Újszülött csikó gondozása: Így vigyázz rá élete első percétől kezdve!

Az újszülött csikó gondozása igen nagy felelősséggel jár. Egy lovas gazdinak az ellés pillanatától kezdve – sőt, valójában már az előtt is – gondoskodnia kell a kicsi egészségéről és a megfelelő fejlődéséről, ehhez pedig a szeretet önmagában nem elég: néhány dolgot bizony tudni kell.

Mik az első lépések? Mire figyelj? Mik az újszülött csikó igényei és hogyan viselkedj vele? Ebben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani.

 

Újszülött csikó gondozása: Fontos tények, amiket ismerned kell!

 

Lovak esetében az átlagos vemhességi idő közel egy év: nagyjából 335 nap. Koraszülésről akkor lehet beszélni, ha az ellés 320 napon belül történik. Mivel a fogamzás napját nem mindig lehet pontosan meghatározni, ezért sajnos ennek a kiszámítása sem egyszerű: ha kétségeid vannak, fokozottan figyelj oda pár tünetre.

Koraszülött lehet a csikó, ha úgy látjuk, lógnak a fülei, ha az ajkai túl puhák, így szopásra képtelenek, ha befelé fordulnak a szemhéjai, vagy ha a koponyája kupolaszerű formára emlékeztet, de a túl korán érkező állatok gyakran alacsony súlyúak és fejletlenek is.

Az egészséges csikó klinikai alapértékei:

·        Ideális testhőmérséklet az első napokban: 38 – 38,8 C- fok

·        Megfelelő pulzusszám: az ellést követően 70/perc, később 100-120/perc

·        Megfelelő légzésszám: Az első negyed órában 60-80/perc, később 20-40/perc

 

Ha ezeket ellenőrzöd és rendben is találod, valamint koraszülésre utaló jelek sincsenek, akkor nagy eséllyel egészséges csikó született.

 

 

Mi a dolgod a csikó születése előtt, közben és után?

 

1.  Ellés előtt:

 

Az ellésre a legalkalmasabb hely a box, ahol higiénikus és biztonságos körülményeket teremthetsz a kanca és a csikó számára. Mivel általában a folyamat éjszaka kezdődik, ezért az ellés közeli napokon érdemes figyelnie valakinek az állatot: személyesen, vagy akár kamerán keresztül.

 

Az ellésre elég nagy, minimum 12 m2 nagyságú boxot kell kialakítani és érdemes már pár héttel korábban oda vinni a lovat, hogy meg tudja szokni a helyet. Ezen felül úgy egy héttel a várt esemény előtt készítsd össze azokat az eszközöket, amikre szükséged lehet. Mindenek előtt a kezelő állatorvos elérhetőségét függeszd ki egy jól látható helyre, hiszen bármikor felléphetnek olyan komplikációk, amiket beavatkozás nélkül a csikó vagy a kanca nem élne túl.

 

Ezen kívül még a következőkre gondolj:

 

·        Emaszkulátor: ez egy harapófogó szerű eszköz és a köldökzsinór roncsolásához lesz rá szükség.

·        Betadin: a köldökcsonk fertőtlenítéséhez használjuk, valamint egy vödör langyos vízbe is tehetsz belőle, hogy fertőtlenítő kézmosást végezhess.

·        Törölköző, szappan a csikó lecsutakolásához.

·        Vatta egy kis műanyagpohárba: A betadint erre öntsd rá és a köldökcsonkot mártsd bele a fertőtlenítéshez.

·        Bélszurok kólika ellen paraffinolaj.

·        Cumisüveg, cumi: ha esetleg a csikó nem tudna önállóan szopni.

 

Fontos, hogy maga a kanca nem „igényelné”, hogy ott legyél vele, sőt! Ezért jobb, ha nem figyeled feltűnően a kismamát az ellés előtti napokban, hanem inkább nyugalmat biztosítasz neki.

 

2.    Ellés közben

 

Ha sikerült elcsípni a kanca ellését, akkor maradj nyugodt és ne bosszantsd a lovat: csak akkor avatkozz be, ha feltétlenül muszáj. Miután megérkeztek a tolófájások, először az úgynevezett vízhólyag jelenik majd meg, aminek szülőút tágító és síkosító funkciója is van, úgyhogy önkényesen ne szakítsd fel. Normális körülmények között meg fog repedni magától – pont, mint az ember esetében – és elfolyik a szalmasárga magzatvíz. Itt érdemes odafigyelni: ha a távozó folyadék zavaros, barnás, esetleg véres, az nem jelent jót.

 

Ez után fog kiderülni, hogy a csikó fejjel vagy farral előre jön-e a világra, mivel hamarosan meglátod a lábait. Ideális esetben fejjel előre érkezik, ilyenkor kevesebb veszélyt tartogat az ellés.

 

A fej és far kinyomása a legmegerőltetőbb része a folyamatnak, utána a csikó szinte kiesik a kancából. Előfordulhat, hogy a burok nem szakad fel az elléskor és az újszülött abban jön világra: ilyenkor azt a fertőtlenítős vízben megmosott kezeddel gyorsan tépd fel.

 

Ha muszáj segíteni, mert a kanca nem boldogul egyedül, akkor egy tiszta, száraz ronggyal finoman fogd meg a csikó lábait és gyengéden húzd a csecsek irányába, lefelé. Abban az esetben, ha farral előre jön világra a kicsi, segítsd a minél gyorsabb ellést, ugyanis a köldökzsinór fulladást okozhat.

 

Tényleg, mi legyen a köldökzsinórral? Legtöbbször magától elszakad, de el is lehet vágni. Ehhez fogj egy roncsoló emaszkulátort és használd a csikó hasától nagyjából 5 ujjnyira. Ezt követően töröld át a köldökcsonkot, vagy tunkold bele a betadinnal átitatott vattába, hogy elkerüld a fertőzéseket. Az ellés után a méhlepény is távozik 1-2 órán belül, de ha ez nem történik meg, gyorsan állatorvost kell hívni mert komoly szövődmények alakulhatnak ki.

 

3.    Ellés után

 

Az újszülött csikó légzésének egy perc alatt automatikusan be kellene indulnia. Segítséget azzal nyújthatsz, ha az orrnyílásban rekedt nyákot lapos tenyérrel kinyomod és így felszabadítod az utat az oxigén előtt. A nyálkahártya színe pár percig lehet kékes, az még nem jelent bajt, de ha az állapot sokáig megmarad, esetleg fekélyesedés, vérzés jelentkezik, az valamilyen egészségügyi problémára utalhat, ezért mindenféleképpen hívj állatorvost.

 

Ha a csikó nem lélegzik, cseppents ammóniát, vagy kámfort az orrnyálkahártyára, ezek ugyanis izgatják a légzőcentrumot és beindíthatják a dolgot. Abban az esetben, ha ez után sem történik változás, a mellső lábak mozgatásával és a mellkasra történő nyomáshelyezéssel is segíthetünk az újszülöttnek.

 

A kimerült kancának adj vizet, hogy ihasson, utána pedig a csikót tedd elé, hogy tisztára nyalhassa. Ez általában ösztönös reakció az anyaállat részéről, de ha nem csinálná, akkor egy száraz ruhával töröld Te át a fiatal jövevényt.

 

Az erős, egészséges csikók általában körülbelül egy órán belül felállnak és botladozva elindulnak a mamájuk alá szopizni. Ha úgy látod, hogy ez nem megy, finoman segíthetsz a picinek a küldetésben, de ha 2 órán belül még így sem tud táplálkozni, akkor óvatosan meg kell fejned a kancát és cumisüvegből táplálni a csikót.

 

A kolosztrumot feltétlenül el kell fogyasztania ahhoz, hogy megszerezze a megfelelő immunitást. Ez egyébként egyfajta anyatej, amit a kanca a vemhesség késői időszakában és az ellést követően állít elő. Ez az anyag egyébként abban is fontos szerepet játszik, hogy a magzati időszakban besűrűsödött bélsár – a bélszurok – könnyebben ürülni tudjon.

 

Ezzel el is érkeztünk a bélszurok témájához, amire nagyon oda kell figyelni az újszülött csikó gondozásakor. Ennek viszonylag hamar távoznia kellene, különben fennáll a veszélye a „besülésének”, ami súlyos betegségeket, vagy akár az állat elhullását is okozhatja. Ha magától nem ürül ki, langyos szappanos vagy olajos beöntést kell adni a csikónak.

 

A kicsi patáján ilyenkor még van egyfajta körömkocsonya: ezt nem szükséges eltávolítani, magától le fog száradni, de addig is védelmi feladatokat lát el.

 

 

Az újszülött csikó igényei

 

Amikor túljutottatok az ellés megpróbáltatásain, akkor kezdődik csak a csikó igazi kalandja, ebben pedig neked, mint gazdának is nagy szereped van. Például gondoskodnod kell arról, hogy megfelelő mennyiségű tejhez juthasson.

Ennek egyik eleme, hogy nem szakítod el az anyukájától, hiszen az első hat hónapban rengeteget szopik és megiszik napi 10-12 liter tejet is. Tehát fontos, hogy mindig tartsd őket közel egymáshoz.

A kancák általában jó anyák és nincs gondjuk a szoptatással. Probléma akkor adódik, ha nincs teje, vagy a csikó elárvul. Ilyenkor egy hasonló időben ellett, nyugodt kancához beállíthatod és ha szerencséd van, az úgymond „dajkaságba” fogadja. Ha nincs elérhető pótmama a közelben, akkor Te magad is etetheted kancatejjel, kancatejből készült tejporral, vagy cukrozott tehén és kecsketejjel.

Eleinte 1-2 óránként tápláld, később napi 5-6 alkalom is elég.

Könnyen emészthető abrakkeveréket, csikótápot és roppantott zabot már 2-3 hetes korától kaphat, 3 hónapos korától pedig már nagy szüksége is van rá, hiszen innentől kezdve a tápanyagszükségletét már nem fedezi az anyatej. Egyen, amennyit szeretne: rengeteget nő ebben a pár hónapban, sok energiára van szüksége.

Különösebb ápolást ilyenkor még nem igényel a csikó, de nagyon fontos elkezdeni az emberhez szoktatását. Simogasd, beszélj hozzá, legyél mellette sokat, hogy elkezdjen bízni benned és az sem árt, ha időnként kötőféken vezeted egy kicsit.

A patáját és a fogait feltétlenül nézesd át, hogy az esetleges problémákat minél hamarabb orvosolni lehessen. Az anyától való elválasztással lehetőleg a csikó 6 hónapos koráig várj, mert előtte károsan hathat a csikó fejlődésére. Ennek a folyamatnak megfelelő táplálás és tartás mellett elvileg gond nélkül kellene lezajlania.

 Ha állatorvos segítségét szeretnéd kérni, nézd át szolgáltatásainkat!

Az ellés és az azt követő időszak egyszerre örömteli, áldásos, nehéz, aggodalommal teli és feszült, de az újszülött csikó és az anya egészségéért mindent el kell követni, amit csak lehet. Ha a lehető legnagyobb biztonságban szeretnéd őket tudni az ellés pillanatában, kérd állatorvos segítségét, aki akár meg is taníthat a lépésekre, hogy a következő csikó születésénél már tudd, mit kell tenned!

 

 

A Kincsem Állategészségügyi Központot választom!