Sérült ló ellátása

Lovaidat számos helyzetben érheti kisebb-nagyobb baleset, a sérülések ellátásához pedig gyakran szükség lehet egy tapasztalt állatorvosra. 

Sérült ló ellátása: mikor fordulj állatorvoshoz?

Mint minden állat, a lovak is meg tudnak sérülni, ez pedig rémisztő lehet a tulajdonosok, gazdik számára. Egy-egy baleset alkalmával sokszor nehéz eldönteni, mennyire súlyos a helyzet és szükség van-e állatorvosi ellátásra, miközben igen gyorsan kell cselekedni, ha megóvnád szeretett társad.

Ha a következőket észleled, ne habozz! A vizsgálat nem várhat!

Persze apróbb horzsolásokat, pici vágásokat magad is elláthatsz egy arra alkalmassebfertőtlenítővel, de ha úgy látod, nagyobb lehet a baj, vagy varrásra is szükség lehet, akkor ideje állatorvoshoz fordulni.

Mikor szállíthatod sérült lovad? Mikor kell kihívni az állatorvost?

A sérült lovak ellátásának egyik fontos kérdése, hogy hol történjen, a helyszínen, vagy egy állatorvosi intézményben, ez azonban mindig az aktuális helyzettől függ. 

Mielőtt meghoznád a döntést, mindenképp hívd fel állatorvosod, hiszen vele egyeztetve tudjátok majd a legjobb megoldást választani.

Itt fontos szempont lehet a sérülés jellege, súlyossága, a szükséges kezelés, a ló állapota, az intézmény távolsága, az időpont, és az állatorvos ráérése, munkavégzésének jellege. 

A töréseket például jellemzően műteni kell, ami elkerülhetetlenné teszi a kórházi ellátást, eközben egy súlyosan vérző állatot nem lehet azonnal szállítani.

 

Milyen ellátásokat biztosíthatunk sérült lovad számára?

A Kincsem Állategészségügyi Központban sérülést szenvedett lovak ellátását, kezelését is vállaljuk, speciális esetben pedig állatorvosaink akár a baleset helyszínén, a tartás helyén is biztosíthatnak egyes szolgáltatásokat. 

Mit kell tenned, ha megsérült a lovad, és ellátársra szorul?

Fontos, hogy mielőtt úgy döntenél, elindulsz egy állategészségügyi központba, vagy akár hozzánk, mindenképp vedd fel a kapcsolatot az intézménnyel! Ügyelj arra, hogy a lehető legnagyobb alapossággal számolja be a sérülés jellegéről és a ló állapotáról, hiszen az orvosok ez alapján tudnak megfelelő döntést hozni. 

Előfordulhat, hogy a lovas állatorvos kiszállással is vállalja az ellátást, de erről is egyeztetni szükséges. Amennyiben kórházba kell – és lehet is – szállítani az állatot, a megbeszélés még fontosabb, mivel így az intézmény minden szempontból készenáll majd a sérült fogadására, az esetleges műtétekre, diagnosztikai vizsgálatokra.

Ha megsérült lovad, keresd bátran a Kincsem állatorvosait!