Kullancs a kutyában: Mit tegyek? Mekkora a baj?

Te hogy reagálsz, amikor egy hosszabb séta után kullancsot találsz a kutyusodban? Egyáltalán nem aggódsz, vagy azonnal pánikba esel és a legrosszabbra gondolsz? Bármelyik végletbe is tartozz, segítünk, hogy jobban kezelhesd a helyzetet és tudd, milyen veszélyeket rejt ez az apró kis állatka, végül pedig eláruljuk, mit tegyél ha megtörtént a baj.

Kullancs a kutyában: Kell aggódni?

kullancs a kutyában

Attól, hogy a kedvencedben kullancsot találsz, még nem biztos, hogy az bármilyen betegséget átadott neki, de a kockázata sajnos elég magas: akár a kullancsok 50%-a is terjeszthet valamilyen fertőzést. Éppen ezért inkább gondolkodj előre és biztosíts a kutyusodnak megfelelő védelmet, hogy ne akkor kelljen félned, amikor egy kullancsot találsz benne.

Hogyan védheted meg a kutyusodat a kullancsoktól?

Erre egyszerre több mód is létezik. Amikor kiviszed a szabadba – főleg füves, erdős területre – akkor ne felejts el valamilyen védelmet biztosítani neki. Ez lehet egy kullancsriasztó nyakörv, egy bőrre csepegtetős anyag, valamilyen szájon át adható készítmény vagy akár egy ultrahangos riasztó is: a lényeg az, hogy távol tartsa ezeket a veszélyes apróságokat, vagy a kutyus bőrébe kerülve megölje őket.

A másik opció a védőoltás. A Lyme-kór és a babesiosis ellen is létezik már védőoltás, ami nagyon sokat tehet a későbbi problémák megelőzéséért.

Ezen kívül nagyon fontos, hogy egy-egy séta után alaposan vizsgáld át az állatot és ha kullancsot találsz, azt minél hamarabb távolítsd el, ugyanis a kórokozók átadása nem feltétlenül abban a pillanatban történik, amikor az apróság befúrja magát az eb bőrébe.

Lyme-kór elleni védőoltás a Kincsemben!

Ha van egy kullancs a kutyában, milyen betegségekre számíthatsz?

Kullancs által terjesztett Lyme-kór

A Lyme-kórt okozó baktérium hosszú ideig képes megtelepedni – főleg az ízületekben – és ennek megfelelően főleg a végtagokban okoz problémát. A kutya étvágytalanná válik, gyakran erősen belázasodik és a lábaiban jelentkező, erős fájdalom miatt sántítani kezd. Ez nem feltétlenül érinti egyszerre az összes végtagot, egyik lábról a másikra vándorolhat.

A tünetek hirtelen akár meg is szűnhetnek, de kezelés nélkül újra meg újra fel fognak lángolni és idővel a betegség károsíthatja a vesét és a szívet.

Kutya babesiosis

Ez egy igen súlyos betegség, ami védőoltás és kezelés nélkül sajnos pár nap alatt az állat elhullását okozza. A babesia canis nevű parazita a kutyus vörösvértesteiben osztódik és közben gyorsan károsítja is azokat, aminek a tünetei a következők lehetnek:

 • Étvágytalanság
 • Kedvetlenség
 • Csökkent aktivitás
 • Nagyon magas láz
 • Vérfestéktől barna vizelet
 • Sárgaság

A betegség ezen kívül károsíthatja a vesét, hasnyálmirigy gyulladást okozhat és akár bénulással is járhat. Ha kutyusodon  ilyen, vagy hasonló tüneteket tapasztalsz, azonnal keress fel egy állatorvost, hiszen sürgős kezelés hiányában valószínűleg az életébe fog kerülni.

Kullancsenchepaltis, azaz agyvelőgyulladás

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás szerencsére nem annyira halálos, mint az előzőleg említett betegségek, hiszen inkább az ember fertőződik meg vele, nem a kutyus. Ritkán azonban ők is szenvedhetnek ettől a bajtól.

A betegség egyszerű, leginkább influenzára hasonlító tünetekkel kezdődik, lázzal, hányással, görcsökkel, mozgászavarral, majd különböző bénulások is kialakulhatnak, ami leginkább a szemet és a pofát érinti.

Fontos megjegyezni, hogy a kutyusok számára még nem áll rendelkezésre hatékony védőoltás, így a megelőzésre kell nagyobb energiát fordítani!

Kutya ehrlichiosis, azaz vérzéses kullancsláz

Az Ehrlichia canis nevű kórokozó a kutyák fehérvérsejtjeit támadja meg és igen súlyos tüneteket okoz. Ezek a következők lehetnek:

 • Étvágytalanság
 • Bágyadtság
 • Fogyás
 • Láz
 • Hányás
 • Légszomj
 • Bőr alatti és nyálkahártya vérzések
 • Orrvérzés
 • Lép – és nyirokcsomó megnagyobbodás
 • Fokozott vérzési hajlam
 • Szaruhártya homálya

Kezelés nélkül a kutyus megvakulhat, vagy más súlyos szervi károsodást szenvedhet el, ami akár az életébe is kerülhet. Szerencsére ez a betegség hazánkban viszonylag ritkának számít, inkább a mediterrán országokat megjárt kedvencek vannak veszélyben, de a tünetekre így is oda kell figyelni. Sajnos erre a kórra sem létezik még védőoltás.

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?

kullancs kiszedő tollA legfontosabb az, hogy a kullancsot minél előbb el kell távolítani egy külön erre kifejlesztett eszközzel. A Kincsem Állatpatikában többféle kullancs kiszedő eszközből is válogathatsz: ezeket biztonságosan használhatod!

 

Gumikesztyűt húzni se felejts el! Sima csipesszel nem célszerű nekiesni, ugyanis az állatka összenyomását el kellene kerülni, ahogy azt is, hogy a feje a kutya bőrében maradjon.

Ha az eltávolítás sikerült, fertőtlenítsd le a kullancs helyét, majd a csipeszt is, a kesztyűt pedig dobd ki. Ha úgy gondolod, hogy nem tudnád biztos kézzel elvégezni ezt a kis beavatkozást, vagy nincs megfelelő eszközöd, akkor inkább keress fel egy állatorvost!

Soha ne kend be a kullancsot semmilyen kenőccsel vagy olajjal, az ugyanis az apróság fulladását okozza, eközben pedig kórokozókat öklendezhet a kedvencedbe!

Reméljük, hasznos információkkal szolgáltunk ezúttal is! Ha úgy árzed, kedvencednek állatorvosra lenne szüksége, válaszd ki a megfelelő szolgáltatásunkat és foglalj időpontot!