon.

  • Azokat a tárgyakat, melyeket a cica gyakran használ, próbáld meg tisztán tartani, de lehetőleg olyan anyagokkal, amik nem bántják az állat szemét és bőrét. Kerüld az erős vegyszereket!
  • Ne fürdesd túl gyakran a macskát és amikor mégis muszáj, használj speciális, kifejezetten nekik készült anyagokat. Ügyelj rá, hogy ezek a macskafürdetők se menjenek gyakran a cica szemébe!
  • Mivel kötőhártya-gyulladás kialakulhat a legyengült immunrendszer táptalaján is, érdemes a cicákat óvni a megfázástól és erősíteni ellenállóképességüket. Ehhez a megfelelő minőségű-és mennyiségű táplálék elengedhetetlen, na meg az is, hogy a téli időszakban legyen egy meleg kuckója a cicusnak!
  • Ha több macskát tartasz és az egyik megbetegszik, különítsd el a társaitól, mert könnyen megfertőzhetik egymást. (Arra is figyelj, hogy miután megsimogatod a beteg cicust, mindig moss kezet!)
  • A macskák hajlamosak összeverekedni egymással és más állatokkal is, egy szemet ért trauma pedig könnyen vezethet kötőhártya-gyulladáshoz. Hogy ez ne történjen meg, figyelj oda a sebeire és ha meglátod, hogy a szeme környéke sebes, azonnal tisztítsd ki vagy vidd el egy állatorvoshoz.
  • Tudjuk, hogy ez nehéz lesz, de ha lehetséges, tartsd távol a macskádat a nagyon koszos, sáros helyektől és a koszos vizektől is, mert ha ezek a szemébe kerülnek, az gyulladást okozhat.

A kötőhártya-gyulladás nem tartozik a súlyos egészségügyi problémák közé, de ez csak abban az esetben igaz, ha a gazdi idejében észreveszi és biztosítja az állat gyógyulásához megfelelő körülményeket. Figyeld a macsek szemeit és ha bármilyen elváltozást észlelsz rajtuk, irány az állatorvos! Jobb félni, mint megijedni, nem?