Mozgatható csomó a kutya bőre alatt: Mennyire kell megrémülni?

mozgatható csomó a kutya bőre alattGyakran előfordul, hogy a kutyus simogatása közben a gazdi észrevesz egy furcsa, mozgatható elváltozást az állat bőre alatt. Ilyenkor szinte mindenki egyből a legrosszabbra gondol, hiszen számunkra a „csomó” kifejezés egyenlő a rákkal, amitől mindenki ösztönösen retteg. A következő sorokban arról fogunk egy kicsit írni, hogy valójában mennyire veszélyes egy mozgatható csomó a kutya bőre alatt és milyen problémák állhatnak a hátterében.

Mennyi esély van rá, hogy a mozgatható csomó a kutya bőre alatt rák?

Ez az a kérdés, amire minden gazdi egyből választ szeretne kapni, amikor megtalál egy ilyen bőrelváltozást, szerencsére azonban nem csak komoly betegség állhat a háttérben. Ha az általad talált bőr alatti csomónak nincs felületi nyoma, azaz nem fekélyes, pörkös, vagy vöröses a bőr és nincs semmilyen seb, szőrhullás, vagy elszíneződés körülötte, akkor nagy rá az esély, hogy egy ártalmatlan lipómáról van csupán szó.

Azonban fontos megjegyezni, hogy egy ilyen mozgatható csomó a kutya bőre alatt lehet hízósejtes daganat is, ami a kutyákat érintő összes rosszindulatú ráktípus nagyjából 20%-át teszi ki. Ritkán ugyan, de liposzarkóma is  kialakulhat, ami már rosszindulatú elváltozás és kezelést igényel.

Természetesen ezt csak állatorvos tudja majd megítélni, de fontos, hogy ne gondolj egyből a legrosszabbra, hiszen a lipóma a leggyakoribb oka ennek a problémának, ami nem jelent nagy veszélyt a kedvencedre. Maradj nyugodt, de azért keress fel minél hamarabb egy állatorvost, nehogy mégis más álljon a háttérben!

Lipóma: a csomó, amitől nem kell tartanod!

Ahogy már említettük, a kutya bőre alatt megjelenő, mozgatható csomók gyakran úgynevezett lipómák, vagy más néven zsírdaganatok. Ezekre jellemző, hogy kézzel könnyen ki lehet tapintani őket és enyhén el is mozdulnak. A felszínük sima, puha és elég nagyra meg is nőhetnek: akár golflabda méretű csomók is lehetnek az állatban.

Fontos, hogy ez a csomó nem szabad, hogy gondot okozzon a hétköznapi életben. Nem viszket, nem fájdalmas, nem sebesedik ki és nem is ürül belőle semmilyen váladék. Nem nő gyorsan, látványosan és a kutyus testsúlya, étvágya, közérzete nem változik meg miatta. 

Amennyiben a lipóma olyan helyen van, ahol nyomja az idegeket, vagy nehezíti a mozgást, úgy műtéttel célszerű eltávolítani még akkor is, ha maga a daganat nem rosszindulatú.

A hízósejtes daganat: veszélyes a kutyákra nézve!

A hízósejtes daganat (mastocytoma) leggyakrabban idősebb kutyákat érint, de ritkán a fiatalabbak bőrén is megjelenik. Ez a kutyákat érintő leggyakoribb daganat-típus, ráadásul elég alattomos is, így különösen veszélyes. Megjelenhet apró foltként is, de előfordul, hogy a lipómára nagyban hasonlító csomót vesz észre a gazdi legelőször.

Ezért fontos az ilyen csomókat is kivizsgáltatni, hiszen soha nem lehet tudni! Sajnos egyéb tünetek nagyon sokáig nem jelentkeznek, csak már akkor, amikor a daganat áttéteket adott a test többi részébe: ilyenkor azonban már a gyógyulás esélye is sokkal kisebb.

Liposzarkóma: A lipóma ördögi testvére

A liposzarkóma a lipómához hasonlóan zsírszöveti daganat, ám közel sem a jóindulatú fajtából. Kezdetben hasonlít a lipómához, de azzal ellentétben gyorsan, látványosan növekszik, ezt a változást pedig akár egyik napról a másikra is észre lehet venni. A liposzarkómás kutyák aktivitása általában csökken, fáradékonyabbá válnak, fogyni kezdenek, de gyakori hasmenés vagy székrekedés is társulhat a daganatos megbetegedéshez.

A liposzarkóma tapintásra keményebb, mint a lipóma és nem is lehet olyan könnyen elmozdítani, a megérintése pedig akár fájdalmat is okozhat a kutyusnak, de még így is nehéz megkülönböztetni a jóindulatú lipómától.

 Bőr alatti kis csomókat okozhat rovarcsípés, allergia, vagy akár valamilyen fizikai sérülés is, de ezek rendszerint elmúlnak, míg a komolyabb elváltozások megmaradnak. Fontos, hogy bármilyen csomót tapintasz is ki, minél hamarabb fordulj vele állatorvoshoz, hiszen minimális esélyt sem szabad hagyni a ráknak!

Valószínű, hogy a mozgatható csomó a kutya bőre alatt – amit találtál – egy jóindulatú, veszélytelen lipóma, de meg kell vizsgálni ahhoz, hogy ez biztos legyen! Foglalj időpontot rendelőnkbe, hogy képzett állatorvosaink gondoskodjanak róla!

Ha pedig minden egyes nap szeretnél gondoskodni kutyusod egészségéről, próbáld ki az Aptus Multidog Extra tablettát, ami minden szükséges vitamint, ásványi anyagot, mikroelemet és aminosavat biztosít kedvenced számára!

Aptus kutya vitamin