Kan kutya ivartalanítás: Tévhitek, előnyök, változások, ápolási tippek

A kutyák ivartalanításának fontosságára sokan próbálják meg felhívni a figyelmet és ennek jó oka van. Blogcikkünkben írunk a kan kutya ivartalanítás előnyeiről, a változásokról, amiken az állat keresztül fog menni, a műtét utáni ápolás csínjáról-bínjáról és lerombolunk pár tévhitet is a témával kapcsolatban! Tartsatok velünk!

A kan kutya ivartalanítás legfontosabb előnyei

kan kutya ivartalanítás: előnyei

Az ivartalanítás közvetlenül csak azt az állatot érinti, amelyen elvégzik a műtétet, közvetetten azonban pozitív hatása van másokra is. Ha láttál már az utcán kóborló, éhes ebeket, vagy jártál már menhelyen, ahol a kutyusok rácsok mögül pillantgatnak ki a szomorkodó szemeikkel, akkor Te már tudod, mi az, amit ezzel az egyetlen beavatkozással el lehetne kerülni. Sajnos azonban sok a felelőtlen gazdi, aki nem törődik a szaporodás jelentette problémával és így évente rengeteg állat marad otthon nélkül. Azzal, hogy ivartalanítod a kutyádat, másokat menthetsz meg a szenvedéstől!

Ha azért nem ivartalanítanád a kutyádat, hogy más állatokon segíts, akkor tedd meg azért, hogy neki jobb legyen! Ha rááldozod azt a kicsi összeget és fáradtságot, akkor több betegségtől és balesettől is megvédheted négylábú kedvencedet! Ennek az az oka, hogy  az ivartalanított ebek kevésbé vannak kitéve a heredaganat, a prosztatadaganat illetve a végbéldaganat kockázatának, illetve a kóborlási vágyuk és a harci kedvük is kisebb lesz, ezáltal pedig az autóbalesetekből és az összeverekedésekből fakadó sérülések esélyét is minimalizálhatod.

kan kutya ivartalanítás a Kincsemben!

Mi változik az ivartalanítás után? Más lesz a kutyus természete?

Ez egy nagyon fontos kérdés, ugyanis sokan tartanak attól, hogy szinte „elveszítik” a kutyájukat, ha az ivartalanítás mellett döntenek, miközben csak a viselkedése lesz egy kicsit más, nem a személyisége.

Mi fog tehát változni?

  • Nem támad meg más kanokat és jó eséllyel őt sem fogják bántani
  • Nem fog annyit kóborolni, így nagyobb biztonságban lesz
  • Az ember számára sokszor igen kellemetlen szexuális viselkedésformák eltűnhetnek, vagy ki sem alakulnak
  • Nyugodtabb lesz és valószínűleg kevesebbet fog ugatni
  • Felhagyhat a vizelő jelölgetéssel

A kutyusod egyébként ugyanaz a kedves, bátor, szeretnivaló társ lesz, mint korábban – csak egy kicsit könnyebb és hosszabb élettel!   

Milyen tévhitek keringenek a kan kutyák ivartalanításával kapcsolatban?

El fog hízni a kutyus

Ez egy nagyon széles körben terjedő tévhit, aminek csak annyi valóságalapja van, hogy megtörténhet. De nem attól, hogy ivartalanítják, hanem attól, hogy kevés mozgás mellett túl sok ételt visz be a szervezetébe. Ha a gazdi odafigyel a kutyus táplálkozására és arra, hogy aktív életet éljen, akkor ezzel nem lehet baj!

Megváltozik a személyisége

Ahogy azt korábban említettük, a kedvenced nem fog teljesen megváltozni, csak pár helyzetben máshogy, sokkal kezelhetőbben viselkedik majd. Nem veszíted el, ettől ne félj!

Ezzel megkínozzuk a kedvencünket

A műtétből a kutyusod semmit sem fog érezni és a lábadozás alatt is kap fájdalomcsillapítót, úgyhogy nem fog szenvedni. A későbbiekben pedig az ivartalanítás inkább megvédi a fájdalomtól, minthogy azt okozna neki! Sokan együttérzésből sem akarják elvenni az apává válás és a szexuális élet lehetőségét az ebüktől, pedig ez nekik inkább veszélyforrás és teher, mint öröm.

Az ivartalanításból az állatorvosok akarnak meggazdagodni

Ez az állítás több sebből is vérzik, ugyanis a kölyökkutyák ellátása valójában sokkal több bevételt jelentene egy rendelőnek, mint egyetlen ivartalanítás. Az állatorvosok ebből nem gazdagodnak meg, az utcán élő állatok száma azonban jelentősen csökkenhet.

Milyen ápolást igényel egy ivartalanított kan kutyus?

Nem kell attól félni, hogy sokáig egész napos figyelmet igényelne egy négylábú, hiszen a lábadozási időszak egyáltalán nem hosszú! A műtét után a kutyus kapni fog védőgallért, aminek az a feladata, hogy ne tudja nyalogatni a sebet, illetve fájdalomcsillapítót is, hogy a felépülés még könnyebb legyen.

Fontos, hogy enni és inni csak akkor adj neki, amikor már teljesen tudatánál van és képes állva is fogyasztani, nehogy félrenyeljen. Ha bármilyen problémát (erős vérzést, rosszullétet, duzzanatot, lázat) észlelsz, hívd fel a műtétet végző állatorvost!

Az ivartalanítás nem ördögtől való dolog, sőt! A kutyus és a világ érdekeit is szolgálja, úgyhogy ne félj meghozni ezt a döntést! Keresd fel kedvenc állatorvosodat, vagy hozd el a kutyusodat hozzánk, a Kincsem Állategészségügyi Központba!

Ha tetszett a cikkünk és kíváncsi lennél más, kutyusokhoz kapcsolódó érdekességre is, kövesd Facebook oldalunkat!

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/224546731411911828/