A szívférgesség tünetei, kezelése és ennek az ára: mire számíthatsz?

A szívférgesség egy olyan betegség, amivel kapcsolatban fokozottan igaz, hogy inkább a megelőzésére érdemes odafigyelni, mint a kezelésére, ugyanis az nem csupán nehéz, hanem igen költséges is. Ha nem gondolkodsz előre, kutyusod – de akár a cicád is – súlyosan megbetegedhet, a legkockázatosabb időszak pedig hamarosan kezdődik.

Éppen ezért ebben a bejegyzésben a szívférgesség tüneteiről, kockázatairól, a kezelési lehetőségekről-és ezeknek az áráról fogunk írni.

 

A szívférgesség: Mi ez a betegség?

 

A szívférgességet szúnyogok terjesztik olyan módon, hogy a kutyus megcsípésekor a Dirofilaria immitis fonálféreg lárváját az állat szervezetébe juttatják.

Ebből a lárvából nagyjából 6-7 hónap alatt kifejlett féreg lesz, ami megtelepszik a tüdő ereiben-és a szívben is, aminek a súlyosságát valószínűleg nem kell sokáig magyarázni.

Rémisztő egy betegség ez, hiszen ezek a férgek képesek az állat testén belül szaporodni és akár 40 centisre is megnőhetnek, miközben súlyosan károsítják a kutyus szerveit. A paraziták eltávolítása nehéz-és veszélyes, így a szívférgesség gyógyítása helyett inkább a megelőzésre kellene koncentrálni.

 

Mennyire gyakori a szívférgesség?

 

A rendelőnkben egyre gyakrabban javasoljuk a gazdiknak a szívférgességet kimutató teszt elvégzését, mivel úgy vettük észre, hogy a tesztelt kutyusok közül nagyjából minden harmadikat érintett a probléma. Ez pedig egy kifejezetten vészjósló adat még akkor is, ha az egész országra vonatkozó következtetést ebből nem lehet levonni. A válasz tehát: egyre gyakoribb. A klímaváltozás előrehaladtával pedig ez valószínűleg csak rosszabb lesz.

 

Mennyire súlyos betegség a szívférgesség?

 

Ha idegen test van egy állat szívében-és ereiben, az semmiképpen nem lehet jó dolog. A férgek elzárhatják az ereket, a tüdő ereit, ezzel pedig nagyon könnyen a kutyus halálát okozhatják. A férgek károsíthatják a szívet is, ami akár visszafordíthatatlan állapot is lehet. Kezelés nélkül szinte biztos, hogy kedvenced ezt a betegséget nem éli túl!

 

A szívférgesség tünetei: mikor kell sürgősen állatorvoshoz fordulni?

 

szívférgesség tüneteiKorai időszakban a szívférgesség sajnos nem jár olyan látványos tünetekkel, hogy egyből állatorvoshoz rohanj miattuk, így sokszor már csak akkor kezdődhet meg a gyógyítás, amikor a kifejlett férgek komoly problémákat okoznak.

Ami legelőször feltűnhet, az az, hogy a korábban aktív kutyád egyre kevésbé bírja a mozgást: hamar kifárad, levegő után kapkod, nem akar játszani veled, hanem inkább csak feküdne. Ha a kedvenced még nem idős és korábban imádott mozogni, de ez hirtelen megváltozott, mindenképpen keressetek fel egy állatorvost! Nem csak a szívférgesség okozhat ilyen tüneteket, hanem más súlyos betegségek is (szívbetegségek, daganatos megbetegedések), így kedvencedet mindenképpen ki kell vizsgálni!

A szívférgesség tünete lehet a kedvetlenség és a bágyadtság is. Ha azt veszed észre, hogy a kutyádat semmi nem lelkesíti, hogy nem akar sem sétálni, sem játszani és nem örül azoknak a dolgoknak, amiket régen imádott, akkor valami nincs rendben.

A köhögés egy másik olyan tünet, ami könnyen utalhat szívférgességre. A betegség korai szakaszában ez jellemzően csak megerőltetőbb mozgás után jelentkezik, később azonban már akár teljes nyugalomban, fekvés közben is. Ha arra leszel figyelmes, hogy a kutyusod egyre többet köhög, akkor feltétlenül keressetek fel egy állatorvost!

Az is előfordulhat, hogy bundás kedvenced hirtelen nem akarja megenni azt a fincsi tápot, amit korábban csak úgy habzsolt, ráadásul még fogyott is. Ez soha nem jó jel, így az okát nagyon fontos kideríteni. Szívférgesség épp úgy állhat a háttérben, mint sok más súlyos-és kevésbe súlyos betegség.

 

Hogyan lehet a szívférgességet kezelni? Nagyjából mennyibe kerül?

 

A szívférgességet nem egyszerű kezelni és nem is éppen olcsó, főleg akkor, ha a férgek már kifejlődtek az állat testében. Ilyenkor a gyógyszeres terápia több hónapig tart és a kedvencednek folyamatos orvosi megfigyelésre lesz szüksége, ugyanis a gyógyszer hatására elpusztulnak a férgek a szervezetében. Ezek a paraziták azután szétesnek és elsodródnak az állat ereiben, ami akár elzáródást is okozhat. Ha ez megtörténik, azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül kedvenced nagyon nagy veszélybe kerül! Természetesen vállalhatod, hogy otthon, Te magad figyelsz oda rá, de komplikáció esetén sajnos nagyon valószínű, hogy nem érsz be vele időben az állatorvoshoz, így ez egy kifejezetten felelősségteljes döntés.

Nagyon súlyos esetben a paraziták műtéti úton történő eltávolítása is szóba jöhet, ami szintén nagyon kockázatos az állat egészségére nézve.

A betegség súlyosságától függően a kezelés akár pár százezer forintba is kerülhet, ezen felül pedig rengeteg időd-és energiád is rá fog menni.

 

Előzd meg a szívférgességet!

 

Láthatod, hogy sokkal egyszerűbb ezzel a problémával még a megjelenése előtt megküzdeni, hiszen így rengeteg kellemetlenséget, időt-és pénzt spórolhatsz meg, arról nem is beszélve, hogy a kedvenced élete is sokkal könnyebb lesz!

Előzd meg tehát, hogy a szívférgesség felüthesse a fejét! Ehhez használhatsz szívférgesség elleni tablettát, kullancsriasztó nyakörvet, illetve spot-on készítményeket is. A védelmet célszerű felépíteni már a kutyus 8 hetes korától kezdve, de fontos, hogy gyakran eljárjatok állatorvosi szűrővizsgálatra is!

Ha esetleg kiderül, hogy kedvenced szívférgességben szenved, ne felejtsd el értesíteni a közeli szomszédokat sem! Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a Te kedvencedet megfertőző szúnyog az ő kutyájukat is megcsípte!

Akár vízpart mellett élsz, akár távol ezektől a helyektől, a szúnyogok veszélyesek a kutyusodra. Gondoskodj kedvenced megfelelő védelméről minden körülmények között és ne felejtsd el időnként meglátogatni vele az állatorvost!