Toklász: Miért veszélyes? Mi mindent kell tudnod róla?

A toklászról és annak veszélyeiről minden gazdinak tudnia kellene, hiszen nem egy apró semmiségről van szó: ennek ellenére azonban sajnos sokan még csak nem is hallottak róla. A következő percekben a toklász tulajdonságairól, előfordulási helyeiről, kockázatairól, a probléma megelőzéséről, illetve a kezelési lehetőségekről olvashatsz pár sort.

Tarts velünk, hogy kedvenceid még nagyobb biztonságban legyenek!

Mi az a toklász? Milyen növény része?

A gyomnövénnyel – amelynek része a toklász – rengeteg helyen találkozhatsz országszerte. A legtöbb mezőn, kaszálón és gyomos területen felüti a fejét, de akár parkokban is megjelenhet, vagy a kertedben. Jellegzetes külsejének köszönhetően könnyű felismerni:

toklász

A képen az egérárpa nevű növény látható, ennek a megszáradt kalászának egy darabja a toklász. Tavasszal, amikor a növény zöld és puha, nem jelent veszélyt, nyáron azonban, amikor megszárad, a dárdahegy szerű toklász súlyos problémákat okozhat. Ez még abban az esetben is igaz, ha az egérárpát lekaszálják vagy lenyírják, ugyanis az apró részeket nem feltétlenül tudják eltávolítani a talajról.

 

 

Miért veszélyes a toklász? Mi a baj vele?

A toklászt dárda-és nyílhegyre emlékeztető alakja, valamint erős, szinte műanyag-szerű anyaga teszi veszélyessé. Miután az állat bőréhez tapad, elkezdi befúrni magát a szövetek közé, a mozgás pedig csak tovább ront a helyzeten. A növény egyre mélyebbre és mélyebbre vándorol a kutyus testében, károsítva ezzel a szöveteket és súlyos gyulladásokat is okoz. A toklászt nehéz észre venni és még nehezebb eltávolítani, különösen akkor, ha nem kerül az állat még idejében orvoshoz.

A problémát tehát az okozza, hogy a toklász könnyen bejuthat az állat testébe, ahol gyulladásokat és fájdalmas, akár életveszélyes állapotokat is előidézhet.

Milyen testrészeken okoz a toklász leggyakrabban problémát?

A toklász leggyakrabban a talppárnák között fúródik be, amikor az állat rálép sétáltatás közben, de gyakran szippantják be az orrjáratukba is. A fülükbe is könnyedén bekerülhet: ilyenkor a dobhártya kerül nagy veszélybe. A szemhéj alá is fúrhatja magát, de a végbélnyílás és a nemi szervek is veszélyeztetett területnek számítanak.

A toklász lényegében a test bármelyik részén képes utat törni magának, de az imént említett területeken találkoznak állatorvosaink leggyakrabban ezzel az apró, mégis hatalmas fenyegetéssel.

Milyen tüneteket okoz a toklász? Mire figyelj gazdiként?

1. Toklász a kutya lábában

Ha a toklász a talppárnáknál fúródik be, akkor a kutyus nyalogathatja, rágcsálhatja a lábát a fájdalom miatt. Apróbb sebekre is felfigyelhetsz a talpon, ez azonban idővel begyógyul, így a „bejutási pont” is eltűnik. Sántítás is jelentkezhet, a talp érintésére pedig felnyüszíthet az állat. Ahogy már említettük, a toklász a kutya lábában kezdi meg leggyakrabban vándorlását, így erre a területre fokozottan érdemes odafigyelni.

2. Toklász a kutya fülében

Ha kedvenced fülét támadja meg a toklász, akkor kutyusod vad fejrázással, fül vakarással és különös fejtartással is jelezheti kellemetlenségeit. Fontos, hogy ne hagyd figyelmen kívül a tüneteket, a toklász ugyanis átszakíthatja a dobhártyát, az állat hallása pedig maradandóan károsodhat. A fülgyulladás is okozhat hasonló tüneteket, ezért mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni.

3. Szembe került toklász

Ebben az esetben kutyusod valószínűleg nehezen, vagy egyáltalán nem fogja tudni kinyitni a szemét. Ha mégis, pirosnak láthatod, az állandó könnyezés és váladékozás pedig további gyanút ébreszthet benned. Előfordulhat az is, hogy a mancsával megpróbálja piszkálni, vagy a fejét hozzádörgöli bizonyos tárgyakhoz. A szemfájdalom kifejezetten kellemetlen, így a problémát kutyusod aktívan jelezni fogja. Ha felmerül benned a gyanú, azonnal keress fel egy állatorvost, mivel a toklász éles szélei súlyos szemkárosodást, vagy akár vakságot is okozhatnak.

4. Toklász az orrban

Különösen kellemetlen és veszélyes, amikor a toklászt egy állat felszívja az orrába. Tünetei lehetnek az állandó tüsszögés, a váladékozás és a fékezhetetlen orrvakarás, beavatkozás hiányában a toklász még a koponyába is eljuthat. Az agyba ékelődve sajnos igen könnyen a kutyus halálához vezethet.

5. Végbélnyílásba, nemi szerveknél bejutó toklász

Ha a kutyus a megszokottnál jóval gyakrabban és intenzívebben nyalogatja, harapdálja ezt a környéket, az egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben. Természetesen nem csak toklász okozhat ilyen tüneteket, de bármi is áll a háttérben, az állatorvosi kivizsgálás létfontosságú!

A toklász okozta gyulladás igen fájdalmas, kellemetlen és veszélyes. Ha nem távolítják el ezeket az apróságokat, akkor akár a belső szervekig is eljuthatnak: kárt tehetnek a májban, a tüdőben, vagy akár az agyban is, az általuk szállított szennyeződések pedig fertőzést is okozhatnak. Fontos tehát, hogy a tüneteket minden gazdi komolyan vegye!

Toklászt evett a kutya: ilyenkor mi a helyzet?

A toklász lenyelése akkor veszélyes, ha az elakad a nyelőcsőben és ott kezdi el befúrni magát a kutyus testébe. Ha ez nem történik meg és a növény eljut a gyomorsavig, az könnyedén szétmarja, ezzel pedig – úgymond – hatástalanítja. Ha úgy gondolod, kedvenced toklászt evett, a biztonság kedvéért érdemes elvinned egy állatorvoshoz! Remélhetőleg azonban a gyomra elvégzi a munka nagy részét.

Hogyan előzheted meg, hogy toklász kerüljön a kutyába?

Teljes biztonsággal sajnos sehogyan, mindig meg lesz az esélye, hogy egy kis gonosztevő beférkőzik kedvencedbe. Sokat tehetsz azonban már azzal is, ha a séták alkalmával elkerülitek a toklászos területeket.

Ezen kívül fontos, hogy minden séta után alaposan átnézd kutyusod bundáját és bőrét, ugyanis ilyenkor a legkönnyebb elkapni a toklászt. Fordíts nagy figyelmet a tappancsokra és a korábban említett területekre, de az sem árt, ha kedvenced ínyét is megnézed.

Amelyik kutyafajta engedi, annak nyáron érdemes minél kisebbre nyírni a bundáját, hogy könnyen észre vehesd, ha valami a bőre alá kívánna jutni.

A saját kertedben se feledkezz meg a fű rendszeres nyírásáról! Ha pedig egérárpát is találsz, azt mindenképpen próbáld meg kiirtani, vagy kedvencedet minél távolabb tartani tőle.

A különböző kutyacipők és védő ruhák is jó szolgálatot tehetnek: ezeknek a beszerzése is hasznos lehet, bár nem mindegyik eb érzi magát kényelmesen bennük.

Toklász kezelése házilag: lehetséges?

A legtöbb emberben közös tulajdonság, hogy amit lehet, inkább otthon kezelne, ez azonban sokszor veszélyes. A már befúródott toklászt nem lehet és nem is szabad laikusként kivenni: ehhez el kell bódítani az állatott és megfelelő eszközökkel rendelkező, tapasztalt állatorvosoknak kell kezelésbe venniük. Az eltávolítás másképp fájdalmas lenne az állatnak és több kárt okozna, mint amennyit segítene.

A gazdi abban az esetben léphet közbe, ha a toklász még nem fúródott be, vagy csak minimálisan. Ilyenkor az egész darabot ki kell húzni, majd a sebet alaposan lefertőtleníteni.

Mi történik, ha a gazdi nem veszi észre a toklászt?

Ha a toklász nem okoz könnyen észrevehető tüneteket, akkor előfordulhat, hogy a gazdi nem jön rá, hogy ez a baj. Az idegen test szabadon vándorolni kezd az állat testében, később pedig szerveket is elérhet. Ha ez bekövetkezik, a gazdi sokszor csak azt látja, hogy kedvence kedvetlen, levert, étvágytalan, vagy esetleg fullad és nem akar mozogni. Ilyen helyzetben sokszor csak az állatorvosnál derül ki, hogy toklász okozta a gondot.

Bár a toklász ártalmatlan apróságnak tűnik, egyáltalán nem az. Súlyos betegségeket, erős fájdalmat, maradandó károsodásokat, vagy akár halált is okozhat, így a megelőzésért, és a felfedezésért is mindent meg kell tennie a gazdáknak!