Tüzelés: Mi jelzi és mit kell tenned?

A cicák és a kutyák tüzelése nem a legegyszerűbb időszak sem az állatok, sem a gazdik számára és akár rengeteg kellemetlenséggel is járhat. Ez persze nem törvényszerű: ha tudod, mik a tüzelés jelei és hogy ezeken a napokon mikre kell fokozottan odafigyelned, akkor nem lehet nagy baj.

Mi az a tüzelés? Mi történik ilyenkor?

A nőstény kutyák és a cicák számára a tüzelés azt az időszakot jelöli, amikor termékenyek, azaz megfoganhat bennük egy (vagy inkább jóval több) új élet. A kis kedvencek teste ilyenkor felkészül a várandósságra, a hormonháztartásuk pedig felborul, ami miatt a viselkedésük szemmel láthatóan megváltozik. Félrevezető lehet, hogy ilyenkor előfordulhat vérzés – a kutyusoknál gyakrabban, de a macskáknál is. Ez az embereknél terméketlen időszakot jelent, az állatoknál viszont éppen ellenkezőleg!

Mit kell tudni a tüzelésről?

 

Kutya

Macska

Mikor kezdődik?

 6-10 hónaposan

Nagytestű kutyáknál akár 1 éves kor után

4-12 hónaposan

Milyen gyakori?

Évente 2 alkalom

Tavasszal és ősszel

Tavasszal és ősszel

Ha nem vemhesül, 3 héten belül újra kezdődik

Meddig tart?

Nagyjából 21 nap

Nagyjából 7-10 nap

Milyen tünetek hívhatják fel rá a figyelmet?

Tüzelés kutyáknál:

A kutyák tüzelésének egyik legjellemzőbb tünete a véres váladék ürítése, ami lehet csupán pár cseppnyi, de akár nagyobb mennyiségű is. A vérzés nem húzódik el a tüzelés teljes hosszára, de a váladékozás megmarad, ezért a kedvenced gyakran tisztogatni/nyalogatni fogja a hátsóját.

Ezeken kívül feltűnhet, hogy az egyébként békés és kedves szuka kutyusod ilyenkor sokkal türelmetlenebb és ingerlékenyebb. Nehezebb lesz bánni vele, jóval több türelem kell majd hozzá, az etetése viszont mondhatni egyszerűbb lesz, mivel az étvágya egy időre drámaian lecsökken. A szeméremtest megduzzad (bár ezt nem biztos, hogy észreveszed) a testhőmérséklet pedig valamennyivel megemelkedhet.

A kan kutyák valósággal imádni fogják, ez pedig – ha csak nem akarsz cuki kis kölyköket – nem éppen jó hír.

Tüzelés cicáknál:

A hölgy macskáknál feltűnő lehet, hogy tüzelés előtt a korábbinál jóval bújósabbak és ragaszkodóbbak, az étvágyuk pedig nekik is csökken éppen úgy, mint a kutyusoknak. Ezek még nem nagy problémák, az azonban már kellemetlenebb, hogy ilyenkor jóval többet és hangosabban nyávognak, mint általában, jelölgetnek és még a szobatisztasággal is lehetnek gondok.

A benti cicák hirtelen erőteljes vágyat éreznek a kijutásra és ennek érdekében mindent meg is tesznek, sokszor pedig kúsznak-másznak-hemperegnek mindenhol IS.

Rájuk a véres váladék ürítése nem olyan jellemző, de a hátsó felüket a kutyákhoz hasonlóan jóval gyakrabban tisztogatják, mint általában.

Mit kell tenned, hogy ne történjen „baj” a tüzelés alatt?

Tüzelés: kiscicák, mint következmény

Persze a legfontosabb dolog a kutyusok és a cicák ivartalanítása lenne. Ezt a nőstény állatoknál is biztonságosan el lehet végezni és elkerülheted általa a tüzelés kellemetlen tüneteit. De nem csupán TE! A kedvenceidet is megvédheted pár fájdalmas betegségtől és a gazdi nélkül kóborló állatok számát is csökkentheted.

Amennyiben ezt nem szeretnéd, léteznek különféle fogamzásgátló szerek, amik kifejezetten állatok számára készültek. Tabletta, kapszula és injekció formában is elérhetők, úgyhogy biztosan meg fogjátok találni a legjobb megoldást.

Erről a témáról konzultálj állatorvossal!

Ezen kívül persze hasznos lehet, ha a tüzelés időszakában nem engeded az ellenkező nem képviselői közelébe a kedvencedet, hiszen a legnagyobb baj egy nem várt alomnyi jövevény lenne. Próbáld meg bent tartani – leginkább a házon belül. Egy kerítés nem mindig jelent akadályt a szerelemnek!

Amikor sétáltatni viszed, nagyon figyelj oda rá: ne engedd túl messzire, ne téveszd szem elől egy pillanatra sem! Ha közösségbe is szokott járni a kedvenced, akkor a jelen lévő állatok gazdáját feltétlenül kérdezd meg, hogy van-e potenciálisan veszélyes négylábú a terepen és ha igen, inkább válassz másik helyet.

Ha az zavar, hogy a kutyusod összepöttyözi az új fehér szőnyeged, akkor szerezz neki egy tüzelőbugyit. Ez egyszerűen megoldja a problémát és Te is sokkal nyugodtabban viszonyulhatsz majd a kedvenced viselkedéséhez.

A tüzelés egy tökéletesen természetes dolog, de nem kis nehézséget okozhat a gazdiknak és az állatoknak. Éppen ezért fontos, hogy észre vedd a tüneteit és megakadályozd, hogy pár nem tervezett babával bővüljön a családotok! Az ivartalanításról még többet is olvashatsz a szolgáltatásainkról szóló oldalakon!