Minden, amit a macska vemhesség áldásos időszakáról tudni kell!

macska vemhesség tudnivalókA macska vemhesség nem csak a cicák számára fontos, hanem a gazdiknak is érdemes minél többet tudnia róla, hiszen csak így adhatnak meg mindent a kedvencüknek ebben a nehéz időszakban. Ha Te is szeretnél profi lenni a témában, akkor olvasd el cikkünket!

Szó lesz a macska vemhesség legfontosabb tudnivalóiról, a vemhesség jeleiről, az idejéről, a szakaszairól, illetve magáról a fialásról is.

Melyek a macska vemhesség jelei? Honnan tudhatja a gazdi, hogy kiscicák lesznek?

A lány macskák 6 hónapos koruk körül esnek át az első tüzelésen (nem ritka a 12 hónapos kor sem) és innentől kezdve ivarérettnek számítanak, tehát már lehet kiscicájuk. Ha nem ivartalaníttatod a macskát és véletlenül összefut egy szintén ivaros hímmel, akkor annak könnyen lehet vemhesség a vége.

Az első időszakban a macska teste nem változik meg annyira, hogy az észrevehető legyen, de a viselkedésében már ilyenkor is fel lehet fedezni a vemhesség jeleit. Feltűnő lehet, hogy hirtelen sokkal nyugodtabb lesz, nem akar majd megszökni-és a kandúrok után futni, hiszen már nem tüzel. A szokásosnál is többet kezd pihenni, az aktív időszakaiban pedig gyakrabban keresi a gazdi társaságát és sokkal jobban igényli a simogatást, mint korábban.

Körülbelül a harmadik hét után már megduzzadnak a mellbimbók, ami egyértelmű jele a vemhességnek. A legtöbb gazdi ilyenkor jön rá, hogy nemsokára gyarapodik a család. Ez után már a macsek hasa is látható növekedésnek indul és előfordul, hogy reggelente rosszullétek gyötrik. A hányás sem ritka dolog, ahogy az ember terhességénél sem.

A cica étvágya a vemhesség alatt általában megnő, amivel nincsen semmi probléma. A kicsiknek és az anyának is több szüksége van a tápanyagokra: nem kell attól tartanod, hogy ez gondot okozna.

A macska vemhesség továbbá együtt járhat gyakoribb vizeléssel, az ellés közeledtével pedig – amikor már a gazdi bizonyára tud a helyzetről – a cica feltűnően keresi a megfelelő helyet a kiscicák megfialásához.

A macska vemhesség ideje: meddig tart?

A cicák vemhessége általában körülbelül 60 nap után véget ér, tehát ennyi idő után a kiscicák legtöbbször megszületnek. A 60. nap előtt született kismacskák koraszülöttnek számítanak és a túlélési esélyeik sajnos nem a legjobbak.

A gazdik azonban gyakran nem tudják, mikor történhetett a párzás, ezért a szülés idejét sem képesek pontosan meghatározni. Ha Te is így vagy ezzel, vagyis abszolút nem tudod, mikor érkeznek a cicák, de szeretnél felkészülni, akkor látogassatok meg egy állatorvost.

Ő valószínűleg tud majd segíteni a vemhesség állapotával kapcsolatban.

A macska vemhesség szakaszai: Mi történik a cicákkal és a mamával?

1. A kezdet kezdete: a megtermékenyülés

Az vemhesség legelső szakasza természetesen a megtermékenyülés. A párosodás után a cica petesejtjei megtermékenyülnek, majd a méhben beágyazódnak. A kismama ilyenkor még általában semmilyen fizikai tünetet nem mutat, így elég nehéz rájönni, hogy valami készül. A tüzelése azonban megszűnik, ez pedig árulkodó jel lehet.

2. Indulhat a növekedés!

A 3. hét környékén a kiscicák már elég jól fejlődnek. Elkezdenek szépen kialakulni a végtagok, a farok és a szemek is. Az anyát ilyenkor elkezdhetik kínozni a reggeli rosszullétek, a mellbimbó megduzzad és rózsaszínes árnyalatot kap, az állat súlya pedig elkezd kissé gyarapodni.

3. A fejlődés folytatódik

A következő hetekben a kiscicák sokat fejlődnek és akár már a mozgásuk is látható az anya pocakján. Kialakul a csontvázuk és a bundájuk is láthatóvá válhat. Az anya étvágya ilyenkor feltűnően megnő és a hasa is nagyobb lesz (bár ez nem mindig annyira látványos).

4. Mindjárt itt a fialás!

A kiscicák ebben a szakaszban már elég nagyok és sokszor a mozgásuk is jól látható még szabad szemmel is, ez pedig eléggé megterheli az anyát. Az étvágya ilyenkor már csökken és nyugtalan is lehet, a mellbimbókból pedig szivároghat a tej. A fialás ebben a szakaszban már szinte bármikor beindulhat, ezért fontos, hogy a cicának legyen egy nyugodt, csendes, védett kis fészke, amiben zavartalanul világra hozhatja  csemetéit.

Macska fialás: Be kell avatkozni? Mi fog történni?

Az anya macskák a fialással kapcsolatos dolgaikat kiválóan kezelik, ezért a legtöbb esetben emberi beavatkozásra egyáltalán nincs szükség. Azzal segíthetsz sokat, ha előkészítesz egy elég nagy dobozt, amiben fialhat. Ezt a dobozt béleld ki újságpapírral és puha takaróval, hogy kényelmes legyen a számára.

Készíts elő tiszta gézt, hogy a cicákat át tudd törölgetni, ha az anya nem nyalogatja tisztára és keresd meg az állatorvosod számát, hogy baj esetén gyorsan fel tudd hívni.

Nem kell az egész fialásnál ott szobroznod az állat mellett, sőt! Inkább hagyj neki teret, legyen a környezete stresszmentes és csendes. Amikor beindul a szülés, a cicák akár 10 percenként is érkezhetnek, de előfordulhat, hogy egy óra is eltelik két macsek felnyávogása között. Ha azonban túl sok idő telik el, sürgősen fel kell keresni az állatorvost, hiszen lehet, hogy császármetszésre lesz szükség.

Amikor a cicák megszületnek, az anya legtöbbször elrágja a köldökzsinórt, a méhlepényt pedig megeszi. Ez elsőre talán sokkolhatja a gazdit, pedig teljesen természetes folyamat!

Ha minden jól megy, az újszülött cicák szinte azonnal elkezdik keresni az anya emlőjét, hogy tejhez jussanak, a mama pedig szép tisztára nyalogatja őket. Az ellést követő napokban az anya vöröses váladékozása nem szokatlan, de ha ez sárgás, zöldes színű, akkor fertőzés állhat a háttérben, amit kezelni kell.

A szülés után fontos az anya megfelelő kalcium utánpótlása, ugyanis ilyenkor rengeteget veszít ebből, ez pedig akár az életét is veszélyeztetheti.

Mi történjen az ellés után?

Miután a szülés véget ért, célszerű meglátogatni az állatorvost, aki meg tudja mondani, hogy biztosan minden macska megszületett-e, illetve, hogy a család jó egészségnek örvend-e.

Ezek után pedig kezdődhet a kiscicák felnevelése, vagy új gazdik keresése, ez a téma azonban már egy másik cikkbe fér bele.

Köszönjük, ha velünk tartottál, a kiscicáidhoz pedig sok örömet kívánunk!

Ha szeretnél még több, hasonlóan érdekes tartalmat látni, kövesd Facebook oldalunkat is!