Nyúlbetegségek: Mitől kell óvnod a nyuszidat?

Arról sokszor-és sokan beszélnek, hogy milyen betegségei vannak a kutyáknak és a cicáknak, arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy melyek a leggyakoribb nyúlbetegségek. Pedig ha nyuszit tartasz, tudnod kell, mire érdemes a leginkább odafigyelned! Most ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azzal, hogy elmondjuk, melyek a tipikusan nyulakra jellemző betegségek és miből lehet őket felismerni. Tarts velünk!

 

Ezek a leggyakoribb nyúlbetegségek…na meg a tüneteik

 

1. Rabbit haemorrhagic disease (RHD), azaz a nyulak vérzéses betegsége

nyúlbetegségek: vérzéses betegségSajnos ez egy nagyon gyors lefolyású, nagyon súlyos májgyulladást okozó betegség, amit a fertőzött nyuszik alig 1/10-e él túl. Előfordulhat, hogy semmilyen tünet nem jelentkezik a kis állatnál, de tapasztalhatsz kedvetlenséget, csökkent aktivitást, orrvérzést, görcsöket és lázat is.

A betegséget okozó calicivírus  a nyulak érintkezésével terjed, de akár különböző tárgyak, ruhák, vagy az alom is lehet fertőzött. Gyógymód a mai tudásunk szerint nem létezik, védőoltás azonban szerencsére igen, úgyhogy ha szeretnéd megvédeni a nyuszidat, akkor feltétlenül látogasd meg vele a legközelebbi állatorvost! Vagy…akár minket is! 😊

 

 

2. Encephalitozoonosis, azaz a nyulak idegrendszerét és szerveit támadó betegség

Egy apró élősködő is képes nagy bajt okozni! A legfeltűnőbb tünet az, hogy a kis nyuszi felvesz egy elég furcsa, ferde fejtartást, de előfordul az is, hogy kizárólag az oldalán képes feküdni. A nagyobb probléma ugyanakkor a vesék károsodása és a vakság, amit a betegség előidézhet. A parazita vizelettel ürül és így is jut el más állatokhoz, ám közel sem biztos, hogy egy fertőzött kedvenc mutatja a betegség tüneteit. Bármelyik nyuszi lehet tünetmentes hordozó is, így célszerű akkor is elvinni őket időnként állatorvosi szűrésre, ha nem látsz semmi problémát! A betegség egyébként kezelhető, bár a gyógyulási esélyek egyedenként eltérők lehetnek. Egy biztos: ha a nyuszi feje gyanúsan ferdén áll, azonnal keress egy állatorvost!

 

3. Mixomatózis: egy nagyon fájdalmas kór

 

A mixomatózis egy csúnya, kínzó vírusos fertőzés, ami a nyúlbetegségek egyik legrosszabb fajtája. Testszerte jelentkező duzzanatokkal jár, melyek hatására az állat nem tudja kinyitni a szemét, vagy akár enni és inni sem képes. Fájdalmakkal, másodlagos fertőzésekkel és súlyos tüdőgyulladással is járhat a betegség, amit sajnos ritkán él túl a kis kedvenc. Legtöbb esetben csak a szenvedéseknek lehet véget vetni a nyuszi elaltatásával. Bár kifejezetten hatásos kezelés nem létezik a betegség ellen, szerencsére védőoltás igen, úgyhogy ha van egy nyuszid, feltétlenül vidd el egy állatorvoshoz és kérd az oltást!

 

4. Fogbetegségek, tályogok

 

Mivel a nyuszik foga folyamatosan nő, így meglepően gyakran sújtja őket valamilyen fogászati probléma. Erre az hívhatja fel a figyelmedet, ha az állat nem eszik, levert, nyáladzik, vagy megduzzad az arca. Hogy ezt elkerüld, biztosítsd számára a megfelelő mennyiségű és minőségű szénát, hiszen a fogait csak azzal tudja tökéletesen koptatni.

Tályogok – azaz gennyes, üreges sebek – fogproblémákból kifolyólag a pofán, vagy sérülések után a test bármelyik részén megjelenhetnek. Ezekre nagyon oda kell figyelni, hiszen könnyen elfertőződhetnek, így az állatorvosi ellátás a legjobb megoldás.

 

A nyúlbetegségek ismerete nagyon fontos, ha nyuszit tartasz, de akkor is, ha még csak tervezed egy kis állat befogadását. Reméljük, tudtunk segíteni abban, hogy egy kicsit könnyebb legyen a dolgod, ha pedig szeretnéd megtudni, milyen kezelésekre hozhatod el hozzánk a nyuszidat, akkor olvass többet erről a témáról is!