Teknős betegségek: mire figyelj, hogy elkerüld ezeket?

teknős betegségekA teknősök szívós kis jószágok, de a kemény páncéljuk sem képes megvédeni őket minden betegségtől. Vannak olyan tipikusan teknős-bajok, amelyekről tudnod kell, ha egy ilyen kedves állat gazdájává készülsz válni! A következő percekben a teknős betegségekről olvashatsz, illetve arról, hogyan lehet őket megelőzni és gyógyítani.

Melyek a leggyakoribb teknős betegségek?

1. Vitamin-és ásványianyag hiányból fakadó betegségek

A vitaminok nem csak számunkra nélkülözhetetlenek, hanem a teknősök egészségéhez is fontosak, ahogy az ásványi anyagok is. Sok egyedet érint az A-és D-vitamin hiány, illetve a Kalcium hiány, amelyek egyszerre és külön-külön is megjelenhetnek, oka pedig legtöbbször a helytelen táplálás.

Az A-vitamin hiánya miatt bedagadhat a teknős szeme, ez az állapot pedig folyamatosan romlik, egészen addig, amíg az állat már egyáltalán nem lát semmit. A szemek környékén ezzel egyidejűleg megjelenik egy sárgás, krém szerű anyag. A látás elvesztése után szegény nem lesz képes tájékozódni, nem találja meg az ételét, de ha mégis, akkor sem fogyasztja el, ettől pedig az egész szervezete legyengül.

A gyógyításra A-vitamin tartalmú kenőcsöt és koncentrált A-vitamint szoktak használni, de fontos, hogy a táplálását is rendbe tegye a gazdi, hiszen e-nélkül a betegség vissza fog térni.

A D-vitamin és a Kalcium hiánya mozgászavart és vesebetegséget okozhat, ugyanis felpuhul miatta a teknős páncélja, meggyengülnek a csontjai és a veséje nem lesz képes megfelelő mértékben megszűrni az állat vérét. A teknős egy idő után sem mozogni, sem enni nem lesz képes.

A gyógyulás ebben az esetben egy igen lassú folyamat lesz és fontos részét képezi a táplálék megváltoztatása, illetve a  megfelelő vitamin utánpótlás.

Vitaminhiányt megelőző teknőstápok

2. Páncélrothadás

A páncélrothadás egy viszonylag lassú előrehaladású betegség és legtöbbször több tényező együttes jelenléte okozza. Egy legyengült, beteg, vagy éppen vitaminhiányos állat piszkos környezetben, nem megfelelően tisztított helyen tartása már elég ahhoz, hogy baj legyen. Ilyenkor a páncél színe és állaga foltokban megváltozik, puha lesz és nagyon rossz szagú. Könnyen le is válhat, ezzel pedig az állat érzékeny csontjai és teste szabaddá válik.

A rothadás egyik legjobb ellenszere a szárazság, így ha ez a baj, szárazon kell tartani a kis állatot. A vízi teknősöket is csak naponta pár alkalommal, rövid időre szabad víz közelébe engedni. Ezen kívül a sérült részek Betadine-oldatos ecsetelése is ajánlott. A megelőzés fontos része a megfelelő táplálás, a vitaminutánpótlás és a terrárium gyakori tisztítása.

3. Szarukáva túlnövés

A szarukáva a teknős szájának peremén helyezkedik el és folyamatosan koptatnia kell, különben hajlamos túl nagyra nőni. A túlnőtt szarukáva megnehezíti, vagy egyenesen lehetetlenné teszi az állat számára a táplálkozást, ez pedig súlyos problémákhoz vezethet.

A szarukáva túlnövést legegyszerűbben úgy lehet megelőzni, hogy a terráriumba keményebb, kavicsosabb talajt teszel, illetve nem csak lágy, hanem keményebb tápot is adsz a teknősnek.

4. Pénisz előesés

A hím teknősöknél ez egy viszonylag gyakori probléma, mivel sokszor kiengedik a péniszüket. A párzó szervüket ilyenkor könnyen felsérthetik az terráriumban található tárgyak, vagy a társaik is sebet ejthetnek rajta, ez pedig azt okozza, hogy nem lesznek képesek visszahúzni. Fennál a további sérülések veszélye és a fertőzések is problémát okozhatnak.

Ha felüti a fejét a baj, fontos, hogy elkülönítsd a kis állatot és tiszta, puha, steril felületre helyezd, ahol nyugodtan regenerálódhat. Sajnos néha azonban a sérülés olyan mértékű, hogy csak amputálással lehet javítani a teknős állapotán. Az is előfordul, hogy a meggyógyult pénisz ismét előesik és az állat nem tudja visszahúzni. Ilyenkor egy kloáka-nyílás szűkítő műtét is szóba jöhet, de ha ez nem jelent tartós megoldást, akkor marad az amputáció.

Megelőzni ezt nem nagyon lehet, de nem árt odafigyelni a teknősre és arra, hogy ne bántsák a társai, amennyiben vannak.

5. Tojásvisszatartás

A nőstény teknősök tipikus problémája az, hogy a testükből nem tudnak távozni a tojások – vagy legalábbis nem mindegyik. Ennek az oka lehet a teknős kloákájának rossz felépítése, gyenge fizikai állapot, nem megfelelő tojásrakó hely, vagy a tojások abnormális formája és mérete.

Az állat ilyenkor feltűnően ideges, nyugtalan, étvágytalan és kedvetlen. A megfelelő tojóhely kialakítása sokat segíthet, de ha más a probléma, akkor sokszor csak a tojások műtéti úton való eltávolítása a megoldás.

A megelőzés is leginkább erre korlátozódik: az ideális körülmények kialakítására, de a teknős általános egészségének és erejének megőrzése is csökkentheti a tojásvisszatartás kialakulásának veszélyét.

6. Középfülgyulladás

A középfülgyulladás a teknősök egyik leggyakoribb, legsúlyosabb megbetegedése. A hátterében állhat A-vitamin hiány, vesebetegség, koszos víz, vagy a nem megfelelő tartási hőmérséklet is, így megelőzni a helyes táplálással-és tartással lehet.

Gyakran egyszerre érinti mind a két fület és először nem okoz látható elváltozást, csupán a teknős kedvetlenségén-és étvágytalanságán látszik, hogy valami nincs rendben.

Később a hallójáratok környékén duzzanat jelenik meg, ami egyre nagyobb lesz, az állat pedig ilyenkor már egyáltalán nem eszik. Sürgős állatorvosi ellátás nélkül ez az állapot szinte biztos, hogy az állat halálát okozza, de gyakran a beteg csak akkor kerül orvoshoz, amikor már nem lehet segíteni rajta és el kell altatni.

7. Teknős páncéljának megsérülése

Ugyan ez betegségnek nem tekinthető, de attól még nagyon fontos. A teknős páncélját megsértheti a terrárium, más háziállatok és az is, ha leesik valahonnan, ezekre a sebekre pedig oda kell figyelni, különben súlyos fertőzés lehet a vége! Az apróbb sérüléseket elég lefertőtleníteni kicsit és azok maguktól meg fognak gyógyulni, de ha a páncél olyan mértékben megroppan, hogy a testüreg nyitottá válik, akkor sürgősen állatorvoshoz kell fordulni és szárazon tartani az állatot.

A teknős betegségek ma még nem olyan ismertek, hiszen sokkal többen tartanak kutyát és macskát, mint ilyen páncélos jószágot, de fontos, hogy a teknősgazdik tisztában legyenek minden veszéllyel. Van olyan teknős betegség, amit nem lehet megelőzni, de a legtöbb probléma ellen a megfelelő etetés-és tartás az egyik legjobb fegyver. Nézd meg, milyen szolgáltatásaink lehetnek hasznára kedvenc teknősödnek és foglalj időpontot rendelőnkbe!